Vyrą iš Panevėžio nustebino skelbimas – už balandžių lesinimą pagrasino didele bauda

Naujienų portalą JP pasiekė daugiabučiame name Ateities gatvėje išplatintas skelbimas. Jį redakcijai atsiuntė namo gyventojas Antanas P.

Balandžiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balandžiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balandžiai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Balandžiai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Balandžiai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Balandžiai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Raimonda Mikučionytė

Apr 7, 2022, 1:57 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 2:17 PM

Neapsikentę balandžių, iškabino skelbimą

Skelbime rašoma: „Gerb. kaimynai, balandžius lesinti griežtai draudžiama. Už tvarkos nesilaikymą gresia iki 230 eurų bauda, nes lesinimas didina jų populiaciją ir teršimo problemą. Jei nenustosite jų lesinti, kreipsimės į Savivaldybę.“

Pasak namo gyventojo, nepatinka jam balandžiai, bet su tokiu skelbimo tekstu ir grasinimu nesutinka.

„Negalima grasinti su bauda ir dar tokio dydžio. Bausti gali tik tam tikros institucijos. Be to, baudos dydį nustato teismas, o ne gyvenamojo namo gyventojai arba daugiabučio namo pirmininkas, jeigu jis parašė tokį skelbimą“, – stebėjosi skelbimu Antanas P.

Tokios baudos nėra

Panevėžio miesto savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Daiva Svirelienė stebėjosi skelbimo turiniu ir teigė, kad net patvirtintose Panevėžio miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse nėra tokio dydžio baudos.

„Tokios baudos nėra, o pagal Panevėžio miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą, pirmiausia galimas įspėjimas. Po to skiriama bauda nuo 20 iki 140 eurų bauda, o pasikartojus – bauda gali siekti iki 600 eurų. Negaliu suprasti, iš kur paimtas toks baudos dydis. Galbūt čia sugalvota bauda iš nevilties ir dėl balandžių teršalų. Manau, kad gal toks informacinis pranešimas gal ir gerai, nes bendrijų gyventojai privalo tvarkytis ir neteršti savo gyvenamosios aplinkos“, – svarstė D.Svirelienė.

Siūlė pasitarti

Pasak Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėjos, rašantieji tokius skelbimus galėtų pasitarti su Savivaldybe.

„Teisiniai kodeksai yra vieši ir galima susirasti baudos dydžius. Todėl vertėtų žmones informuoti teisingai, o ne klaidinti. Kita vertus, skelbime gal reikia ne grasinti, o pateikti informaciją apie Panevėžio miesto tvarkymo ir švaros taisykles, kurių reikia laikytis.

Sutinku, kad balandžiai ne patys maloniausi paukščiai, o jų teršimas gali turėti pasekmių – gali platinti infekcines ligas. Be to, jų apterštos teritorijos negražios ir su kvapais“, – kalbėjo D.Svirelienė ir siūlė kitą kartą tokį skelbimą suderinti su Panevėžio miesto savivaldybės specialistais.

Rado viename name

Daugiabučio namo Ateities gatvėje pirmininkas Jonas V. aiškino, kad prižiūri kelis gyvenamuosius namus minėtoje gatvėje.

„Šitą skelbimą radau viename iš namų ir tik vienintelės laiptinės pirmajame aukšte. Tokio skelbimo tikrai nerašiau ir nekabinau. Bandysiu išsiaiškinti, kas jį parašė, nes balandžio 12 dieną vyks namo bendrijos susirinkimas. Nuimsiu tą skelbimą, nes negali patys namo gyventojai nei grasinti, nei bausti, nors tie balandžiai ir nėra malonus paukščiai“, – aiškino daugiabučio namo pirmininkas.

Pakabino patys gyventojai

Pirmininkas puikiai žino Savivaldybės teisės ir viešosios tvarkos skyrių.

„Daugiabučio gyvenamojo namo pirmininku dirbu jau nemažai metų, todėl žinau, kokius informacinius skelbimus galima kabinti. Jeigu jie svarbūs, tai tekstus derinu su savivaldybės skyriumi. Mano galva, tą skelbimą pakabino patys namo gyventojai neapsikentę balandžių priterštų kiemų. Kita vertus, nemačiau daug balandžių prie to namo, kuriame kabo tas skelbimas. Jų daugiau skraido prie kitų Ateities gatvės daugiabučių namų“, – aiškino pirmininkas Jonas V. ir dar kartą pažadėjo skelbimą nuimti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.