Vienišiams architektai pasiūlė išlankstomą būstą

Šiuolaikiniame pasaulyje nuolat didėja mažų būstų poreikis. Butų, pritaikytų gyventi vienam asmeniui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2015, 10:23 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 8:02 PM

Vokietijoje, Prancūzijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Japonijoje apie 40 proc. visų būstų yra pritaikyti gyventi vienišiems žmonėms. JAV šiuo metu skaičiuoja 30 mln. vienišių. Tokių būstų paklausa didėja ir Ispanijoje. Todėl vietiniai architektai sukonstravo „išlankstomą“ būstą (angl. „The POP-UP House“), rašo archdaily.com.

Šiame eksperimentiniame name nėra erdvių, kurios būtinos gyvenant su šeima.

Šio būsto erdvės išsilanksto arba gali būti atveriamos tuomet, kai jų prireikia. Priešingai nei tradiciniuose namuose, būtiniausių įrenginių bei namų apyvokos reikmenų - dušo, kriauklės, tualeto, čiaupo, veidrodžio vietas čia lengvai galima keisti.

Pavyzdžiui, šiame būste nėra įprasto vonios kambario, nes dušas įrengtas atskirai nuo kriauklės ar tualeto. Iš viso būste yra 54 tokie atskiri įrenginiai, kurie ne tik estetiški ir įmantrūs, tačiau puikiai atlieka savo funkcijas. Dėl neįprasto išsidėstymo, visi kartu jie primena labirintą.

Atveriamos būsto erdvės išsilanksto, tačiau negali būti perkeliamos į kitą vietą. Tokios būsto sienos yra pritaikytos prie jo interjero, paliekant bendras erdves, skirtas įvairiausiai veiklai: darbui, laisvalaikiui, bendravimui, namų ruošai ir panašiai. Kai tik prireikia, šios būsto erdvės gali būti atveriamos ir užveriamos, o tai pakeičia visą būsto išplanavimą. Toks būstas neturi atskirų spintų, nes patys kambariai susideda iš spintas primenčių erdvių.

Būsto erdves atskiriančios „sienos“ yra lengvų konstrukcijų. Toks interjero pasirinkimas yra svarbus išplanavimui, kadangi tokios „sienos“ sulaiko nereikalingą garsą, atskiria būsto zonas ir leidžia naudotis reikiamais įrengimais. Tradiciniuose kambariuose lieka tik kiek daugiau nei 50 proc. laisvos erdvės. Tokio išplanavimo būstuose kaip šis yra maždaug 77 proc. laisvos erdvės, kuri gali būti panaudota pagal gyventojo poreikius.

Tokios būsto erdvės yra įrengtos iš ekonomiškos ir universalios medžiagos – panelės. Būsto interjeras yra unikalus, o sienas imituojanti panelė sukuria įdomų dizainą.

Sekite mus "Facebook"!

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.