Kauniečių šeimos gyvenimą architektai paslėpė nuo kaimynų

Kauniečiai architektai Aidas Kalinauskas ir Evaldas Žurkus gavę užsakymą suprojektuoti vieno aukšto gyvenamąjį namą nusprendė pasiremti kontrasto principu. Pagal jų projektą iškilęs namas iš gatvės yra uždaras ir asketiškas, iš kiemo — atviras ir jaukus.

Namo sienas, atgręžtas į gatvę architektai suprojektavo taip, kad pašaliniai nematytų, kas vyksta viduje.<br>„Archispektras“ nuotr.
Namo sienas, atgręžtas į gatvę architektai suprojektavo taip, kad pašaliniai nematytų, kas vyksta viduje.<br>„Archispektras“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Dec 29, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 1:14 AM

Kaune įkurtos architektų studijos „Archispektras“ architektai A.Kalinauskas ir E.Žurkus mėgsta derinti klasiką ir modernumą.Romainių mikrorajone prieš metus iškilęs 250 kvadratinių metrų plotos namas yra būtent toks.E.Žurkus pasakojo, kad užsakovas pageidavo, jog jis su kolega suprojektuotų vieno aukšto namą.

„Užsakovas sakė, kad turi karčios patirties, kai vaikai nusiverčia nuo laiptų. Todėl teko sukti galvą, kaip suprojektuoti namą, kad jo erdvėmis būtų patogu naudotis“, — prisiminė architektas.

Architektai namo projektą derino prie sklypo specifikos, mat šalia namo yra judri gatvė, greta — kaimynų būstai. Todėl kūrėjams kilo idėja sukurti uždarą iš gatvės ir atvirą iš kiemo pusės namą, asketišką iš gatvės ir jaukų iš kiemo.

Namo sienas, atgręžtas į gatvę jie suprojektavo taip, kad pašaliniai nematytų, kas vyksta viduje. Vidinės būsto sienos atgręžtos į žalia veja nudengtą sklypą. Už jo auga nedidelis miškas.

„Išnaudojome sklypo privalumą ir tai, kad už jo žaliuoja medžiai. Einant metams jie augs ir sudarys gražų vaizdą“, — sakė architektai.

Todėl vidinės namo sienos įstiklintos dideliais langais, per kuriuos atsiveria gamtos vaizdas. Namas padalintas į tris dalis.

Dvi skirtos gyvenimui. Trečioji — garažas dviems automobiliams ir techninės patalpos.Įėjus į namą pasukus į kairę patenki į svetainę, kurioje už stiklo pertvaros yra ir virtuvė. Namo centre įrengtos durys vedančios į kiemą bei nedidelę terasą su židiniu.

Nuo pagrindinio įėjimo pasukus į dešinę vedančiu koridoriumi išdėstyti miegamasis, du vaikų kambariai, vonios kambarys, du tualetai, drabužinė.

Gyvenamosios patalpos suprojektuotos taip, kad sudaro 45 laipsnių kampą. Todėl svetainės langai atsukti į rytinę ir pietinę puses, per miegamųjų langus patenka vakarinė saulė. Name visą dieną yra šviesu, šilta ir jauku.Nuo gyvenamųjų patalpų atsišakoja 60 kvadratinių metrų ploto techninės patalpos ir garažas.

Laikydamiesi kontrasto principo, architektai namo fasado apdailai naudojo šviesiai pilkas ir juodas klinkerio plytas. Stogui — keramikines čerpes. Virš garažo — bituminę dangą.

Name įrengtas šildymas dujomis.

Daugiau architektų darbų - mūsų "Facebook"!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.