Namą ypatingoje vietoje šeima atnaujino po pusės amžiaus

Pastatytas dar 1961-aisiais po pusės amžiaus 85 kv. metrų namas naujiems gyventojams tapo per ankštas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2014, 6:23 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:10 PM

Kalvos papėdėje, Dornbirno mieste, Austrijoje įsikūrusi keturių asmenų šeima nusprendė namą išdidinti, rašo archdaily.com. Juk vieta čia nuostabi - vietovėje apsupta nedidelio miškelio, pro langus atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai į Reino upės deltą ir Konstanco ežerą.

„Haus Hohlen“ pavadintas namas buvo pertvarkytas iš esmės - tačiau mūrinės pastato konstrukcijos buvo išsaugotos. Tik išardyta susidėvėjusi namo įranga bei neefektyvūs įrengimai.

Siekiant praplatinti namų erdvę ir atnaujinti pastato fasadą, prie senojo pastato buvo pastatytas naujas priestatas. Šioms statyboms buvo parinktos lengvos medienos konstrukcijos. Todėl priestatas gavosi modernus, kokybiškas, jame sukurta jauki namų atmosfera.

Medinė karkasinė konstrukcija tarsi suteikė erdvinį kontrastą senajai pastato struktūrai. Namo stogo kraštai buvo praplatinti 4, o namo pakraigė pailgėjo 1,5 metro.

Atsižvelgiant į tai, kad namas stovi gamtos apsuptyje, jo atnaujinimui buvo naudojama daug stiklo, pro visus langus atsivėrė nuostabūs vaizdai į slėnį ir namą supantį mišką.

Langai, kartu su be jokios tvarkos išdėstytais sienų elementais, sukuria įmantrią namo fasado struktūrą, o namo viduje tuo pat metu buvo praplatinta erdvė ir sukurtos uždaresnės nišos. Kuriant naująjį namo interjerą buvo svarbu išlaikyti senąją namo aurą: senieji langai tapo pasažais, ankstesnis virtuvės langas patapo praėjimu, o iš dar vieno lango buvo sukurta niša vonios kambariui.

Naujasis namo interjeras, su modernia, aukštos kokybės izoliacija ir kokybiškais užtikrina šeimininkams mažas energijos sąnaudas. Namo izoliavimui buvo naudojamos organiškos medžiagos - medienos skaidulos, putplasčio stiklas.

Naujoji šildymo sistema su geoterminiais zondais pakeitė prieš tai buvusį šildymą skystuoju kuru. Visuose kambariuose yra įrengtas grindų šildymas, todėl pastate reikėjo įrengti naują žyminį. Žyminio paviršius buvo sumaišytas su smėliu, jokių papildomų medžiagų nebuvo naudojama.

Naujasis vientisas grindų paviršius vizualiai tarsi sujungia senas ir naujai pristatytas pastato dalis. Atnaujintas namo fasadas dengtas medžiu ir aliuminiu. Visos neįstiklintos namo dalys yra užpildytos medine panele, kuri yra padengta vandens garus praleidžiančia danga, dažnai naudojama valčių gamyboje.

Tamsi namo fasado spalva kartu su antrame plane išsikerojusiu mišku sukuria akiai mielą vaizdą.

Parengė Milda Sendžikaitė

Daugiau grožio ir architektūros - mūsų "Facebook"!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.