Gražiausios sodybos šeimininkas stebina savo pagamintais baldais

Namą papuošė girnapusėmis

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Aug 2, 2014, 6:57 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:00 PM

Kaune, Šilainių mikrorajone esančiuose Romainiuose gyvenantys Aldona ir Algis Stanioniai tris dešimtmečius puoselėja sodybą, kuri šią vasarą pripažinta gražiausia jų apylinkėse.

Ilgus metus baldininke dirbusi A.Stanionienė (66 m.) rūpinasi gėlėmis, o miškininkas A.Stanionis (72 m.) pats formuoja įspūdingas tujas.

Pailsėti pora prisėda šią vasarą išdygusiame vasaros namelyje, kuris tapo savotišku šeimos kuriamų medinių eksponatų muziejumi.

Namą papuošė girnapusėmis

Įžengus į sodybą svečius pasitinka vyrą ir moterį vaizduojanti medinė skulptūra.

„Seną ąžuolo rąstą radau miške. Sukau galvą, kaip jį panaudoti. Medžio drožėjas Linas Saladis iš jo sukūrė skulptūrą. Sakė, kad tai mudu su žmona. Kai mes išvykstame, jie saugo namus“, - šypsojosi sodybos šeimininkas.

Skulptūroje vaizduojamas vyras laiko kastuvą, moteris apsupta augalų lapų. Tai geriausiai atspindi darbščių kauniečių pomėgius.

A.Stanionienė pasakojo, kad kai 1982 metais gavo sklypą, jame tebuvo pelkynė ir augo karklai. Prireikė daug kantrybės ir darbo, kad galėtų pradėti kurtis savo žemėje.

Užtvenkę per teritoriją bėgančius šaltinius kauniečiai suformavo nedidelį tvenkinį, jame supylė dvi salas ir į jas nutiesė tiltus.

Statydami namą taip pat suko galvas, kaip padaryti, kad jis būtų netradicinis. Todėl į fasado sienas įmūrijo ne vieną girnapusę. Tada ėmėsi puoselėti sodybos aplinką.

Derlius auga vazonuose

Dabar namas ir sodas skendi gėlėse. A.Stanionienė augina jurginus, pinavijas, begonijas, petunijas ir kitas tradicines lietuviško darželio gėles.

Jos daržas taip pat netradicinis. Lauke, palei vieną namo sieną sustatyti vazonai, kuriuose stiebiasi ir vaisius nokina pomidorai, agurkai, paprikos.

„Čia užuovėja. Saulė puikiai kaitina. Todėl derlius bus geras. Ypač patogu, kad vazonus galima perkelti į norimą vietą. Nė šiltadaržio nereikia“, - pasakojo A.Stanionienė.

Patinka formuoti tujas

A.Stanionis neatsispiria aistrai auginti įvairius dekoratyvinius medžius. Ypač jam patinka tujos. Įprastas tujas jis sugeba suformuoti taip, kad viena primena sraigtą, kitų šakas puošia spygliuoti bumbulai, trečios viršūnė panaši į dangun šaunantį ieties smaigalį.

Taip pat akį traukia eglės svyruoklės, pupmedis, raudonas uogas nokinantis žilakrūmis, japoninis puošmedis.

„Mano augalai keliauja. Kai paauga, persodinu į kitą vietą, kad turėtų daugiau erdvės. Todėl sodas kasmet keičiasi“, - meiliai apie savo augalus kalbėjo A.Stanionis.

Namą statė aplink medį

Aprodę sodybą šeimininkai svečius pakviečia į kieme pastatytą lengvų konstrukcijų namelį. Jo viduryje stovi įspūdingo storio gumbuota eglės kamieno dalis.

Greta - iš įvairių medžių kamienų ir šakų pagaminti baldai.

„Tai - dar vienas mano pomėgis. Išėjęs į pensiją iš sausų medžių kamienų ir šakų pradėjau gaminti baldus“, - pasakojo A.Stanionis.

Viskas prasidėjo nuo to, kad prieš 9 metus vyras miške aptiko įspūdingą nudžiūvusią eglę. Apatinę jos kamieno dalį parsigabeno namo, nužievino. Sausuolis tapo panašus į pačios gamtos suformuotą meno kūrinį.

„Eglės greitai supūva. Todėl kelerius metus žiemomis ją apdengdavau plėvele. Vėliau virš jos pastačiau stogą. Šią vasarą aplink medį sukonstravau ir visą namelį“, - pasakojo kaunietis.

Dabar jis tapo savotišku šeimos muziejumi, kur sustatyti A.Stanionio pagaminti patogūs suolai, kėdės ir stalai. Kaip juos gaminti vyrui pataria sutuoktinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.