Geriausias namas Lietuvoje nebūtų iškilęs be supratingų kaimynų

„Visą laiką žinojome, kad mūsų namas geriausias“, – tai, kad jų būstas yra tarp penkių geriausių per pastaruosius dvejus metus Lietuvoje sukurtų architektų darbų, nenustebino vilniečių šeimos.

Šiame name architektai nesitaškė architektūrinėmis idėjomis, čia viskas racionalu, kokybiška ir apgalvota.<br>N.Tukajaus nuuotr.
Šiame name architektai nesitaškė architektūrinėmis idėjomis, čia viskas racionalu, kokybiška ir apgalvota.<br>N.Tukajaus nuuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė

Oct 15, 2014, 1:17 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:13 AM

Labiau už įvertinto namo Antakalnyje šeimininkus džiūgavo tai jiems pranešęs architektas Lukas Rekevičius, rašo „Lietuvos rytas“.

Spalio 10 dieną Lietuvos architektūros parodos „Žvilgsnis į save 2013–2014“ metu buvo paskelbti ir apdovanoti įdomiausi architektų darbai.

Kompanijos „Aketuri architektai“ L.Rekevičius, Milda Rekevičienė, Alda Tilvikaitė namas Vilniuje – vienas jų.

Tiesa, vilniečių architektų trijulė nesitikėjo už šį darbą apdovanojimo, vylėsi, kad bus įvertinti už kitą darbą – Rietavo karietinės rekonstrukciją.

„Mat tai įspūdingesnis, didesnio mastelio visuomeninis objektas“, – po apdovanojimų ceremonijos prisipažino L.Rekevičius.

Juolab kad už rekonstruotą XIX–XX a. vienintelį išlikusį Rietavo dvarvietės pastatą „Aketuri architektai“ jau buvo įvertinti kituose konkursuose.

Tačiau namą Antakalnyje jie vis dėlto vadina vienu stipriausių savo studijos kūrinių.

„Todėl, kad jo vieta labai sudėtinga: reljefas kalvotas, aplink daug gyvenamųjų namų, tad būstą turėjome ten taip juvelyriškai įterpti, kad tiktai nepablogintume gyvenimo nė vienam kaimynui“, – pasakojo architektas ir pridūrė, kad namo statybų ėmėsi tik po to, kai jo projektui pritarė artimiausi kaimynai. 

Keturių asmenų šeima norėjo patogaus būsto su garažu dviem automobiliams, sau ir vaikams atskirų vonios ir tualeto kambarių, tad apie mažiuką namą nebuvo svarstoma. 7 arų sklype tilpo 247 kv. metrų būstas. Nors namo plotas didelis, jis taip išradingai suprojektuotas, kad atrodo gerokai mažesnis, nei yra iš tiesų. O dėl parinktų medžiagų – medienos, stiklo, betono – statinys itin dera su aplinkiniais senais namais.

Paklaustas, kuris sprendimas jam labiausiai patiko, L.Rekevičius susimąstė.

„Kad tokio tarsi nebuvo. Jokio pasitaškymo idėjomis, tiesiog viskas racionalu, kokybiška ir apgalvota. Neinvestuota ten, kur nereikia, bet ir netaupyta ten, kur būtina investuoti. Žodžiu, paprastas, tačiau labai neprastas namas“, – šypsojosi architektas.

Parodos „Žvilgsnis į save 2013–2014“ vertinimo komisijos nariai, apžiūrėję šitą statinį, įvertino jį aukščiausiais balais ir teigė neradę jame nė vienos architektūrinės klaidos.

Svarbiausias architektūros renginys

Šeštą kartą Lietuvos architektų sąjungos (LAS) rengiamai parodai „Žvilgsnis į save 2013–2014“ 150 projektų pateikė apie 60 architektų grupių ir pavieniai architektai.

5 geriausius projektus rinko tarptautinė komisija: architektas, Estijos architektų sąjungos pirmininkas Indrekas Allmannas, jaunų, tačiau jau pripažintų ir įvairių architektūros apdovanojimų pelniusių architektų dueto iš Latvijos „Made“ atstovas Mikelis Putramas ir architektas, Suomijos architektų sąjungos pirmininkas Esko Rautiola, kuris taip pat yra muziejaus „Alvar Aalto“ valdybos narys.

Komisijos nariai aplankė devynis į prizus pretenduojančius pastatus ir viešąsias erdves.

Nugalėtojai, kuriems įteiktos „1/5 metro“ skulptūrėlės:

Kelininkų veteranų ąžuolų giraitė (Aistė Aleksandrovienė, Simona Kazakauskaitė).

Kėdainių arena (studija „4 plius“: Donaldas Trainauskas, Darius Baliukevičius, Sigita Tauraitė, Skirmantas Varnauskas).

Namas Vilniuje (studija „Aketuri architektai“: Milda Rekevičienė, Alda Tilvikaitė, Lukas Rekevičius).

Meno ir edukacijos centras „Rupert“ (Ambraso architektų biuras: Audrius Ambrasas, Vilma Adomonytė, Mindaugas Reklaitis).

Vila G. (Ambraso architektų biuras: Audrius Ambrasas, Vilma Adomonytė).

Specialią padėką komisija skyrė jaunai architektų komandai „Sprik“ (Mindaugas Reklaitis, Mantas Olšauskas, Irena Olšauskienė), suprojektavusiai naują Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos priestatą.

Dar daugiau geros architektūros - mūsų "Facebook"!  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.