Mainų programos Birštono jaunimui suteikė progą geriau pažinti ne tik pasaulį, bet ir save

Jau eilę metų Birštono gimnazijos moksleiviai aktyviai domisi ir dalyvauja ES Erasmus+ projektuose. Birželio mėnesį baigėme daugiašalį trejetą metų trukusį projektą „Demokratija; kelionė iš gilios praeities į dabartį“, kuris suteikė moksleiviams puikias ugdymosi ir pažintines veiklas, formavo tiriamųjų darbų įgūdžius istorijos, kultūros ir pilietinės visuomenės temomis, tobulino anglų kalbą ir, žinoma, paliko nepamirštamus kelionių įspūdžius ir draugus.

 Mainų programos.<br> Autorės nuotr.
 Mainų programos.<br> Autorės nuotr.
 Mainų programos.<br> Autorės nuotr.
 Mainų programos.<br> Autorės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Birutė Sinkevičienė

Jul 1, 2022, 4:18 PM

„Nepaprastai džiaugiuosi, kad galėjau dalyvauti šiame Erasmus+ projekte. Keliavau į projekto partnerių šalis, sutikau naujų žmonių, sužinojau apie įvairias Europos šalių kultūras. Tačiau pats brangiausias yra žmogiškasis ryšys – projekto metu užsimezgusios draugystės man nepaprastai brangios.

Šie žmonės tapo mano mylimais draugais, aš galėjau apsilankyti jų namuose, patirti jų įprastinį gyvenimą ir pamatyti, kaip skiriasi mūsų kultūrinis ir visuomeninis gyvenimas. Dėl projekto veiklų įgavau platesnį suvokimą apie Vyriausybės vykdomos politikos įtaką ir poveikį piliečiams.

Supratau, kad yra svarbu gerbti ir didžiuotis savo kultūra ir kad nepaisant skirtingumų, visi esame panašūs. Projekto suteiktos galimybės padėjo augti mano asmenybei – aš tapau drąsesnė, laisvesnė ir, svarbiausia, įgavau pasitikėjimo savimi.

Esu nuoširdžiai dėkinga projekte dirbusiems mokytojams už jų darbą, už atvertas galimybes. Projekto veiklos džiugino, ugdė ir paliko širdį virpinančius prisiminimus“, – sakė Emilė Dobilaitė.

„Meaning for well being“ jaunimo mainų programos Liepojoje, Latvijoje metu keitėmės ir atradome naujus būdus ir metodus, kaip nuolat gerinti emocinę bei fizinę jauno žmogaus sveikatą, užtikrinti aktyvesnį ir įtraukesnį dalyvavimą ateities sprendimuose.

Praleistos devynios dienos paliko didžiulį teigiamą poveikį apie šios kartos jaunimą. Nesitikėjau, kad tokia atmosfera, kurią sukūrėme su kitais dalyviais, gali egzistuoti. Nors ir visi skirtingi, tuo pačiu metu buvome ir panašūs.

Mus vienijo bendras tikslas – sužinoti geros savijautos prasmę ir kelią link jos. Kiekvieną dieną praleisdavome produktyviai, skirdami laiką įvairių veiklų, susijusių su projekto tema, pristatinėjimui, jų atlikimui, o vėliau ir kūrimui.

Pirma diena prasidėjo nuo susipažinimo, vardų įsiminimo. Toliau veiklas tęsėme gilindamiesi į savo ir kito ribas, vertybes, emocijas, jausmus ir jų valdymą, išreiškimą. Kiekviena veikla, kiekvieni pritaikyti metodai, priemonės į pagalbą savęs ugdymui, supratimui, atsakė į nemažai mano klausimų.

Manau, jog visiems projekto dalyviams ši kelionė ir sutikti žmonės padėjo geriau suprasti ir atrasti save, savo privalumus ir trūkumus, kur dar galima patobulėti ir kaip tas žinias pritaikyti kasdieniniame gyvenime.

Kaip viena mergina pacitavo: „Vienas – mokaisi apie pasaulį, kartu – apie save“. Pabendravus tokioje aplinkoje su kiekvienu dalyviu, sužinojus ir išklausius jų gyvenimo istorijas bei patirtis, svajones, manyje sustiprėjo noras siekti savo tikslų, labiau atsiverti ir parodyti žmonėms, kokia asmenybė esu iš tikrųjų. Nė kiek nesigailiu suteiktos galimybės sudalyvauti šiame projekte, nes įgijau nemažai patirties bei žinių ne tik apie save, bet ir apie kitus. Galų gale, sutikti žmonės ir užmegzti ryšiai, nuotykiai, juokas, vienas kito supratimas tapo neužmirštamais prisiminimais ir, tikiuosi, dar ilgai besitęsiančiais“, – sakė Ineta Bunevičiūtė.

„Let's CommUNicate“ jaunimo mainų programoje Lenkijoje buvo dalyviai iš Rumunijos, Lenkijos, Italijos, Kipro ir Lietuvos. Mainų programa įsikūrė netoli pajūrio esančioje Świętouść miestelio, stovyklavietėje.

Čia kiekvieną rytą pradėdavome su gera nuotaika atlikdami energingus žaidimus, o vėliau imdavomės įvairiausių užsiėmimų. Mainų metu mes susipažinome su 16 asmenybių tipų, juos įdėmiai analizavome, bei paruošėme trumpus vaidinimus Lenkijos mokyklos mokiniams. Šiais vaidinimais siekėme asmenybių tipus perteikti kuo paprasčiau, pasitelkiant gyvenimiškas situacijas: pokalbį tarp tėvų, bendradarbių, mokytojų ir draugų.

Po vaidinimų mokiniai galėjo pabendrauti su mainų dalyviais ir užduoti jiems klausimus. Taipogi mainų metu surengėme „Oxfordo studentų“ debatus, kuriose sprendėme, ar kontaktinis darbas turi daugiau privalumų nei nuotolinis.

Žinoma, turėjome ir kitų įvairių smagių užsiėmimų-kultūrinių vakarų metu mokėmės šokti, žaisti žaidimus, dainavome, pildėme klausimynus, degustavome skirtingų šalių patiekalus bei skanėstus. Taipogi šios savaitės metu mėgavomės gamta, kiekvieną dieną, be išimčių, eidavome prie jūros, grožėjomės miškų takais bei gražiais vasaros vakarais.

Šie mainai man paliko begales nuostabių prisiminimų, leido pažinti ir užmegzti ryšius su daugybe nuostabių žmonių ir leido pažinti save geriau. Esu labai laiminga, kad pasiryžau dalyvauti Erasmus+ programose, tai buvo viena nuostabiausių patirčių“, – įspūdžiais dalinosi Brigita Vaitiekūnaitė.

Birutė Sinkevičienė, Birštono gimnazijos anglų kalbos mokytoja.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.