Koncertą stebėjęs klaipėdietis nustėro – šokiravo ne tik pasirodymai, bet ir jiems skirtos sumos

Laiškas Klaipėdos miesto tarybos nariams.

 Skaitytoją papiktino pasirodymas.<br> Stopkadras
 Skaitytoją papiktino pasirodymas.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Petras

Nov 29, 2021, 9:57 AM, atnaujinta Nov 29, 2021, 10:12 AM

Kadangi esu aktyvus kultūros renginių lankytojas, savaitgalį teko regėti Europos jaunimo sostinės renginį „freestyle kovos“. Jaunieji reperiai, – skelbė Choose Klaipėda komanda.

Įspūdinga. Nuo scenos sklido nepilnamečių atlikėjų necenzūriniais žodžiais repuojami „kūriniai“.

Gerbiamieji, ar bent pasidomite, kam buvo išleisti mokesčių mokėtojų milijonai? Ar tikrai normalu, kai akivaizdžiai mažametis vaikas ant scenos beria tokius žodžius klausytojams?

Jei Europos jaunimo sostinės centrinė būstinė išgirstų šiuos šedevrus, manau, kad skirtų solidžią baudą už jų idėjos diskreditavimą. Panaršius viešai prieinamą informaciją, šokiravo iš miesto biudžeto skirtos sumos šiam projektui.

Atvirai sakau – GĖDA. Sarmata taip tratinti mūsų visų pinigus. Prašau nedelsiant išsiaiškinti šio dainorėlio tapatybę ir jo tėvams nusiųsti vaikų teisių specialistus.

Taipogi apsvarstyti ir viešai pasmerkti, uždėti sankcijas tolimesniems tokio pobūdžio renginiams šios įstaigos vadovybei.

Norime, kad klaipėdiečiams būtų pateikta vieša, detalizuota šio projekto finansinė ataskaita, norime žinoti, kokiuose Europos portaluose ar kitose žiniasklaidos priemonėse buvo girdimas Klaipėdos Europos jaunimo sostinės vardas.

Kokia tai pridėti vertė buvo Klaipėdos miesto garsinimui?

Aš už jaunimą, bet ne už iššvaistomus milijonus niekinio lygio renginukams. Kiek gabių jaunuolių galėjo gauti stipendijas? Deja, iššvaistomi milžiniški pinigai, kaip ir šių metų kalėdinei 55 cm. eglutei už 90 000 eurų.

***

Projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ vadovė Greta Meškauskienė pasirodyme nieko blogo neįžvelgia.

„Skaitytojo laiške minimas renginys, kuris įvyko praėjusį šeštadienį, eksperimentinėje, Pop-Up jaunimo erdvėje.

Tam, kad situacija būtų aiški, norime pabrėžti, jog šios erdvės sukūrimas – dalis projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ programoje numatytų veiklų įgyvendinimo. Programoje tokios erdvės sukūrimas mieste atsirado iš jaunimo identifikuoto poreikio erdvei, kurioje jaunimas galėtų organizuoti veiklas, įvairius pasirodymus ir realizuoti savo idėjas, kurioje būtų bazinis inventorius, taip siekiant skatinti jaunus žmones atskleisti turimus talentus, pasisemti patirties organizuojant renginius ir jų idėjas paversti realybe.

Šioje erdvėje nuo liepos mėnesio suorganizuota apie 20 įvairių renginių ir veiklų, inicijuotų pavienio jaunimo ir jaunimo organizacijų. Šis renginys – ne išimtis.

Renginį inicijavo jaunimas ir organizavo repo atlikėjų bendruomenė. Kadangi ši erdvė, kaip ir minėjome, skirta įvairioms jaunimo iniciatyvoms, t.y. visi norintys įgyvendinti savo veiklas jaunuoliai gali naudotis erdve ir turimu inventoriumi, organizatoriams išreiškus norą, buvo suteikta galimybė renginį įgyvendinti. Europos jaunimo sostinės projektas skatina jaunimą veikti ir atsiskleisti, skatina kūrybiškumą ir prisideda prie draugiško jaunimui miesto kūrimo.

Gatvės kultūra labai populiari jaunimo tarpe, tad tokios iniciatyvos populiarios kituose didžiuosiuose miestuose, o Klaipėdoje jaunimas iki šiol stokoja.

Dėl informavimo apie elgesio taisykles renginių metu, organizatoriai visada yra informuojami apie taisykles: renginio metu draudžiama vartoti necenzūrinius žodžius ir elgtis neetiškai ar pavojingai. Įvykus atvejui, kai buvo pavartoti necenzūriniai žodžiai, dalyvė taip pat buvo įspėta apie netinkamą elgesį.

Šiuo atveju renginio metu naudojamų žodžių nebuvo galima suderinti iš anksto (kovos vyksta improvizuojant spontaniškai), kaip, pavyzdžiui, galima padaryti, jei yra organizuojamas koncertas (suderinant repertuarą ir atliekamų dainų žodžius).

Vertinant žalą nepilnamečiams, šiuo atveju, turėtumėme pažvelgti platesniu spektru. Gatvės kultūra tarp jaunimo labai populiari ir į tai įeina repo muzika. Jei teigtumėme, kad šis pasirodymas daro žalą nepilnamečiams – repo muzika turėtų būti draudžiama nepilnamečiams, nes dalį, tiek angliškų, tiek lietuviškų repo dainų tekstų sudaro necenzūriniai žodžiai.

Mūsų užduotis – suteikti jaunimui galimybes, tai, dėl ko ir kovojo jaunimas, siekdamas Europos jaunimo sostinės titulo ir titulas Europos jaunimo forumo buvo suteiktas Klaipėdai būtent dėl apsisprendimo suteikti jaunimui laisvę kurti, veikti ir atsiskleisti tokiomis formomis, kokios jiems patiems yra įdomios ir priimtinos.

Galime daryti išvadą, jog susirinkusiems žiūrovams ir renginio dalyviams renginys buvo labai svarbus, nes ne kiekvienas savo noru porą valandų praleistų lauke, pliaupiant lietui, lapkričio mėnesį.

Pridėtinė vertė miestui su kiekvienu renginiu, kurį inicijuoja ir turi įgyvendinti jaunimas, yra labai didelė. Titulas Klaipėdai buvo suteiktas dėl to, jog jaunimas ne visada jaučiasi svarbia miesto bendruomenės dalimi, todėl yra linkę, pabaigus mokyklą, palikti Klaipėdos miestą. Jaunimas teigia, jog mieste stokojama solidarumo, silpnas socialinis ir pilietinis jaunimo aktyvumas, nepakankamas verslumo ir kūrybiškumo skatinimas. Miestas nepakankamai patrauklus jaunimui, jaunimas kartais jaučia atskirtį, ypač kalbant apie socialiai jautrias jaunimo bendruomenes. Ir visas šias problemas šiuo Europos jaunimo sostinės titulu yra siekiama spręsti. Matome, jog šio titulo dėka jau vyksta pokyčiai į gerąją pusę, tačiau susidūrę su šiandienine situacija, matome, jog įdėtas įdirbis labai trapus. Projekto komanda intensyviai dirba, jog jaunimas susigrąžintų tikėjimą ir pasitikėjimą savo miestu. Miestas jiems pažadėjo visą tai, kas yra numatyta projekte. Įgyvendinus daug įvairių veiklų, naudingų miestui ir jaunimui, daugiausiai dėmesio sulaukia jauno žmogaus klaida. Šiems jaunuoliams reikėjo daug drąsos tokį renginį suorganizuoti, pakviesti dalyvauti jaunuolius iš įvairių Lietuvos miestų.

Labai norėtumėme pakviesti visus, abejojančius šio projekto nauda, pokalbiui. Savitarpio supratimas yra labai svarbus ir šio projekto dėka išgrynintos problemos gali būti sprendžiamos tik dialogo būdu.

Taip pat norime akcentuoti, kad „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ projektas nėra tapatus visiems gerai žinomiems Europos kultūros sostinės projektams“, – komentavo projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ vadovė G. Meškauskienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business