Architektai sutaršė Kaunui siūlomą elektrinę

Suomijos kapitalo įmonė „Fortum Heat Lietuva“ visai greta pagrindinio

Urbanistams ir architektams nepatinko nei elektrinei parinkta vieta, nei projektuotojų sprendimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Urbanistams ir architektams nepatinko nei elektrinei parinkta vieta, nei projektuotojų sprendimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jul 9, 2014, 1:35 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:02 AM

KAUET nariai tyrinėjo bendrovės „Sweco Lietuva“ parengtus teritorijos projektinius pasiūlymus ir pažėrė gausybę kritikos strėlių.

Nauja jėgainė turėtų iškilti Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijoje, greta kelio Vilnius-Kaunas ir svarbiausio įvažiavimo į miestą.

Keliu važiuojantiems žmonės į akis turėtų kristi jėgainės kaminas, bunkeris ir katilo pastatas. Pastarasis turėtų spindėti besikeičiančiomis vario spalvomis, bunkeriui parinkta blizgančio aliuminio apdaila.

„Tokio dydžio statinys turėtų būti įsimintinas, simbolizuoti paskirtį, tačiau matome kažkokį tūrių kratinį, kokių galime išvysti ir kitose vietose“, – kalbėjo architektas Rimvydas Palys.

Jo kolegas Linas Tuleikis neabejoja, kad 18 aukštų gyvenamajam namui prilygstanti elektrinė maždaug pusšimtį metų bus dominuojantis statinys šioje vietovėje, todėl estetinis vaizdas labai svarbus.

„Viskas padaryta taip, kaip neturėtų būti darome tokiame objekte, esančiame tokioje vietoje“, – mano ekspertas. Jo nuomone, šįkart pasirinktas paprasčiausias kelias – išsisukti kuo mažesnėmis sąnaudomis.

Architektas Dalius Šarakauskas mano, kad galima bet kokį statinį gerai suprojektuoti bet kokioje vietoje, tačiau šis darbas nepakliūtų į geriausių sprendimų sąrašą.

KAUET nariai paprašė projektuotojų parodyti, kaip atrodo užsienio šalyse statomos šios bendrovės elektrinės ir iškart pastebėjo, kad jos atrodo gerokai patraukliau. Kai kurie kompleksai primena net meno kūrinius.

„Fortum Heat Lietuva“ naujos elektrinės statybai ketina išleisti 522 mln. litų. Darbai prasidėtų 2014-ųjų pabaigoje ir užtruktų dvejus metus.

Kogeneracinėje jėgainėje būtų deginamas biokuras ir rūšiuotos atliekos, turinčios energetinę vertę. Planuojama, kad per parą atvyks 98 krovininės transporto priemonės su kuru, dar 20 mašinų reikės išvežti šlaką ir pelenus. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.