Prie ežero pamatęs įtartiną vaizdą poilsiautojas kreipėsi pagalbos: paaiškėjo, kas jam taip kėlė nerimą

Į „Bendraukime“ kreipėsi skaitytojas Vytas, kuris susirūpino Alytaus rajone prie vienos sodybos išvydęs į ežerą tekančius įtartinus skysčius. Dėl to žmogus kreipėsi tiek į valstybines institucijas, tiek į žiniasklaidą. Tačiau, kaip paaiškėjo, dėl galimai daromos žalos gamtai žmogus pergyveno be reikalo.

 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vytas

Aug 14, 2022, 5:38 PM, atnaujinta Aug 14, 2022, 6:11 PM

„Prieš porą savaičių pramogavome Dauguose, Didžiulio ežere. Ir netikėtai pamatėme, kaip vienam sklype, mūsų manymu, yra netinkamai tvarkomos nuotekos, viskas yra leidžiama į ežerą.

Visus video persiuntėme Aplinkos apsaugos departamentui, bet apsilankius vėl po poros savaičių pamatėme, kad ten niekas nepasikeitė.

Tai ar mes blogai suprantame problemą, ar departamentas nieko nedaro ir tie, kurie taip daro, yra kažkokie neliečiamieji?“ – rašė Vytas.

***

Aplinkos apsaugos departamento atstovai patvirtino, kad Alytaus aplinkos apsaugos inspekcija rugpjūčio 1 d. el. paštu gavo pranešimą su filmuota medžiaga dėl nuotekų išleidimo į Didžiulio ežerą.

„Aplinkosaugininkai pagal pateiktą informaciją atliko patikrinimą ir nustatė, kad žemės sklype, esančiame Daugų kaime, Alytaus rajone paklotas plastikinis vamzdis, kuriuo vanduo iš įrengto šulinio nuvestas į Didžiulio ežerą. Šulinyje vanduo skaidrus, nėra jokių požymių, kad į jį tekėtų nuotekos. Ežere prie kranto vanduo taip pat skaidrus.

Statomuose namuose nėra vandentiekio ir buitinės įrangos, kad galėtų susidaryti nuotekos. Taip pat nėra pastatytų buitinių nuotekų valymo įrenginių iš kurių į aplinką galėtų būti išleidžiamos buitinės nuotekos.

Be to, paaiškėjo, kad šulinys buvo įrengtas surinkti ir išleisti vandenį iš melioracijos sistemos, gruntinį ir lietaus vandenį nuo namelių stogų.

Įstatymo 19 punkte nurodyta, kad paviršinės nuotekos, atskiromis surinkimo sistemomis surenkamos nuo teritorijų, kuriose nėra taršos pavojingosiomis medžiagomis šaltinių (pvz., parkai, pėsčiųjų zonos, žaidimų aikštelės, pastatų stogai ir pan.), gali būti išleidžiamos į aplinką be valymo, apskaitos ir kokybės kontrolės“. Todėl pažeidimų nenustatyta“, – teigiamas Aplinkos apsaugos departamento specialistų pateiktame komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.