Mokiniai parodė, ką tenka valgyti Klaipėdos mokyklose: suabejojo, ar tikrinimo metu pareigūnai dirba atsakingai

Tinklaraštininkas „Riebus katinas“, rengiantis restoranų, užeigų, barų, kavinių apžvalgas, su savo sekėjais pasidalino apetito toli gražu nekeliančių patiekalų nuotraukomis, kuriose įamžinta, koks maistas patiekiamas vaikams Klaipėdos mokyklose. 

 Maistas Klaipėdos mokyklose.<br> Facebook.com nuotr.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.<br> Facebook.com nuotr.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
 Maistas Klaipėdos mokyklose.
Daugiau nuotraukų (8)

Riebus katinas, riebuskatinas.lt

Jan 25, 2022, 8:44 PM

Tiek mokiniams bei jų tėvams, tiek garsiam tinklarašininkui, tiek ir jo sekėjams kilo klausimų dėl moksleiviams patiekiamo maisto kokybės. Šis klausimas buvo iškeltas ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Tačiau „Riebus katinas“ savo paskyroje pranešė, jog pažeidimų rasta nebuvo.

„Kadangi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, gavusi tėvelių skundą ir patikrinus, kaip maitinami vaikai Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje, pažeidimų nerado, tenka viešinti nuotraukas ir tikėtis, kad aukščiau minėta instancija atsiųs kitus pareigūnus rimtesnei patikrai, nes tai, ką pasakoja tėveliai, verčia spėlioti ar tikrinimo metu pareigūnai dirbo atsakingai…

O nuotraukose užfiksuoti mokinių pavakariai. Kaip spėju, tik kasdien orkaitėje šildomas sumuštinis gali įgauti tokią išvaizdą į savaitės pabaigą. Pietums neapsakomas patiekalas su žuvimi. Jūs, kaip ir aš, ilgai žiūrėsit į lėkštę spėliodami, kuris iš kleckų yra žuvis ir kas tas kitas ją atlydėjęs. Varškės apkepas su baltymų doze kirmino pavidale“, – rašė „Riebus katinas“.

Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazijos mokinių tėvai taip pat pasidalino patiekalų nuotraukomis. Patiekalo kaina – 2 eurai. Kotletas su koše. Daržovės perkamos ir patiekiamos atskirai.

„Aš tokiam patiekalui turiu tik du logiškus paaiškinimus: virėjos regėjimas labai prastas. Tai, ko neprideda vaikams, virėjos velka namo. Smalsu, kur slypi teisybė…“, – svarstė garsus tinklaraštininkas.

***

Švietimo įstaigos komentarų nepateikė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento administracijos L.e.p. patarėja Rita Viskantienė komentavo, kad skundai yra žinomi. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Klaipėdos departamento inspektoriai, atlikę pakartotinį patikrinimą Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje maitinimo paslaugas tiekiančioje įmonėje UAB „Dussmann Service" nustatė, kad patiekalų porcijos ir maisto kokybė neatitiko maisto saugos reikalavimų ir nubaudė atsakingą darbuotoją, o švietimo įstaiga ėmėsi papildomų priemonių kontroliuoti maisto kokybę.

„Vienas skundas gautas 2021-12-06: „Siaubinga situacija su maistu Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje. Bendrabutyje gyvenantis vaikai gauna štai tokį maistą, kurio kartais neįmanoma valgyti ir lieka vaikai badauti.

Praeitą savaitę buvo patiekiami neiškepę kotletai, nuo kurių, man žinoma, apsinuodijo 3 mergaitės. Viena dukros klasiokė rado metalinių šveistukų drožlių savo maiste“.

Skundas užregistruotas VMVT Klaipėdos departamente ir ištirtas.

„Dėl apsinuodijimo maistu – informacija nepatvirtinta. Apie susirgimų atvejus, kurių priežastimi galėjo būti maistas, pagamintas gimnazijos valgykloje, VMVT Klaipėdos departamentas informacijos iš NVSC Klaipėdos departamento negavo.

Metaliniai šveistukai, naudojami gamybinio inventoriaus plovimui. Tikrinimo metu dėl jų naudojimo pažeidimų neužfiksuota. Dėl to, kad vaikas rado metalo nuoplaišą nuo šveistuko maiste, tokios galimybės negalima atmesti, dėl tos priežasties įmonė turi užtikrinti naudojamų įrankių, inventoriaus gerą būklę.

Patikrinimo metu taip pat buvo nustatyta, kad maistas gaminamas ne pagal suderintą valgiaraštį.

Antras neplaninis patikrinimas atliktas (2022-01-14) pagal socialiniame tinkle „Riebus katinas“ pateiktą informaciją dėl Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje tiekiamo neestetiško, galimai nekokybiško ar neatitinkančio vartojimo terminų maisto.

Mokykloje maitinama apie 90 mokinių ir 60 mokinių, kurie gyvena bendrabutyje. Patikrinimo eigoje apklaustas mokyklos direktorius ir jo pavaduotoja. Jie informavo, kad nei raštiškų, nei žodinių nusiskundimų mokykla nėra gavusi nuo pat mokslo metų pradžios (2021 09 01). Direktorės pavaduotoja pildo Valgiaraščio ir mokinių maitinimo atitikties žurnalą, kuriame neatitikčių neužfiksuota. Patikrinimo metu apklausti visuomenės sveikatos specialistės nebuvo galimybės, nes mokykloje ji dirba tik dvi dienas (antradienį, ketvirtadienį).

Patikrinus maisto tvarkymą virtuvėje Patikrinimo metu nustatyti pažeidimai:

1. Nesilaikoma suderinto valgiaraščio (kartojasi).

2. Nesilaikoma receptūrų dėl patiekalų svorio.

3. Nesilaikoma SAM patvirtinto Maitinimo organizavimo tvarkos aprašo 6 priedo reikalavimų dėl naudojamų prieskonių su druska bei 5 priede nustatytų reikalavimų dėl duonos ir duonos gaminiuose būtinų skaidulinių medžiagų kiekio.

4. Neužtikrinamos maisto produktų laikymo sąlygos.

5. Neužtikrinamas gyvūninių ir negyvūninių maisto atliekų tvarkymas.

6. Neturint tinkamų sąlygų – atskiros pirminio daržovių valymo patalpos ar zonos naudojamos žemėtos daržovės (burokai).

Abiem atvejais patikrinimai atlikti. Patiekalų porcijos ir maisto kokybė neatitiko reikalavimų. Atliktų neplaninių patikrinimų metu buvo nustatyta, kad moksleiviai maitinami ne pagal numatytą teisės aktą, kuris reglamentuoja mokinių maitinimo organizavimop tvarką.

Paskutinį kartą skundas dėl moksleivių maitinimo buvo užregistruotas 2016-03-04, kad gimnazijoje labai suprastėjo maitinimas, vaikai maitinami 4-5 kartus per dieną, pateikiamos neišvirtos bulvės. Valgykla gauna valytas bulves, gal jos apdorotos kokie chemija ar ne taip paruošiamos); mažos porcijos, ryte duodama saldi (pvz. ryžių) košė, o vakare duodama ta pati saldi košė su dešrele; mažai vaisių arba juos ne visi juos gauna; administracijos darbuotojai dažnai priverčia persverti porcijas ir pridėti daugiau maisto – skundo informacija buvo patvirtinta. Taikyta administracinio poveikio priemonė – piniginė bauda.

Viso registruoti trys skundai dėl Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazijos valgyklos ir maisto ruošimo patalpų - 2014, 2010 ir 2007 metais“, – rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento administracijos L.e.p. patarėjos R. Viskantienės pateiktame komentare.

VMVT šia tema išplatintame pranešime taip pat teigiama, kad reaguojant į paskutinių VMVT atliktų patikrų rezultatus ir specialistų patarimus bei sprendžiant mokinių maitinimo organizavimo klausimus, aktyviai įsitraukė gimnazijos bendruomenė. Buvo nutarta valgykloje demonstruoti patiekalų pavyzdžius, kad akivaizdžiai būtų galima juos palyginti su pateikiamais ar pasverti, o gimnazistams leisti patiems pasirinkti garnyrus, kad sumažėtų maisto atliekų kiekis. Maitinimą organizuojanti įmonė teigė pasitelkusi darbuotojus iš Vilniaus, taip pat organizuojanti kvalifikacijos kėlimą valgyklos darbuotojams, didelis dėmesys skirtas užsakomų produktų ir žaliavų kokybei, vyksta nuolatinė komunikacija su gimnazijos administracija ir vaikais, siekiant geriau išsiaiškinti bei atliepti mokinių mitybos poreikius.

Be to gimnazijoje pasiūlyta įdiegti elektroninę balsavimo - atsiliepimų sistemą. Ant kiekvieno valgyklos stalo būtų priklijuotos išmanios nuorodos – QR kodai, kuriais telefono pagalba mokiniai ir mokytojai galėtų prisijungti prie balsavimo sistemos ir palikti anonimišką valgyklos darbo įvertinimą bei atsiliepimą. Sistema leistų analizuoti padėtį ir nedelsiant reaguoti į pastabas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.