Po 30 metų rekonstruojamas legendinis Jaunimo teatro pastatas

Į Vilniaus Arklių gatvėje stovintį, kadaise kilmingiesiems Oginskiams priklausiusį pastatą dabar plūsta daugybė teatro mėgėjų. Pripažintas kaip paminklinis statinys, Valstybinio jaunimo teatro pastatas rekonstruojamas nuo 2008 metų, nors visi darbai planuojami baigti tik 2018-aisiais, šiuo metu pastatas atidarytas ir jau turi ką parodyti.

Mažiau nei prieš mėnesį statinio frontoną papuošė stilizuotas Oginskių herbas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mažiau nei prieš mėnesį statinio frontoną papuošė stilizuotas Oginskių herbas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Oct 21, 2014, 11:49 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 6:14 AM

Rekonstrukcijoms – 37 mln. litų

Jaunimo teatro pastato istorija siekia XVIII amžių, čia gyveno didikų Oginskių šeima, o vėliau statinys ėjo iš rankų į rankas: priklausė bajorų klubui, dar vėliau milicijos. Keitėsi ne tik pastato gyventojai, bet ir pati jo struktūra, taip pat kentėjo ir objekto vertė. Galiausiai 1982 metais čia įsikūrė Valstybinis jaunimo teatras, pastatas buvo rekonstruotas.

Po trisdešimties metų nuspręsta statinį atnaujinti ir modernizuoti, tad Kultūros ministerija skyrė 37 mln. litų. „Darbai planuojami dar ketveriems metams. Procesas toks ilgas dėl to, kad teatras veikia aktyviai, tad rekonstrukcijų darbai gali būti vykdomi tik ne sezono metu – vasarą“, – tvirtino rekonstrukcijų projekto vadovė ir autorė Nijolė Ščiogolevienė.

Patobulino buvusias ir naujas erdves

Rekonstrukcijų metu buvo apšiltintos pastato grindys, taip pat įrengta oro šildymo sistema. „Daugiaukščiame pastate nebuvo lifto ir jokių prieigų neįgaliesiems teatro žiūrovams, tad per pirmuosius metus pasirūpinome šiomis svarbiomis detalėmis“, – teigė N.Ščiogolevienė.

Atnaujintos viešosios teatro erdvės – žiūrovų salė, pirmojo ir antrojo aukšto fojė, teatro kavinė, pakeisti sutrūniję marmuriniai laiptai. „XX a. pabaigoje sukurtos interjero detalės susidėvėjo, tad restauruota žymaus dailininko Romo Dalinkevičiaus freska, atnaujinti langų vitražai, veidrodžiai ir rūbinė“, – pasakojo N.Ščiogolevienė.

Sukurta speciali erdvė teatro režisierei Daliai Tamulevičiūtei, išauginusiai talentingą aktorių kartą. Taip pat po pastatu iškasti du rūsiai, viename jų jau baigiami darbai ir greitai ši patalpa turėtų virsti dar viena spektaklių erdve.

Be patalpų žiūrovams, sutvarkytos ir teatro administracijos erdvės, praplatinta teatro dekoracijų meistro erdvė. „Šios patalpos pavydi visi administracijos darbuotojai, nes pro dirbtuvių langą atsiveria įstabūs Vilniaus senamiesčio vaizdai“, – juokėsi rekonstrukcijos autorė.

Vienas naujausių patobulinimų - skulptoriaus Konstantino Navasaičio sukurtas Oginskių herbas, dabar puošiantis pastato frontoną. 

Prašys ES fondų paramos

Taip pat rekonstruojamas kitas teatro korpusas, esantis Karmelitų gatvėje. Jis statytas XX amžiuje ir nėra architektūrinis paminklas, tad jo atnaujinimo projektas numatomas ateityje. „Už likusius 17 mln. litų bus modernizuojamos scenos, atliekama kitų patalpų rekonstrukcija, tvarkoma kiemo teritorija“, – kalbėjo valstybinės įstaigos „Lietuvos paminklai“ direktoriaus pavaduotojas Valentinas Šimas. 

Taip pat dėl papildomų lėšų ateityje planuojama kreiptis į Europos Sąjungos struktūrinius fondus, tikimasi gautą finansinę paramą panaudoti technologinių konstrukcijų darbams atlikti.

Daugiau apie architektūrą – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.