Į lietuvių įrengtą išskirtinį barą Minske tįsta eilės

Interjero studijos „Inblum“ architektas Dmitrijus Kudinas ir Laura Malcaitė su komanda iš Minsko verslininkų gavo užduotį – sukurti interjerą barui „Cherdak“ Baltarusijos sostinės centre. Vykdamas apžiūrėti erdvės Dmitrijus žinojo – baras bus įkurtas atstatyto namo palėpėje Minsko senamiestyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

Jun 21, 2014, 2:46 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:11 PM

Kaip sukurti patogią ir stilingą vietą klientui, kai patalpa iš pirmo žvilgsnio panaši ne į maitinimo įstaigą, o į balandinę? 

Draudžiama rūkyti

Baras „Cherdak“ įsikūręs trečiame naujai atstatyto namo Minsko senamiestyje aukšte. Tai pirmasis baras Minske, kuriame draudžiama rūkyti. Baltarusijoje dar nėra įstatymo, kuris apibrėžtų rūkymą viešosiose erdvėse, tačiau europietiško vėjo trokštantis baltarusių verslininkas būtent to norėjo. Vietos, kurioje nereikia uostyti kaimyno dūmo kvapo.

Tiesa, tai nebuvo svarbiausias reikalavimas. Užsakovas norėjo, kad ši vieta jo tautiečiams alsuotų Europa ir neprimintų sovietmečiu prigijusių pasilinksminimo tradicijų.

„Pagrindinis dalykas, dėl kurio užsakovai kreipėsi į mus, o ne bandė ieškoti architektų Baltarusijoje, – jie norėjo ne baltarusiško sprendimo. Troško modernaus, šiuolaikiško interjero, kuris jokiu būdu neprimintų sovietinės erdvės“, – teigė D.Kudin.

Tai liudija ir baro pavadinimo paieškos.

„Kai tik atvykome apžiūrėti šių patalpų, suvokėme, kad tai labai sudėtinga erdvė barui, nes lubos vietomis itin žemos. Tačiau pasitarę tarpusavyje nusprendėme paversti tuos trūkumus privalumais.

Norėjome pabrėžti, kad tai yra palėpė. Dėl to užsakovams net pasiūlėme pavadinimą. Žinoma, jie norėjo barą pavadinti angliškai, tačiau mes raginome pabrėžti šios vietos unikalumą. Tegul visiems bus aišku – tai yra palėpė. Pavadinimas iš karto ir prilipo prie visos koncepcijos“, – pasakojo D.Kudin.

Paliko originalias plytas

Nuo praėjusių metų rudens Baltarusijos sostinėje veikiantis baras „Cherdak“ išsiskiria šiuolaikišku neapdirbtų medžiagų naudojimu. Kuriant interjerą buvo paliktas originalus raudonų plytų mūras.

Du pagrindiniai elementai formuoja baro interjerą. Daugiafunkcė pušinių lentų struktūra, kuri apima visą erdvę ir funkcionuoja kaip baro baldas, šviestuvas, lentyna ir pakaba. Viskas kartu sudaro archetipinės palėpės vaizdą.

„Bare esančios medinės konstrukcijos ne dekoratyvinės – ten paslėpti ir šviestuvai. Tai palėpė, kuri turi savo charakterį. Kai pirmą kartą pamačiau, ši erdvė man pasirodė įdomi. Plytos jau buvo, todėl pamanėme, kad jas reikia panaudoti ir interjere“, – pasakojo vienas interjero kūrėjų D.Kudin.

Kitas svarbus elementas yra minkštųjų baldų struktūra, užimanti kitu atveju nepanaudojamą erdvę po žemu šlaitu.

Smulkesni baro elementai architektų buvo surinkti iš viso pasaulio: girlianda užsakyta iš JAV, baro kėdės – vokiečių dizainerių, senos kėdės iš Airijos mokyklos, foteliai buvo pirkti Lietuvoje ir restauruoti.

Minske itin populiarus baras

Minske nuo rudens veikiantis baras „Cherdak“ jau po pusmečio tapo tikra traukos vieta mieste.  Lietuviai architektai tyliai prasitaria, kad tai viena populiariausių pasilinksminimo vietų Baltarusijos sostinėje Minske.

„Tai geriausias baras Minske. Taip sakyti gal šiek tiek pagyrūniška, galbūt sunku įvertinti tą populiarumą, bet iš tiesų jis labai populiarus. Ne visi žmonės gali patekti į vidų. Savaitgaliais jis būna sausakimšas“, – teigė architektas.

Pasak D.Kudin, dirbti su šiuo projektu buvo įdomu ir todėl, kad kūrybiniame procese nuolat dalyvavo užsakovas.

„Kai savinininkas pamatė vizualizaciją, iškilo klausimų, bet viskas buvo įvykdyta šimtu procentų. Jis tikrai liko patenkintas“, – teigė D.Kudin.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.