Lengva operacija pakeis pasenusį bendrovės veidą

Kaune vis dar gausu naujam gyvenimui neprikeltų pramoninių pastatų. Architektas Mantas Čekaitis pasiūlė idėją, kaip vieną jų pritaikyti visuomenės reikmėms. Už tai jis pelnė profesionalų įvertinimą. Lietuvos architektų sąjunga kasmet rengia geriausių architektūros studentų baigiamųjų darbų konkursą. Jame dalyvauja Vilniaus ir Kauno universitetuose šią specialybę studijuojantys jaunuoliai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė INYTĖ

Feb 24, 2014, 1:56 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:54 PM

Šiemet geriausiu bakalauro darbu buvo pripažintas Kauno technologijos universiteto (KTU) Statybos ir architektūros fakulteto studento M.Čekaičio darbas „Įmonės „Kauno grūdai“ elevatorių konversija“.

Kaunietis svajoja, kad jo idėja kada nors bus įgyvendinta.

Užduoties daugelis kratėsi

M.Čekaitis pasakojo, kad visi studentai kratėsi pasiūlymo sumanyti, kaip pakeisti gamyklai priklausančių pramoninių pastatų erdvę.

„Visiems atrodė, kad tai sudėtinga užduotis. Tačiau man ji buvo įdomi“, – sakė architektas.

H. ir O.Minkovskių gatvėje esančiame sklype stovi siloso bokštai ir apleisti sandėliai bei kiti pagalbiniai pastatai. Už jų plyti apleistas Žemosios Fredos miškas.

„Sumaniau, kaip pertvarkyti pastatus ir augmeniją, kad teritorija taptų patraukli ir ją būtų galima naudoti komercinėms bei kultūrinėms reikmėms“, – sakė kaunietis.

Bokštuose virtų gyvenimas

Architektas pasiūlė nugriauti prie gatvės stovinčius senus pastatus ir jų vietoje suformuoti poilsiui skirtą parką.

Nuo elevatoriaus nukelti masyvų stogą, o kai kuriuos jo bokštus nugriauti. Jų vietose įrengti alėjas, kuriose galėtų vykti mugės, veiktų „blusų“ turgus.

Likusiuose elevatoriaus bokštuose architektas numatė įrengti erdves, skirtas koncertams, sporto varžyboms, kino filmų peržiūroms, įkurti bendruomenės susibūrimo centrą.

Netvarkingą mišką už elevatoriaus bokštų taip pat reikėtų sutvarkyti. Šlaite suformuoti terasas.

Patiko drąsa ir pagarba

„Žemoji Freda kauniečiams tampa vis patrauklesnė. Įgyvendinus mano idėją, objektas taptų naujai besikuriančio urbanistinio vieneto centru. Tačiau iš įmonės vadovybės atsiliepimų apie projektą ar svarstymų jį įgyvendinti kol kas negirdėjau“, – sakė M.Čekaitis.

Kol verslininkai tyli, profesionalių architektų komisija, vertindama kauniečio darbą, pastebėjo, kad M.Čekaitis minimaliais sprendimais pasiūlė pasiekti maksimalų rezultatą.

„M.Čekaitis sužaidė lyg patyręs chirurgas, keliais pjūviais suteikdamas naują veidą pacientui.

Jis parodė turįs lengvą ranką, poetiškai ir profesionaliai pateikė idėją, atskleidė drąsų, bet kartu ir pagarbų požiūrį į pramoninį Kauno palikimą“, – teigė komisijos nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.