Itin modernus baseinas Klaipėdoje - už 40 milijonų litų

Klaipėdiečiai jau žino, kaip atrodys jų mieste, prie „Švyturio“ arenos, iškilsiantis pastatas: ant žalios kalvos – statinys iš rūdinto plieno plokščių. Vienos jų perforuotos, kad sutemus į lauką prasiskverbtų šviesa iš vidaus, kitos – ne.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2014-05-27 17:03, atnaujinta 2018-02-13 11:31

Klaipėdiečiai jau žino, kaip atrodys jų mieste, prie „Švyturio“ arenos, iškilsiantis pastatas: ant žalios kalvos – statinys iš rūdinto plieno plokščių. Vienos jų perforuotos, kad sutemus į lauką prasiskverbtų šviesa iš vidaus, kitos – ne.

„Mums buvo svarbu sukurti pastatą, kuris dieną atrodytų vienaip, o naktį – kitaip“, - lrytas.lt sakė tokį sumanymą pateikusių „Cloud Architektai“ architektė Jovilė Porvaneckaitė.

„Cloud Architektai“ baseino Klaipėdoje idėją kūrė ne vieni, o su kolegomis iš Nyderlandų „Slangen+Koenis architecten“. Šių darbų sąraše – apie trijų šimtų baseinų projektai.

Vienas kebliausių uždavinių architektams kuriant baseiną Klaipėdoje – objektą sutalpinti į palyginti nedidelį sklypą. Pastatą mėginta kiek įmanoma mažinti, kad miestui liktų daugiau žaliųjų zonų. Prie baseino ketinama įrengti 140 vietų automobiliams ir porą – autobusams. Greta pastato drieksis pėsčiųjų alėja.

Klaipėdiečiai didžiuojasi, kad 50 metrų ilgio ir dešimties takelių baseinas turės pakeliamą dugną. Dėl šios funkcijos baseino gylis galės kisti nuo 5 metrų, kur bus galima nardyti, iki mažiau nei metro. Prireikus baseiną bus galima pertvara padalinti į dvi dalis. Todėl tuo pačiu metu baseine būtų galima nardyti, o kitoje pusėje, pakėlus dugną iki reikiamo aukščio mokyti plaukti vaikus. Be to, pertvara leis skirtingose baseino dalyse palaikyti keturiais laipsniais besiskiriančią vandens temperatūrą. Anot J.Porvaneckaitės, to nėra ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse.

Kaip aiškino pašnekovė, pakeliamas baseino dugnas pravers ir naktį. Dugnui pakilus iki nulinio lygio, vanduo centimetru nuleidžiamas. Dėl to nebereikia, kad dirbtų vandens perpylimo sistemos. Tuo pačiu visas baseino plotas tarsi uždengiamas, taip sustabdant vandens garavimą.

Architektai Klaipėdos multifunkciniam baseinui pasiūlė ne vieną energiją taupantį sprendimą: dalį reikiamos elektros energijos, karšto vandens gaminti saulės kolektoriais, lietaus vandenį panaudoti tualetuose. Ne veltui ir langų numatyta tik tiek, kad pakaktų apžvalgai ir šviesai į pastatą patekti.

Pasak J.Porvaneckaitės, Klaipėdos baseine pasiūlyta įrengti sistemą, kuri leis tiek ties lubomis, tiek ties vandens paviršiumi išlaikyti vos laipsniu tesiskiriančią temperatūrą. Kad kondensato susidarytų dar mažiau, numatyta naudoti oro džiovintuvus, kurie į patalpas grąžina šilumą.

Daugiafunkcinio baseino interjere vyrauja natūralių spalvų paletė: balta, rusva, panaudotas Lietuvai artimas medis. „Dėl medžio baseine rizikos nėra, nes jis tam specialiai paruoštas. Tam tikrais atvejais tai mažiau rizikinga nei nerūdijančio plieno konstrukcijos. Nesinorėjo vaikytis madų, kad po 30-ies metų interjeras neatrodytų nuvalkiotas ir pabodęs. Ramios spalvos turi išliekamąją vertę. O turint omenyje, jog čia gali būti rengiami čempionatai, pastatas turi atrodyti solidžiai“, - kalbėjo architektė.

Kad baseino statybos būtų pradėtos, reikia konkursu parinkti rangovą. Tikimasi, kad per šiuos metus bus parengtas techninis projektas.

Apie 40 mln. litų kainuosiančiam baseinui pastatyti mažiausiai 20 mln. litų tikimasi gauti iš ES struktūrinių fondų paramos, bent 10 mln. litų – iš valstybės investicijų programos, dar 3-4 mln. litų skirs pati savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.