Palanga vasaros estradą statyti pradeda žiemą

Dar trūksta 15 mln. litų

Apvali pastatų forma yra švari, paprasta ir aiški.<br>Projektuotojų vizualizacija
Apvali pastatų forma yra švari, paprasta ir aiški.<br>Projektuotojų vizualizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus, Inga Junčienė

Dec 6, 2013, 1:49 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:02 PM

Į būsimos naujos koncertų estrados pamatus įkasta kapsulė su laišku ateities kartoms.

Po pietų Palangoje turėjusi prasidėti Vasaros koncertų estrados rekosntrukcijos pradžią žyminčios kapsulės įleidimo ceremonija  keliasdešimt minučių vėlavo.

Į pajūrį kapsulę vežusį darbų rangovo - sostinės įmonės "Conresta"
vadovą Luką Laukaitį pristabdė autostradoje prie Kryžkalnio įvykusi
avarija.

Tačiau ceremonijos pradžios laukęs premjeras A.Butkevičius nenuobodžiavo. Per tą laiką, kol kapsulė buvo atvežta į Palangą, kurorto meras Šarūnas Vaitkus premjerui aprodė šalia baigiamą rekosntruoti Kurhauzą.

"Kol ankstesni Palangos vadovai snūduriavo, per tą laiką Druskininkų ir net Birštono kurortai nušuoliavo į priekį. Tačiau dabar pajūrio kurortas investicijomis sparčiai vejasi tai, ką yra praradęs", - kalbėjo A.Butkevičius.

Jis pasidžiaugė, kad Palangos meras Š.Vaitkus ryžtingai ėmėsi iniciatyvos rekonstruoti senąją kurorto koncertų salę.

"Moderni vasaros koncertų estrada su erdviomis konferencijų salėmis bus svarbi ne tik Vakarų Lietuvos regionui, bet ir visai šaliai", - teigė būsimoje statybvietėje kapsulę įbetonavęs premjeras.

Nauja estrada svarbi Lietuvai

Vieno svarbiausio kurorto pramogų objekto rekonstrukcijai 3 mln. litų buvo numatyti dar praėjusiais metais. Tačiau paaiškėjus, kad objekto darbų sąmata siekia 25 mln. litų, buvo baiminamąsi, ar panaudojus jau skirtus pinigus statybos ilgam neįstrigs.

Pasiskolinusi 200 tūkst. litų kurorto savivaldybė parengė estrados pastato rekonstrukcijos techninį projektą. Būsimo pastato vizualizacija buvo pademonstruota paveldosaugininkams ir architektūros specialistams.

Palangos merui Šarūnui Vaitkui pavyko įtikinti šalies premjerą Algirdą Butkevičių ir ES lėšas skirstančią ūkio ministerijos darbo grupę, kad ištisus metus galinti veikti moderni koncertų estrada didžiausiame šalies kurorte yra būtina.

„Didelės modernios specializuotos koncertų ir masinių renginių salės nėra visoje Vakarų Lietuvoje.

Be to, Palangoje atsiradus galimybei organizuoti aukštesnio lygio tarptautinius festivalius, bus garsinamas ne tik mūsų kurortas, bet ir visa Lietuva“, – teigė Palangos vadovas Š.Vaitkus.

Ūkio ministerija nusprendė paremti palangiškių iniciatyvą ir šiam objektui vietoj 3 mln. iš sutaupytų ES lėšų likučių nusprendė skirti 10 mln. litų.

„Turėdami tokią sumą jau galima pradėti rekonstrukcijos darbus“, -- teigė Š.Vaitkus.

Dar trūksta 15 mln. litų

Su konkursą laimėjusia Vilniaus įmone „Conresta“ jau yra pasirašyta sutartis, o senosios Vasaros koncertų estrados griovimo darbai prasidės jau kitų metų pradžioje.

Numatomi skirti 10 mln. litų turi būti panaudoti ir nauja vasaros koncertų estrada pastatyta iki 2015 metų pabaigos. Tam Palangai dar teks surasti likusius 15 mln. litų.

„Jau dabar pradėjome lėšų paieškas įvairiuose fonduose, visai Lietuvai svarbaus objekto rekonstrukcijai tikimės valstybės finansinės paramos.

Jei rekonstrukcijai trūkstamų pinigų gauti nepavyks, 3 mln. litų surinkti pardavę savivaldybei priklausančius pastatus, o 12 mln. litų - skolintis“, - apie Palangos galimybes finansuoti šiuo metu svarbiausio kurorto objekto statybą sakė savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Kompleksą sudarys 3 statiniai

Penkiolikos metrų aukščio naujoji vasaros koncertų estrada, kurios bendras plotas sieks apie 4,3 tūkst. kvadratinių metrų, talpins 2200 žiūrovų.

Koncertų salėje bus galimybė transformuoti sėdimas vietas arčiau scenos paliekant aikštelę stovimoms vietoms. Tuomet salė talpins per 3 tūkst. žiūrovų.

Be koncertų salės čia bus dar dvi mažesnės salės skirtos konferencijoms arba kolektyvų repeticijoms.

Iš pradžių savivaldybė pageidavo, kad vasaros metu koncertų salė išliktų atvira, o žiemą atviri sienų tarpai būtų uždengiami stiklinėmis pertvaromis.

Tačiau projektuotojai tokio varianto atsisakė, nes tuomet būtų nukentėjusi salės akustika.

Šalia Vasaros koncertų estrados pastato vėliau numatyta statyti du tokios pačios formos mažesnius statinius. Viename iš jų įsikurs miesto muzikos mokykla. Kitame - kultūros centras su atviro amfitaetro formos sale.

Visi trys pastatai bus sujungti požeminiu perėjimu.

Primena muzikinę dėžutę

Prisukama muzikinė dėžutė. Tokia mintis pirmiausia šovė į galvą 29 metų architektui Algirdui Stripiniui, kai jis nusprendė išbandyti jėgas Palangos vasaros estrados rekonstrukcijos konkurse.

Tačiau sudėtinga pastato vieta - šalia skveras, Kurhauzas, sovietiniais laikais statyti poilsio namai tarsi prašėsi, kad naujasis miesto centro dalyvis sujungtų šia skirtingą architektūrą.

„Ilgai svarsčiau apie formą. Juk dar salėje turi tilpti 2,5 tūkst. žiūrovų.

Manau, apvali pastatų forma yra švari, paprasta ir aiški. Be to nesipjauna su aplinkiniu užstatymu, yra būdinga Palangai. Pastatą siūlome įgilinti apie 4 metrus, kad jis neišsišoktų savo aukščiu, neužgožtų aplinkos. Todėl fasaduose atsirado tinko apdailos bei žalios spalvos stiklo. O įgaubti langai tarsi atkartoja pirminę - muzikinės dėžutės mintį“, - portalui lrytas.lt sakė architektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.