Išskirtinio Vilniaus namo gyventojai iškeldinami į daugiabučius

Meniška drožyba garsėjančio, bet avarinės būklės namo Polocko gatvėje gyventojams miesto savivaldybė pasiūlys butus mainais į jų būstą šiame kultūros paveldo statinyje ir imsis jį restauruoti.

Polocko gatvės namas galėjo būti restauruojamas jau prieš devynerius metus.<br>V.Balkūno nuotr.
Polocko gatvės namas galėjo būti restauruojamas jau prieš devynerius metus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jul 14, 2014, 9:45 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:15 AM

Polocko gatvės 52-ojo namo gyventojai neturi nei pinigų, nei noro restauruoti išskirtinio medinuko, todėl iniciatyvos griebėsi savivaldybė, rašo dienraščio „Lietuvos rytas" priedas „Sostinė".

Valdžia jau nupirko avarinės būklės namo gyventojams du butus Karoliniškėse ir Lazdynuose, ateityje iš Polocko gatvės iškeldins ir kitus.

Mat norint pradėti restauruoti pastatą Užupyje, savivaldybei būtina jį perimti į savo rankas. Tik tada ji gali tikėtis užsienio fondų paramos.

Prašo mainyti arba pirkti

Savivaldybės bendrovė „Start Vilnius“ iš įmonės Vilniaus vystymo kompanijos prieš kelias dienas už 134 tūkst. litų nupirko butą Erfurto gatvėje, o už 141 tūkst. litų – butą A.P.Kavoliuko gatvėje.

Į vieną butų iš Polocko gatvės 52-ojo namo persikraustys Pelagėja Zaročinceva, į kitą – Leokadija Germanavičiūtė.

Savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėja Laura Jagusinskienė pasakojo, kad visi namo gyventojai kreipėsi su prašymais mainyti butus arba juos iš jų nupirkti.

Paveldosaugininkų saugomo namo gyventojai sakė, kad jie neturi galimybių prisidėti prie apmokėjimo už avarinės būklės likvidavimą ir restauravimą.

Tad tokių darbų projektus parengs namą perėmusi savivaldybė.

Beje, kai kurie nedideles pajamas gaunantys namo gyventojai iki šiol neišsipirkę butų dėl griežtų paveldosaugos reikalavimų.

Skundai – dėl suvaržymų

Danutė Meškutavičienė skundėsi, kad ir ji, ir kaimynai, vargingai gyvenantys žmonės, yra šio namo įkaitai.

„Neturime pinigų įstatyti naujus langus mediniais rėmais, apskritai remonto suvaržymai dideli. Savivaldybė jau seniai parengė namo remonto projektą, bet lėšų jam įgyvendinti nėra, o stogas baigia nugriūti“, – dūsavo moteris.

Nors draudžiama, kai kurie Polocko gatvės namo gyventojai įstatė plastikinius langus.

Pinigų negavo dėl klaidos

Polocko gatvės 52-asis namas galėjo būti restauruojamas jau prieš devynerius metus.

Tačiau dėl žioplos valdininkų klaidos nepavyko gauti ES ir Norvegijos fondų lėšų, skirtų Vilniaus medinei architektūrai atgaivinti.

„Gudruoliai projekto rengėjai kažkodėl įrašė sąlygą, kad visas medinis turtas turi priklausyti savivaldybei, o dauguma pastatų yra privačiose rankose. Fondas prašymą atmetė“, – taip Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas aiškino, kodėl nerestauruotas liko ir Polocko gatvės namas.

Namas Polocko gatvėje garsėja drožyba

Į Kultūros vertybių registrą įtrauktas Polocko gatvės 52-asis namas garsėja išskirtine meniška drožyba. Vertingiausia pastato dalis – dviaukštė kiaurapjūve ornamentine drožyba dekoruota veranda, tačiau jos stogas kiauras ir baiminamasi, kad žiemą jis gali nebeatlaikyti.

Šio namo drožybai Vilniuje neprilygsta joks kitas medinis paminklinis namas.

Šis pastatas pradėtas statyti 1876 metais pagal inžinieriaus architekto Ivano Levickio projektą. 1887-aisiais pagal inžinieriaus Aleksandro Antonovičiaus projektą namas buvo perstatytas.

Jame tarpukariu gyveno visuomenės ir kultūros istorijai svarbios asmenybės – menininkai Konstantinas Markovskis, Jadvyga Minska, rašytoja Sofija Bykova, lankėsi tapytojas Ferdinandas Ruščicas ir fotografas Janas Bulhakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.