Kurdami namo projektą, architektai sulaužė visus standartus

Šis išskirtinis pastato projektas tai bandymas pritaikyti namą kalvotame Bione regiono reljefe Italijoje. Pasak architektų kompanijos „Estudoquarto“, jie stengėsi išpildyti visus užsakovų norus, neužimdami didelio ploto ir naudodami kuo mažiau betono.

Sukurtas namas kuriam nereikia šildymo sistemos.<br>M.Tolloti nuotr.
Sukurtas namas kuriam nereikia šildymo sistemos.<br>M.Tolloti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 6, 2014, 10:15 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:04 AM

Užtikrina išskirtinį dizainą

 „Estudoquarto“ tikina, jog jų projektai išsiskiria tuo,  kad  architektai visada stengiasi laužyti standartus ir nekurti  daug tokių pačių, standartinių namų.  kurdami namą Bione, architektai stengėsi ne paslėpti jo struktūrą, o greičiau išaukštinti ją, panaudotomis medžiagomis, spalvomis ir forma.

Pastato spalvų gama ir kvapai simbolizuoja besikeičiančius metų laikus, brendimą ir puikiai įsilieja į namą supantį kraštovaizdį, kuris dar labiau išryškina pastato koloritą.

Tipiška stogo kraigo forma yra šiuolaikinės klasikos stiliaus atspindys, ypač būdingas kalnų nameliams. Šio namo išskirtunumu galima pavadinti išgautą pastato formą, kuri prisitaiko prie kalvoto kraštovaizdžio paviršiaus, tokio stiliaus namai nėra tipiški kalvotose vietovėse, kuriose dažniau statomi senoviniai bažnytiniam naudojimui skirti pastatai.

Pritaikė namą prie molinio dirvožemio

Planuodami statybas, architektai nusprendė įrengti aukštesnius pastato pamatus, optimizavus namo izoliaciją nuo išorės, pavyko išvengti šilumos pratekėjimo, o sutvarkant lietaus vandens sistemą - išvengti galimos drėgmės susidarymo.

Pastato vidus primenantis ilgą auditoriją stovi ant 40 cm aukščio sluoksnio, kuris yra nuolat nusausinamas ir atskirtas ląsteliniu stiklu. Pagrindinis architektų tikslas kuriant šio namo projektą buvo įgyvendinti pasyvaus, energetiškai efektyvaus namo idėją. Šios idėjos realizacijai buvo pasirinktos nesunkios medžio detalės, tam kad išvengti nelaimingų atsitikimų statybų aikštelėje, tuo pačiu nepažeidžiant sklypo molinio dirvožemio.

Įdiegtos alternatyvios energetinės sistemos

Kuriant šį pasyvųjį namą, buvo įdiegtos energijos sistemos, kurios veikia naudodamos alternatyvius energijos šaltinius, tokius kaip saulės energija.

Namo medžiagai parinkti natūralios eglės penkiasluoksniai skydai pavaidinimu „X- LAM“, tokie skydai suteikia didžiulį erdvinį stabilumą ir konstrukcinį stiprumą.Tokio tipo plokštės paprastai yra naudojamos didelės apkrovos išorinėms sienoms, taip pat grindims. Plokštės išpjautos lengvai paruošiamais moduliniams elementais, kurie surenkami vietoje per ganėtinai trumpą laiko tarpą.

Namas suskirstytas į tris dalis

Šio pastatą sudaro trijų dalių konstrukcija, praplečianti būsto interjero funkcionalumą. Trys pastato dalys vieningai išsidėsto bendrame plotyje: šiaurės vakarų pastato dalyje yra pastogė automobiliui, namo viduryje įrengta virtuvė, vonios kambarys, miegamasis ir valgomasis.

Viena ryškesnių namo detalių yra dviejų dalių pertvara įrengta palei stogo kraigą. Ši pertvara padalija namo bendrąsias ir privačias erdves, o dailus kalnų ir miškų kraštovaizdis puikiai matyti pro didelius langus.

Apšildytas mediena ir vata

Tam tikros medienos rūšies pasirinkimas, medžio plokščių izoliacija pavertė šį namą visiškai pasyviu, kitaip tariant, energetiškai efektyviu. Be saulės šilumos energijos, namo sienas ir grindis šildo keturi skirtingo tankumo vilnos sluoksniai.Visų vilnos sluoksnių storumas yra 24 cm, taip pat pridėtas 5 cm storio sluoksnis ventiliacijai bei apsaugai nuo vandens. Slenkančios pertvaros/žaliuzės pagamintos iš tos pačios medienos ir dengia visą pastatą.

Šalto oro srovės paverčiamos šiltomis

Nakčiai užvertos žaliuzės sukuria uždaro namo vaizdą, primenantį seną daržinę ar malkinę. Įrengta šildymo ir ventiliavimo sistema yra tiesiog privaloma pasyviajame name, nes jei gyventojai vėdintų namus praverdami langus, šilumos energija būtų tiesiog iššvaistoma. Ši sistema taip pat yra itin efektyvi, tyli ir reikalaujanti mažo kiekio elektros energijos. Oro garai išeinantys iš virtuvės ar vonios kambario patenka į kanalinę ventiliacijos sistemą ir šilumokaitį, kuris šaltą orą paverčia karštu ir atvirkščiai (beveik 90%).

Ventiliacijos sistemai tiekiamas oras grįžta atgal į bendrąsias namo erdves. Ši sistema užtikrina puikią oro kokybę ir reikiamą kiekį drėgmės. O namo sklype taip pat yra instaliuota sistema renkanti lietaus vandenį, kuri taip pat laisto pievelę, o su visa sistema sujungti saulės kolektoriai užtikrina karšto vandens gamybą.

Daugiau architektūros  -  mūsų "Facebook" paskyroje!

Parengta pagal archdaily.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.