Labiausiai saugomoje Palangos vietoje iškils nauji poilsio namai

Labiausiai saugomoje   Palangos centrinėje zonoje prie Birutės parko (tarp Kęstučio ir J. Simsono gatvių esančioje Seimo poilsio bazės teritorijoje) planuojami nauji poilsio namai.

Labiausiai saugomoje Palangos centrinėje zonoje prie Birutės parko (tarp Kęstučio ir J. Simsono gatvių esančioje Seimo poilsio bazės teritorijoje) planuojami nauji poilsio namai.<br>Vizualizacija
Labiausiai saugomoje Palangos centrinėje zonoje prie Birutės parko (tarp Kęstučio ir J. Simsono gatvių esančioje Seimo poilsio bazės teritorijoje) planuojami nauji poilsio namai.<br>Vizualizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Leitanaitė

2014-09-06 09:00, atnaujinta 2018-02-09 17:47

Pasak vilniečių architektų iš kompanijos "Arches" , šiandien pušimis apaugusiame sklype norima suformuoti urbanistinę kvartalo koncepciją, kuri būtų pagrįsta ir derėtų su aplinkiniu užstatymu. O pastarasis – įvairus: netoliese dunkso stambūs poilsio namų tūriai, kurių vienas siekia 11 aukštų, gretimoje aplinkoje vyrauja miesto vilos, 2-3 aukštų gyvenamieji pastatai.

Teritorijoje tarp esamų medžių laisvai išdėlioję nedidelius dviaukščius tūrius architektai ne tik išsaugojo suaugusias pušis, bet ir atkartojo aplinkoje vyraujančio užstatymo bruožus, suformavo aiškias, bet ne griežtas užstatymo linijas.

Visi tūriai sujungti stogais į grupes taip, kad būriuotųsi aplink nedidelius vidinius kiemus - taip sklypas išlieka tarsi  peršviečiamas. Čia karaliaus pėstieji: kadangi į sklypą galima įvažiuoti iš abiejose pusėse esančių gatvių, automobiliai per teritoriją nevažinės.

Vilniaus architektūros-urbanistikos ekspertų taryba, kuriai buvo pristatytas projektas, pritarė logiškam, iš gilios urbanistinės analizės gimusiam sprendimui.

Jų nuomone, miesto vilų morfologija šiai vietai yra labai tinkama, nes išsaugoma žaluma, tuo pačiu pastatai tarsi organiškai įsilieja į esamą vietą - tarp didžiulių poilsio namų ir nedidelių gyvenamųjų namų. 

"Arches" kompanijos  siūlymas visus pastatus statyti vienodo aukščio sulaukė kelių nuomonių.

Vienų ekspertų teigimu, aiški, vienoda stogo linija, kontrastuojanti su pušų lajų garbanomis, gali būti vertinama kaip meninė priemonė. Kitų nuomone, skirtingas tūrių aukštis, svyruojantis nuo 2 iki 3 aukštų, suformuotų dinamišką siluetą ir padėtų sumažinti užstatytos teritorijos plotą, daugiau jo paliekant žalumai.

Šaltinis: www.architektusajunga.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.