Prestižiniame sostinės rajone išdygęs namas stulbina naujovėmis

Įsivaizduokite: po atostogų užsienio šalyje grįžtate į žvarbų lietuvišką rudenį, o jūsų namuose – šilta, iškūrenta pirtis, belieka tik padėti kelionės daiktus į vietas ir mėgautis jaukiu būstu.  Taip gyvena prestižiniame sostinės rajone Valakampiuose,  310 kv. metrų name  įsikūrusi šeima. Jų būstas pats pasirūpina šeimininkais.  

Protingo namo sistema leidžia šeimininkams racionaliausiai valdyti namo šildymą, elektros ir vandens tiekimą, buitinių prietaisų naudojimą, garso aparatūrą ir saugos įrenginius.<br>L.Garbačausko nuotr.
Protingo namo sistema leidžia šeimininkams racionaliausiai valdyti namo šildymą, elektros ir vandens tiekimą, buitinių prietaisų naudojimą, garso aparatūrą ir saugos įrenginius.<br>L.Garbačausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Reda Rutkauskienė

2014-01-19 08:09, atnaujinta 2018-02-17 09:04

Protingo namo sistema leidžia šeimininkams racionaliai valdyti namo šildymą, elektros ir vandens tiekimą, buitinių prietaisų naudojimą, garso aparatūrą ir saugos įrenginius. Norint tai padaryti net nebūtina būti namuose. Tereikia turėti planšetinį kompiuterį ar išmanųjį telefoną. Ir tuomet valdai savo namą  iš bet kurios pasaulio vietos.

Tai ypač aktualu, jei būstui iškilo pavojus ir reikia potencialiems įsibrovėliams pasiųsti žinią, kad šie namai – ne vieni. Šeimininkai telefonu ar kompiuteriu gali suvaldyti sistemas ir kai reikia, pvz. uždegti šviesą arba įjungti muziką. Tačiau saugumas – ne vienintelis šių sistemų privalumas.

Namą valdyti paprasta

Pasaulyje pilnai protingų namų idėja – jau nebe naujiena. Lietuvoje – tai vis dar naujovė, tačiau specialistai neabejoja, kad tokios sistemos bus vyraujantis elementas ateities namuose.

Lietuvoje vieną ar kitą sistemą turinčių namų skaičiuojama per du šimtus, pilnai protingų namų - gerokai mažiau, apie 20.

Elektroninės būsto valdymo sistemos esmė – vieningas komunikacijos centras, skirtas valdyti skirtingas namo sistemas, garantuojant gyvenimo patogumą, saugumą, bei ekonomiškumą. Jeigu gyvenate name ar kotedže jums nereikia bėgioti iš pirmo į antrą aukštą užgesinti šviesos, ar išjungti kompiuterio. Galite suprogramuoti savo namą taip, kad vaikams išėjus iš kambario į lauką žaisti ar papietauti išsijungtų šviesa ir kompiuteris, o grįžus į kambarį – vėl įsijungtų.

Valdyti tokią sistemą paprasta – įrengiamas centrinis monitorius su sensoriniu valdymu, o išvykus viską galima padaryti ir telefonu. Užtenka vieno paspaudimo ir ant langų namuose gali nusileisti žaliuzės, užtenka žengti žingsnį ir užsidegs ant laiptų šviesa, jums nužingsniavus – ji užges.

Norėjo patogaus, gavo išmanų namą

Elektroninė būsto valdymo sistema, kuri sugeba vienu metu kontroliuoti visas pastato funkcijas kaip tik ir įrengta šiame dviaukščiame name Valakampiuose. Čia įmontuotos apšvietimo, šildymo, oro vėdinimo ir saugos sistemos, kurias šeimininkai nustato pagal savo poreikius.

Pasak šį namą projektavusio architekto Donaldo Trainausko, užsakovai turėjo vienintelį prašymą – sukurti patogų namą, kuriame galėtų gyventi visa šeima: du vaikai ir tėvai, o kartais apsistoti svečiai. Tačiau galutinis variantas – sukurtas pilnai protingas namas. Name – penki gyvenami kambariai, spa, garažas, katilinė ir didelė terasa. Be visų sistemų labiausiai išsiskirta pirties ir spa valdymas.

„Šiame name – gana neįprasta pirtis ir prie jos esantis baseinas. Viskas valdoma automatiškai. Išeini iš pirties į terasą, o ji šildoma infraraudonaisiais spinduliais. Įsivaizduokite, sėdite rudenį atviroje terasoje, o ten – šilta“, – pasakoja D.Trainauskas.

Būsto valdymo sistemas name įdiegęs inžinierius Vaidas Batkauskas sako, kad priešpirtyje įrengta sūkurinė vonia pati pasišildo iki reikiamos temperatūros. Šeimininkams tokios vonios valyti nereikia, ji filtruojasi automatiškai. Jei po darbo namo keliaujanti šeima pageidauja pasigarinti pirtyje ar įšokti į baseiną, jiems tereikia tai „pasakyti“ sistemai. Jiems grįžus iškūrenta pirtis – jau lauks šeimininkų.

Šeimininkų sprendimai – racionalūs

Pasak architekto D.Trainausko, užsakovai – keliaujantys, išsilavinę žmonės, tad prieš priimdami sprendimus dėl namuose įrengtų sistemų – viską apgalvojo.

„Prieš bet kokį sprendimą viskas būdavo suskaičiuojama, suprojektuojama. Ne taip, kad pradeda daryti kažką, po to persigalvoja. Pateikėme daugybę variantų, atrinkome geriausius ir tada tik darėme.

Namas iš tiesų brangus, naudotos itin kokybiškos medžiagos, o kur dar sistemų montavimas. Tai kelis kartus brangiau nei paprastas vidutinės klasės namas“, – pasakoja D.Trainauskas.

Pasak sistemą įrengusio inžinieriaus Vaido Batkausko, šio pilnai išmanaus namo privalumus jau spėjo pajusti ir šeimininkai.

„Žmogus gali reguliuoti savo sistemas kaip tik nori. Gali nusistatyti šildymą tada, kada reikia ir kur reikia. Gali sustyguoti sistemas nuotoliniu būdu, net ir būnat užsienyje, prisėdus prie kompiuterio ar turit išmanųjį telefoną.

Išvykę į kelionę šeimininkai gali per kameras pasižiūrėti, kas vyksta, susireguliuoti šildymą, vėdinimą, galima pasižiūrėti, ar šviesos nepalikai“,– pasakoja V.Batkauskas.

Norint žiemą grįžti į šiltus namus tereikia visą kelionės laiką palaikyti bendrą temperatūrą, o paskutinę parą nustatyti norimą temperatūrą ir grįšite į šiltus ir jaukius namus.

Įsirengus sistemas galima sutaupyti

Namas, kuriame įdiegtos tokios sistemos taupo ir elektros energiją bei šildymą. Įvairiais skaičiavimas per metus 25 proc. šildymo kaštų galima sutaupyti, elektros energijos – apie 10-15 proc.

Žinoma, daugelis mano, kad tokios sistemos kainuoja labai brangiai. Ir iš dalies – tai tiesa. JAV paskaičiuota, kad pilnai protingo namo įrengimui reikia apie 25 proc. būsto vertės. Tačiau žvelgiant į ateitį – tai gerokai palengvina žmonių gyvenimą. Be to, kaip jau buvo minėta, išlaidos šildymui ir elektrai sumažėja.

Tiesa, inžinierius V.Batkauskas ramina, kad tokių sistemų įrengimo kaina iš tiesų nėra tokia didelė.

„Viskas priklauso nuo projekto, kokio lygio projektas yra. Ekonomiškas variantas nuo 20 iki 80 tūkstančių. 80 tūkst. kainuoja tada, kai apjungiama daug sistemų. Pirmiausia mes žiūrim į individualius poreikius, vieniems vienokios sistemos reikia, kitiems – kitokios. Iš mažų gabalėlių bendra sistema ir susideda.

Tai darosi prieinama žmonėms. Jei šildymo sistema žmonėms kainuoja apie 20 tūkst. dar šiek tiek pridėjus galima turėti ir išmanią.

Tai nesudėtingi automatiniai elementai, galima ir dar mažiau išleisti. Žinoma, jei norisi kažko daugiau, patogiau, suma padidės. Jei norite, kad rudenį nesušaltumėte terasoje, teks investuoti daugiau“, – nusišypso V.Batkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.