Darželio auklėtojos atskleidė pliušinių meškučių misiją: herojais knygose jie tampa neatsitiktinai

Kartais baimė ar neužtikrintumas yra tipiškas vaikų atsakas į naujus iššūkius ar patirtį. Tokiose situacijose vaikai kartais jaučiasi neužtikrinti, pažeidžiami, bejėgiai ar nerimauja, todėl kartais vengia to, kas nepažįstama, nedrąsiai nori bandyti ką nors naujo, ko pasekoje bus praleistos galimybės įvairiapusiškai tobulėti.

 Meškiuko projektas Šiaulių darželio bendruomenei buvo ne tik proga smagiai pažaisti ar atlikti užduotis.<br>Autorių nuotr.
 Meškiuko projektas Šiaulių darželio bendruomenei buvo ne tik proga smagiai pažaisti ar atlikti užduotis.<br>Autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 12:41 PM

Tad kaip sudominti vaiką bei leisti jam mokytis, augti ir tobulėti su motyvacija ir nuoširdžiu susidomėjimu? Atsakymą radome ne kur kitur, o Šiauliuose! Skaitykite toliau ir susipažinkite su mieliausiu projektu iš arčiau. Gal būt tai padės pasisemti įkvėpimo ir idėjų jūsų ugdytiniams bei šeimai?

Šio projekto tikslas – siekti sėkmingo vaikų kalbinių gebėjimų ugdymo ir emocinės raiškos plėtotės. Bendradarbiaujant logopedui, grupių mokytojams ir tėvams, vaikams buvo ieškoma įvairių kūrybiškų, patrauklių, inovatyvių metodų bei netradicinių būdų, kaip sudominti vaiką ugdyti kalbą. O kai šeima, mokykla, vaikai, mokytojai – visi šie elementai yra įtraukti į procesą kartu, gimsta mieliausi projektai, tokie kaip „Mano Meškutis“. Vos gimus šio projekto idėjai, buvo sukurtas patrauklus vizualinis meškučio plakatas. Bet, tai tik pradžia!

Vienas įdomiausių šio projekto aspektų tai, kad kiekviena meškučio kūno dalis turėjo skirtingą užduotį. Šios užduotys buvo pačios įvairiausios: pirštukiniai žaidimai, pūtimo pratimai, žaismingas sakinių sudarymas, pasakėlių sekimas ir kt. Vaikai taip pat kirpo, klijavo bei pasakojo apie savo mėgstamiausią žaislą. Už vieną įvykdytą užduotį – viena užklijuota meškiuko dalis! Vaikui atlikus visas jam skirtas užduotis, iš skirtingų dalių buvo suklijuotas pilnas meškutis. Suklijuoti pilną meškutį tai buvo lyg kelionė ir visiškas pasinėrimas į kiekvieną užduotį bei patirtį kuri praturtino vaikų kasdienybę bei mokymosi rutiną.

Kodėl būtent meškutis? Meškiukų žaislai dažnai kuriami taip, kad būtų žavingi ir malonūs, su švelniu kailiu ir draugiškomis išraiškomis. Dėl savo pliušinės tekstūros ir apkabinimo pobūdžio jie yra patrauklūs vaikams, nes jie suteikia komforto ir draugystės jausmą. Lokiai bei meškos taip pat yra įprasti gyvūnai, su kuriais vaikai susiduria knygose, animaciniuose filmuose ir gamtoje. Jie dažnai vaizduojami kaip švelnūs padarai ar mylimi personažai, tokie kaip Mikė Pūkuotukas ar Meškiukas Padingtonas. Kuriant šį projektą, meškutis buvo pasirinktas būtent dėl visų išvardintų priežasčių, norint perkelti šį mylimą personažą į realybę.

Šis meškiuko projektas buvo ne tik proga smagiai pažaisti ar atlikti užduotis. Derindami pirštukų judesius su sakomu tekstu, vaikai tobulino tokias savybes kaip susikaupimas, dėmesio išlaikymas, bei lavino atmintį ir kūrybinį mąstymą. Projektas tęsėsi net tris mėnesius, o kas dvi savaites tėvams buvo pateikiamos užduotys į namus. Užduotį atlikęs vaikas ją pristatydavo grupės mokytojai, logopedui ir draugams darželyje. Taip tobulėjo vaikų prezentaciniai įgūdžiai ir kalbėjimas prieš auditoriją.

Kai toks ilgas ir mielas projektas, kaip gi be baigimo šventės! Birželio mėnesio pradžioje projektą „Mano meškutis“ vainikavo graži ir jauki baigimo šventė, kurios metu teatralizuotai vaikams buvo sekama pasaka „Auksaplaukė ir trys meškos“. Tačiau ir čia vaikai neapsiėjo be užduočių bei galimybės išreikšti savo kūrybiškumo. Namuose vaikai turėjo paruošti dovaną meškinams, o pati šventė vyko netradicinėje aplinkoje, kur vaikai su meškinų šeima kartu žaidė, galvojo meškučiams vardus ir net bandė juos prakalbinti!

Siekiant gerų ir efektyvių rezultatų projektas buvo svarbus ne tik dėl logopedų ir mokytojų, bet ir dėl tėvų bei vaiko vaidmens visame vaiko ugdymo procese. Tėvai yra be galo svarbi, neatsiejama dalis vaiko augimo kelionėje. Projekto metu vaikai įdėjo labai daug pastangų, tad kiekvienas malonus žodis, pasidžiaugimas jų darbu ir visų kantrybė belaukiant pilno suklijuoto meškučio jiems tikrai įkvėpė pasitikėjimo savimi bei pozityvumo šiai vasarai ir sekantiems mokslo metams!

Jurgita Balčiūnaitė– Čėsnienė, Rūta Krivickienė, Rima Atraškevičienė, Šiaulių lopšelis-darželis „Žiogelis“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.