Varėniškiai pasistatė patį baisiausią pasaulyje bokštą

Maldos namai irgi neįtiko

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 10, 2014, 7:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:59 PM

Prie įvažiavimo į Senąją Varėną prieš kelias dienas iškilęs ryškiomis spalvomis dažytas heraldinis bokštas kelia vietos valdžios ir gyventojų aistras.

Nemažai jų siūlo statinį kuo greičiau nuversti ir nejuokinti atvykstančiųjų.

Maldos namai irgi neįtiko

Heraldinio bokšto, skirto dailininkui ir kompozitoriui Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui ir Senosios Varėnos 600 metų jubiliejui paminėti, autorius - architektas Brunonas Bakaitis.

Jis projektavo ir Senosios Varėnos Šv.arkangelo Mykolo bažnyčią. Prieš daugiau nei porą dešimtmečių pastatyti naujoviški maldos namai taip pat įtinka ne visiems varėniškiams.

Heraldinis bokštas pastatytas už Lietuvos automobilių kelių direkcijos lėšas, jo statybomis rūpinosi bažnyčios klebonas Pranciškus Čivilis. Anot jo, tokį projektą iš šešių pateiktų išsirinko užsakovai.

Iškaldino kūrėjo inicialus

Aukšto bokšto virš transporto žiedo prireikė tam, kad po juo galėtų važiuoti sunkiasvoriai automobiliai. O statinys ryškiai žalia spalva nudažytas, kad esą išsiskirtų iš pušų žalumos.

P.Čivilis minėjo daugybę su M.K.Čiurlionio kūryba ir Senosios Varėnos jubiliejumi susijusių motyvų, kurie įamžinti bokšte.

Pavyzdžiui, bokšto forma primena iš Senosios Varėnos kilusio menininko paveikslą „Aukuras“. M.K.Čiurlionio inicialai iškaldinti vėtrungėje statinio viršūnėje.

Pripažins nelegalia statyba?

„Košmaras“, - taip vienu žodžiu statinį apibūdino Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas. Jis pavaldiniams pavedė išsiaiškinti, kodėl bokštas iškilo be savivaldybės pritarimo.

Anot V.Mikalausko, gali būti, kad heraldinis bokštas kaip Merkinės piramidė bus pripažintas nelegalia statyba. Tik pastarąjį statinį pavyko įteisinti, o bokšto projektą, V.Mikalausko, būtinai teks taisyti.

Paklaustas apie heraldinį bokštą, Varėnos seniūnas Juozas Balevičius sakė, kad jo konstrukcijos per sunkios ir tai iš tolo matyti. „Yra įvairių nuomonių, bet dauguma neigiamos“, - neslėpė jis.

Nemanė, kad rimtas projektas

J.Balevičius prisiminė, kad klebonas projektą buvo į seniūniją atnešęs susipažinti: „Buvau šventai įsitikinęs, kad tokio kūrinio niekas nepalaimins ir projektas nebus įgyvendintas. Pasirodo, klydau.“

P.Čivilis apie projektą pasakojo ir V.Mikalauskui, bet meras taip pat galvojo, kad jis nerimtas ir nebus įgyvendintas.

„Neseniai važiuoju į Vilnių, žiūriu - ta „grožybė“ dygsta. Paprašiau vairuotojo sustoti. Apžiūrėjus statybas net negera pasidarė“, - sakė V.Mikalauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.