Tokių dyvų Pasvalyje dar nebuvo – gatves užplūdo „Baltosios skarelės‘‘

Pasvalio gatves užplūdo „Baltosios skarelės‘‘. Atsivėrė langai, parduotuvių durys, stabtelėjo praeiviai. Tokių dyvų Pasvalyje dar nebuvo. Baltųjų skarelių tikras antplūdis – iš Vilniaus, Biržų, Palėvenės (Kupiškio), Panevėžio ir didžiausias būrys iš Pasvalio.

 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
 Autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Vlada Čirvinskienė

Aug 11, 2022, 8:32 PM

O kartu su katalikėmis moterimis ir garbūs, visuomet laukiami svečiai bei parapijiečiai ir tie, kuriems rūpi Pasvalio katalikių moterų veikla.

Rugpjūčio 5 d., penktadienį Pasvalio katalikės moterys su Gyvojo Rožinio maldininkais pakvietė visus tikinčiuosius ir besidominčius Pasvalio katalikių moterų veikla švęsti kartu Pasvalio Katalikių Moterų Draugijos įkūrimo 100 metų jubiliejų.

Renginys prasidėjo jau rugpjūčio 4 d. Pasvalio Stoties g. kapinėse, kur buvo pagerbta malda, gėlėmis ir degančios žvakutės liepsnele a.a. Kostancijos Kuosienės, Liucijos Karoblienės, Aldonos – Onos Petkevičienės, katalikių moterų, kan. Kazimiero Krikščiūno ir visų, šiose kapinėse besiilsinčių motinų atminimas.

Rugpjūčio 5 d. ryte, katalikės moterys, pasipuošusios šventine apranga ir baltomis skarelėmis, kurios priminė prieškario Lietuvos katalikių moterų (1939 – 1945 m.) iškilmių simboliką, skubėjo į LKMS Pasvalio Katalikių Moterų Draugijos istorinę akciją – fotosesiją „Baltosios skarelės – Pasvalio Katalikių Moterų Šimtmečio jubiliejui‘‘. Joje dalyvavo apie 60 moterų katalikių – iš Vilniaus, Biržų, Palėvenės (Kupiškio), Panevėžio, Pasvalio: Pušaloto, Saločių, Norių, Tetirvinų.

Pasibaigus šiai akcijai, katalikės moterys su draugijų, maldos grupelių vėliavomis rikiavosi šventoriuje iškilmingai eisenai į bažnyčią.

Katalikės moterys po šios eisenos suklupo bažnyčioje Rožinio maldai.

Rožinio maldą vedė garbingas svečias iš Vilniaus LKMS dv. vad. kunigas Vytautas Rapalis. Šv. Mišias Pasvalio Katalikų Moterų šimtmečio jubiliejaus garbei aukojo J.E. Panevėžio vyskupijos vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, LKMS dv. vad. kunigas Vytautas Rapalis, kunigas Henrikas Kalpokas Pasvalio dekanato dekanas.

J.E. vyskupas Linas Vodopjanovas OFM Šv. Mišių pradžioje pasveikino katalikes moteris, susirinkusias į šį šventinį renginį ir pasidžiaugė kartu jų nuotaikomis bei baltomis skarelėmis.

Po Šv. Mišių moterys katalikės vėl rikiavosi šventinei eisenai į Pasvalio Krašto Muziejų. Čia vyko renginio tęsinys, kuris pristatė Pasvalio katalikų Moterų Draugijos šimtmečio kelią. Renginys pradžioje buvo sugiedota Tautiška giesmė. Tylos minute buvo pagerbtos šviesios atminties katalikės moterys ir jų vadovės, kurios ilsisi amžinuose namuose.

Renginio vedėjai Aldona ir Kostas Ramanauskai iš Palėvenės kvietė į pasimatymus, kalbino susirinkusius bendraminčius. Pasveikinimai buvo palydimi padėkos – naujai išleistos knygos – PKMD šimtmečio jubiliejaus garbei „Katalikė moteris – tikėjimo ir lietuvybės skleidėja‘‘.

Krašto muziejuje giesmėmis ir dainomis papuošė Pasvalio aklųjų ir silpnaregių draugijos ansamblis „VA– TAI – VA‘“. Pasirodymo pabaigoje iš aukštai į salę pabiro geltoni, žali, raudoni lapeliai su palinkėjimais „Dievo palaimos Jums‘‘.

Po renginio tęsinio, visi buvo pakviesti į agapę – nuoširdžią bendrystę į Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos namus.

Atsisveikinant dar laukė trumpa ekskursija po Pasvalį. Jos vadovu sutiko būti istorikas Gražvydas Balčiūnaitis.

Renginio scenarijaus ir viso renginio autorė Vlada Čirvinskienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.