Sumanymų dėl „Lietuvos“ – nors vežimu vežk

Koks pastatas iškils vietoj buvusio kino teatro „Lietuva“? Idėjų konkursui buvo pateikta net 31 paraiška, kuriose – ir šiuolaikiški, ir neišsiskiriantys iš senamiesčio pastatai, rašo „Lietuvos rytas“.

Pasiūlymus, kas turi būti vietoj „Lietuvos“, šią savaitę vertins komisija.
Pasiūlymus, kas turi būti vietoj „Lietuvos“, šią savaitę vertins komisija.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 24, 2014, 7:19 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:32 AM

Ledai pajudėjo. Jeigu nepasitaikys didelių trikdžių, buvęs kino teatro „Lietuva“ pastatas gali būti netrukus nušluotas nuo žemės paviršiaus.

Koks bus vietoj „Lietuvos“ iškilsiantis naujasis pastatas?

Lietuvos architektų sąjungos ir bendrovės „LKT projektai“ surengtame konkurse pateikta trys dešimtys idėjų, o pirmasis jas vertinsiančios komisijos posėdis vyks jau šią savaitę. Jau dabar aišku, kad 4052 kvadratinių metrų sklype bus administracinės paskirties pastatas su Modernaus meno centru.

Prieš statinį – atitvarai

Visi idėjų autoriai iki konkurso pabaigos neįvardijami. Vieni projektuotojai siūlo prie būsimo pastato nuo Pylimo gatvės įrengti atitvarą, ant kurio būtų logotipas MMC. Tai būtų kontrastas palyginti nuobodžiai, nors ir istoriškai svarbiai aplinkai.

Purvinojo skersgatvio fasadas būtų panašus į žaliuzes, kurios apsaugotų nuo pietų saulės, taip pat sumažintų triukšmo ir taršos poveikį.

Atitvaras ir žaliuzės keistų įprastinį, biurų pastatams būdingą stiklinių tūrių įvaizdį.

Pirmasis pastato aukštas būtų skirtas Modernaus meno centrui. Jame – dvi ekspozicijų salės. Biurų patalpos numatytos trijuose aukštuose virš Modernaus meno centro.

Išsiplėstų į kitus aukštus

Kiti projektuotojai siūlo permatomą pastatą. Žvelgiant į jį žvilgsnis iš lauko slystų vidumi, lauku ir vėl vidumi, pasiekdamas ekspozicijų erdvę. Atsiveriančios vidaus erdvės įtrauktų praeivį, o pastato erdvių perregimumas taptų viena svarbiausių jo išraiškos priemonių.

Šio sumanymo autoriai tiki sėkminga Modernaus meno centro veikla, tad užsimena, kad jam paliekama galimybė plėstis. Išaugus meno kolekcijai jis galėtų išplisti iš pradžių į antrąjį, vėliau – į kitus aukštus.

Tuo metu pastato vidaus erdvės suprojektuotos kaip skvero tęsinys. Vidinis kiemas neuždengtas stogu.

Dengtų geležies plokštėmis

Yra ir dar įdomesnių pasiūlymų, pavyzdžiui, pastato fasadą dengti sendintomis surūdijusios geležies plokštėmis.

Tarp vietomis prasiskiriančių metalo plokščių būtų komponuojamos vertikalios subtiliai tamsinto stiklo juostos – vitrinos.

Kitos idėjos autoriai pasiūlė dabartinį „Lietuvos“ kino teatro pastatą „išversti“. Taip laisva erdvė, esanti sklype aplink kino teatrą, taptų pastatu, o kino teatro salė pavirstų pastato kiemu – viešąja erdve.

Šiame kieme būtų siekiama išlaikyti buvusio kino teatro dvasią. O Purvinajame skersgatvyje siūloma alėja, vedanti į Vingrių skverą.

Iš šios alėjos būtų patenkama į Modernaus meno centrą.

Pro būsimą pastatą besidriekianti Pylimo gatvė skirta tiktai vienpusiam transporto eismui, todėl labiau apkraunamos aplinkinės gatvės.

Mažai vietų automobiliams

Didžiausi pėsčiųjų srautai – Pylimo gatve ir Purvinuoju skersgatviu.

Mat šio skersgatvio tąsa – laiptai pro buvusių Vingrių šaltinių skverą į Mindaugo gatvę ant kalno. Šiomis gatvėmis geriausia pasiekti būsimą pastatą.

Vis dėlto ne visi projektuotojai išsprendė vietų automobiliams problemą. Vien administracinėms patalpoms reikia 242 automobilių vietų.

Tačiau senamiestyje leidžiama statyti pastatus, kur vietų transporto priemonėms gali būti perpus mažiau.

Vienos idėjos autoriai suprojektavo įvažiavimą į požeminį garažą iš Purvinojo skersgatvio. Pirmajame jo aukšte tilptų 79, o antrajame – 85 automobiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.