Garsūs muzikantai apstulbo nuo Gariūnų koncertų salės

„Kai pirmą kartą išgirdau, jog Gariūnai įsigijo patį prestižiškiausią fortepijoną „Steinway & Sons“, buvau kaip reikiant nustebęs, o kai sužinojau, jog čia bus ir salė, pamaniau, kad sapnuoju“, – nuostabos neslėpė garsus pianistas Kasparas Uinskas.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Oct 23, 2014, 12:42 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:42 PM

„Kai pirmą kartą išgirdau, jog Gariūnai įsigijo patį prestižiškiausią fortepijoną „Steinway & Sons“, buvau kaip reikiant nustebęs, o kai sužinojau, jog čia bus ir salė, pamaniau, kad sapnuoju“, – nuostabos neslėpė garsus pianistas Kasparas Uinskas.

Žymiausiose pasaulio scenose koncertavęs muzikantas neatsisakė galimybės pagroti itin keistoje erdvėje. Ne tik norėjo išbandyti ne tik garsųjį instrumentą, bet ir salės akustiką. Ir viskas pranoko jo lūkesčius.

„Akustikos specialistais išties pasitelkė savo žinias ir technologijas, kad ši erdvė būtų tinkamai pritaikyta koncertams“, – gyrė salę  K.Uinskas.

Privati koncertų salė duris atvėrė  spalio 2-ąją, per atidarymo koncertą be K.Uinsko pasirodė ir kiti pasaulyje garsūs atlikėjai. Jie iš pradžių taip pat buvo nustebę, tačiau vėliau džiaugėsi, kad Lietuvoje atsirado dar viena vieta, kurią galima vadinti kultūros židiniu.

Tą kartą scenoje pasirodė pianistas Petras Geniušas, ukrainietis bajanistas Aleksandras Hrustevičius, smuikininkas Nikita Borisoglebsky iš Maskvos ir styginių kvartetas „Mettis“.

Salė be sienų

Sužinoję apie Gariūnų verslo salę ne ką mažiau nustemba išgirdę ir apie šios salės konstrukcijas, mat ji neturi sienų ir, kai reikia, gali būti sumontuojama ir išmontuojama.

„Ši salė yra pritaikyta tiek klausytojui, tiek muzikantui, nes sukurta aukščiausius standartus atitinkanti infrastruktūra“, – pasakojo koncertus šioje salėje organizuojanti įmonė „Naujoji muzikų karta“ vykdančioji direktorė Jurga Mackelaitė. Koncertams nevykstant apie šią salę byloja tik parketo grindys, pakyla ir garsusis fortepijonas, o prieš renginius salė atskiriama specialiomis akustinėmis užuolaidomis.

„Salėje yra tik viena atraminė siena – ten, kur stovi fortepijonas. Siena taip pat yra sudedamoji, o jos viduje yra specialių tūrių formų, reguliuojančių erdvės akustiką“, – apie detales kalbėjo K.Uinskas. Virš salės esančios lubos irgi pritaikytos garso pralaidumui, jos aptrauktos itin plona medžiaga, kuri taip pat sukuria specialų akustinį efektą.

Galiausiai sumontavus sieną, užskleidus garsą nepraleidžiančias akustines užuolaidas ir sustačius 225 kėdės Gariūnų koncertų salė atgyja.

Muzikai vieta nesvarbi

Kalbėdamas apie tai, ko reikia gerai klasikinės muzikos koncertų salei K.Uinskas pažymėjo, jog pirmiausia reikalinga tinkama akustika ir kokybiškas instrumentas. Ne paslaptis, jog „Steinway & Sons“ fortepijonas yra prestižiškiausias instrumentų prekės ženklas, jo kaina gali siekti apie 160 tūkst. eurų (maždaug 552 tūkst. litų), brangiai atsieina ir profesionali šio instrumento priežiūra.

„Manau, svarbiausias dalykas, reikalingas profesionaliai koncertų salei, yra tinkamas požiūris ir nusiteikimas“, – teigė K.Uinskas. Jei žmogus į koncertą ateina nusiteikęs išgirsti muziką ir ją priimti, o atlikėjas yra pasirengęs viską atiduoti, kad muzika suskambėtų, tuomet viskas pavyksta. Ir nesvarbu, kokioje vietoje vyksta koncertas.

Be abejo, tokia Gariūnų verslo iniciatyva visuomenėje kelia nuostabą, tačiau K.Uinskas įžvelgia, jog ši intriga skatina diskusiją ir Lietuvos verslininkams rodo teigiamą pavyzdį. „Pradžioje, kai dar nieko nežinojau, maniau, jog šis projektas yra verslininkų pretenzija ir noras pasipuikuoti, tačiau pagrojęs ten pakeičiau nuomonę“, – pripažino pianistas.

Daugiau naujienų apie architektūrą – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.