Modernaus namo interjere svarbiausia – senas ąžuolas

Saulės spinduliai, sukurtos pavėsio erdvės ir ąžuolo paunksnė – pagrindiniai Ostino mieste (Teksaso valsijoje, JAV) stovinčio namo akcentai.

Bendrosios ir miegamosios erdvės name aiškiai atskirtos, tačiau kartu jos lyg susijungia, o kieme augantis ąžuolas jas visas tarsi apglėbia.<br>B.Mihealsicko (archaily.cm) nuotr.
Bendrosios ir miegamosios erdvės name aiškiai atskirtos, tačiau kartu jos lyg susijungia, o kieme augantis ąžuolas jas visas tarsi apglėbia.<br>B.Mihealsicko (archaily.cm) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 25, 2014, 10:58 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 7:47 AM

Vos tik įėjus į namo vidų akį patraukia pro langus matomas didžiulis ąžuolas. Šis medis yra pagrindinis sklypo dalyvis ir jis turi ypatingą ryšį su kiekviena namo erdve, rašo vienas populiariausių architektūros portalų „Archdaily.com“.

Būstas išties nėra eilinis, mat jo projektas buvo ypač gerai apgalvotas, tai modernaus būsto, kai išlaikomas erdvės paprastumas, pavyzdys.

Antrojo aukšto dalis suprojektuota į gatvės pusę, o pirmojo aukšto namo dalys driekiasi išilgai sklypo. Abi dalys sukuria jaukias atviras ir uždaras erdves. Tinkuota dviaukštė pastato dalis, kurioje įrengti vaikų kambariai, sukuria sklandančios baltos dėžutės įspūdį ir primena tikrą namelį medyje.

Bendrosios ir miegamosios erdvės name aiškiai atskirtos, tačiau kartu jos lyg ir susijungia, o kieme augantis ąžuolas jas visas tarsi apglėbia.

Antrojo pastato aukšto langai įrėmina medžio atvaizdus ir tuo pačiu sukuria natūralų apšvietimą. Viršutinė dviaukščio pastato dalis šiek tiek išlenkta – kad netrukdytų kerotis medžio skliautui.

Kadangi namo architektas Mattas Fajkus su kompanija skaičiavo kiekvieną centimetrą, name atsisakyta koridorių, vietoj jų patalpos sujungtos siaurais praėjimais.

Pro pagrindinio miegamojo langus atsiveria vaizdas į siaurą kiemo erdvę. Medžiu iškaltos miegamojo lubos yra bene svarbiausias kambario akcentas, tarsi panaikinantis ribą tarp namo vidaus ir išorės – medžiu apkalta ir išorinė namo dalis.

Aplink ąžuolą kieme – puiki vieta įvairiems draugų bei kaimynų susibūrimams ir pasirodymams rengti.

Šviesiuoju paros metu kiemas būna jaukiai apšviestas saulės, mat pro ąžuolo šakas besiskverbianti šviesa pagyvina ne tik kiemą, bet ir namo interjerą. O sutemus iš namo vidaus sklindanti dirbtinė šviesa išryškina kiemo erdvę ir apšviečia gražuolį ąžuolą.

Svetainės ir virtuvės-valgomojo erdves atskiria betoninė sienelė, naudojama kaip dekoratyvinis lovelis gėlėms. Pro stoglangius besiskverbianti šviesa apšviečia kiekvieną namo kampelį.

Toks kruopščiai apgalvotas namo projektas sukuria vidines erdves, kurios apšviečiamos tiesioginių ir netiesioginių saulės spindulių. Kiekviena pastato erdvė turi daugiau nei vieną įėjimą, kurie dar labiau sumažina ribą tarp vidaus ir išorės, leidžia bet kuriuo metu džiaugtis namą supančia gamta.

Daugiau architektūros – mūsų „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.