Logistikos centrą Kalėdų Seneliui kūrė architektai iš 59 šalių

243 iš 59 šalių – tiek pasiūlymų sulaukta paskelbus konkursą sukurti Kalėdų Senelio logistikos centro architektūrinį projektą. Geriausiu pripažintas rumunų Alexandru Opritos ir Laurentiu Constantino architektų sumanymas, pavadintas „Nėra nieko neįmanoma“.

Projektas nugalėtojas „Nėra nieko neįmanoma“.<br>unbelievablechallenge.com nuotr.
Projektas nugalėtojas „Nėra nieko neįmanoma“.<br>unbelievablechallenge.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 10:56 PM

Stebuklas, žvelgiant į šį projektą, gimsta naktį.

Į šviesą reaguojančios membranos rumunų sumanytame fasade sukurs tikrą stebuklą: sutemus pastato paviršiuje matyti šviesūs reginiai. Membranos leis pastatui tapti dominuojančiu elementu aplinkoje, tačiau netapti rėžiančiu akį.

Kalėdų Senelis – tai vaikystė, o vaikystė – tai smalsumas, kūrybiškumas ir galimybė kiekviename žingsnyje atrasti vis kažką naują“, - apie „Nėra nieko neįmanomo“ kalbėjo nugalėtojai.

Jų sukurtas logistikos centras padalintas į dvi zonas: bendrąją ir pramoninę-sandėlių. Pirmojoje turėtų atsirasti kultūros ir vaikų centras, parduotuvės ir restoranai.

Projektą komisija vadino inovatyviu, tačiau ne futuristiniu.

Konkurse tarp prizininkų – ir lietuvė Evelina Vasiliauskaitė. Jai už projektą „SantaPole“ atiteko 1000 eurų prizas. Tokio pat dydžio prizai skirti dar trims Kalėdų Senelio logistikos centro projektams.

Lietuvės projektą vertinusi komisija sakė, jog „SantaPole“ turi stiprų dizainą bei aiškų architektūrinį sumanymą. E.Vasiliauskaitės idėja vadinama artistiška, magiška, mistiška ir poetiška. Ją įmanoma įgyvendinti, o problemų, galinčių kilti įgyvendinant sumanymus, sprendimo būdai apgalvoti vietoj to, kad tam tikrų idėjų apskritai būtų vengiama.

Net ir energijos taupymas tapo puošybos elementu: saulės energijos plokštės naudojamos kontrastui tarp natūralių medžiagų – medžio ir akmens – sukurti.

Kalėdų Senelio logistikos centras iškils Suomijos Oulu mieste, ant Botnijos įlankos kranto. Manoma, jog būtent iš čia Kalėdų Senelis siųs dovanas vaikams.

„Sandėlių centras turėtų atgaivinti regioną, tapdamas turistų traukos objektu ir vietos architektūros išskirtiniu objektu. Be to, jis turėtų harmoningai derėti su gamta“, - tokie reikalavimai buvo išdėstyti konkurso sąlygose. Ten taip pat numatyta, jog prioritetas teikiamas jauniems studentams architektams ir dizaineriams.

Konkursą sumanė statybų bendrovė „Ruukki“.

Sekite mus "Facebook!"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.