Prabangus būstas nesukuria saugaus ir laimingo gyvenimo

Architektūra ne tik sukuria žmogaus aplinką, bet ir veikia žmonių emocijas bei savijautą. Tačiau ne visada prabangi erdvė suteikia didžiausią malonumą ten gyvenantiems ar besilsintiems žmonėms. Kada architektūra  džiugina ir ar gali ji sukurti saugumo jausmą, apie tai pokalbis su architektais Valerijumi Starkovskiu ir Sauliumi Pamerneckiu.

Tiek gyvenamasis tiek komercinisbūtas turi būti vieta, kurioje žmogus jaustųsi saugiai ir galėtų pailsėti.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Tiek gyvenamasis tiek komercinisbūtas turi būti vieta, kurioje žmogus jaustųsi saugiai ir galėtų pailsėti.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Leitanaitė

Sep 15, 2014, 3:38 PM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:23 PM

- Kas žmogui kelia malonumą jo aplinkoje:  vaizdas pro langą,  privatumas,  gražūs baldai ar tai kaip ko namus įvertina  kaimynas?

V.Starkovskis: Iš savo nemažos patirties, kurią sukaupiau dirbdamas įvairiose pasaulio šalyse, galiu pasakyti, kad atsakymai į šiuos klausimus būtų ir taip, ir ne. Jei kalbėtume apie Europą, tai ten žmonės labai vertina privatumą ir tai ką mato pro savo būsto langus, be to, jie ieško minimalių sprendimų ir tai įgyvendina per architektūros ir interjero sprendimus. Jei kalbėtume apie Vidurio Aziją ir Artimuosius Rytus, tai be abejo, viskas yra daroma dėl kaimynų, giminių ar aplinkinių.

- Vadinasi malonumas yra patiriamas iš komentarų, o ne dėl architektūros tiesiogiai?

V.Starkoviskis: Taip, tikrai taip.

S.Pamerneckis: Valerijus yra teisus, sakydamas, kad skiriasi skandinaviškas bei Lietuvos suvokimas apie architektūrą palyginus su Azija ir tolimesnėmis šalimis, bet manau svarbiausia turėtų būti, kad žmogus patenkantis į tam tikrą aplinką, galėtų joje pailsėti, atrasti save, pamąstyti. Tai yra vienas pagrindinių architektūros uždavinių. 

- Viešasis interjeras nuo nuosavo būsto skiriasi, čia tikriausiai galima patirti, tai ko negalima patirti namuose? Kokias emocijas norima sukurti tokiose aplinkose ir kaip tai daro architektai?

V.Starkoviskis: Paskutinis penkmetis diktuoja taisykles, kad komercinio pobūdžio patalpose orientuojamasi į žmogaus poilsį, nes žmonės dirba, skraido, jie viską mato ir tuo persisotina. Turbūt, pavyzdžių toli ieškoti nereikėtų, tuose pačiuose Druskininkuose sukurta pramonė yra skirta žmogaus poilsiui.

Architektai kurdami tokias erdves nuolat domisi, tobulinasi, ieško žinių. Visai šalia – Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje yra daugybė  pastatų, kurie verčia išsižioti iš nuostabos. 

S.Pamerneckis: Dabar ypač populiaru  kurti erdves  sveikatingumui. Todėl svarbu, jog žmogus atvykęs į tokią įstaigą, nesijaustų tarsi sanatorijoje, o veikiau centre, kuriame galima ir papramogauti.

V.Starkoviskis: Poilsio erdvės peržengia tik interjero ribas. Jos plinta  į visą pastatą, urbanistinius sprendimus, vandens telkinius.

- Su malonumu ir nerūpestingu gyvenimu asocijuojasi klasikinė turtinga arba kaimiška architektūra. Kokį šansą būti patrauklia turi šiuolaikinė architektūra ar užsakovai ir vartotojai  šiuolaikinę minimalistinę architektūrą laiko  prabangia?

V.Starkovskis: Patys vertingiausi objektai yra šiuolaikiniai, nes ten įdiegtos naujausios technologijos derinamos su interjero ir architektūros sprendimais.

- Šiandien daug kalbame apie taupymą, racionalius sprendimus. Ar žmonės turi pakankamai fantazijos kurti sau malonią  aplinką, ar tik skaičiuoja, kaip tai padaryti racionaliau,  kada tai atsipirks?

V.Starkovskis: Kai žmonės kuriasi sau, tai tuo pačiu ir leidžia sau daugiau.

S.Pamerneckis: Protingi  užsakovai  žino už ką ir kiek moka ir kad investicijos jiems sugrįš, o tie kurie nepasitiki architektais  paprastai vėliau dar kartą susimoka pildysami savo erdves.

- Galima prisiminti garsią citatą: „Kisa, kam jums milijonas, juk jūs neturit fantazijos kur jį išleisti?“ Įsivaizduokime, kad biudžetas statiniui yra neribotas. Jums  teko susidurti su klientais, kurių fantazija yra taip pat neribota? Kokį neįprasčiausią pastatą  teko kurti?

V.Starkovkis:  Dubajuje, Palmių  saloje  projektavau  labai ištaigingą objektą. Iš užsakovų sulaukėme komplimentų, kad esame labai šaunūs ir pareigingi architektai iš  Baltijos šalių, bet, deja, negalime įgyvendinti prabangios ir įdomios architektūros fantazijų.

Tai mane labai užkabino. Ėmiau fantazuoti, todėl iškilo unikalus objektas, kuriame buvo įkurtas ir sveikatingumo centras ir baseinas, o interjeras puoštas mūsų autoriniais darbais – kurtais šviestuvais, laiptais.

S.Pamerneckis: Aš dar nesu dirbęs su užsakovais, kurie duotų absoliučią laisvę, tačiau jei ir tektų su tokiais susidurti, nemanau, kad tai  darbo esmė. Man pačiam svarbu, kur namas atsiras, kaip jame jausis žmones, mano tikslas - ne nustebinti užsakovą, o profesionaliai darbą atlikti. Man svarbu, kad statinys būtų kokybiškai sukonstruotas, funkcionuotų, atitiktų laikmečio dvasią ir esamą kontekstą.

Paskutinis projektas, kurį darėme -  „Spa Anykščiai“. Jo  vieta - išskirtinė, nes aplink yra miškas. Tad reikėjo sukurti tokį turį, kuris organiškai įsilietų į gamtą.

- Ar malonumui būtina didelė erdvė, kaip aidinčios karališkos menės, keliasdešimties kvadratinių metrų miegamieji?

S.Pamerneckis: Manau, ne. Viskas priklauso mano nuo žmogaus, kuris naudosis tuo sukurtu architektūriniu produktu, mentaliteto. Pastebėjau, kad lietuviams  patinka kamerinė aplinka, joje jie nori pailsėti, jaustis saugiai.

Šaltinis: „Žinių radijas“.

Daugiau apie architektūrą – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste