Kaunas savo įvaizdį tikisi pagerinti su apžvalgos aikštele

Siekiant gerinti miesto įvaizdį vis grįžtama prie senos minties – sutvarkyti Aleksoto apžvalgos aikštelę. Kol valdžia laukia Europos Sąjungos milijonų, žmonės prašo įrengti bent laikiną kavinę ir tualetus.

Į Aleksoto apžvalgos aikštelę žmones vilioja čia atsiverianti Kauno panorama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į Aleksoto apžvalgos aikštelę žmones vilioja čia atsiverianti Kauno panorama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 12, 2015, 5:58 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:17 AM

Atnaujinti apžvalgos aikštelę, nuo kurios atsiveria viena gražiausių Kauno panoramų, siūlyta daugybę kartų.

Apie jos tvarkymą yra kalbėjęs ne vienas Kauno vadovas, jos pritaikymo galimybes braižė įvairūs architektai. Ligi šiol aikštelė esminių pokyčių nėra sulaukusi, būta tik šiokių tokių menkų kosmetinių pagražinimų.

Pavyzdžių mieste netrūksta

Aleksoto apžvalgos aikštelėje tuščia būna labai retai. V.Čepinskio gatvės pabaigoje nuo šlaito atsiverianti puiki Kauno panorama sudaro išskirtines sąlygas supažindinti turistus su miestu.

Aikštelėje mielai lankosi ir miestiečiai. Čia kone kiekvieną savaitgalį atvyksta įsiamžinti jaunavedžiai, įvairių švenčių dalyviai, ją mėgsta vietos jaunimas.

„Labiausiai norėtųsi, kad iki šios vietos būtų patogu privažiuoti, sutręšusius medinius turėklus pakeistų nauji šiuolaikiškesni.

Norėtųsi, kad čia būtų tualetas“, – kalbėjo aikštelėje su dukterimi ir jos draugu iš Didžiosios Britanijos vaikščiojusi kaunietė Irma Mareckienė.

Svečias iš užsienio aikštelėje pasigedo tualeto ir galimybės vaizdais gėrėtis patogiai įsitaisius čia įkurtoje kavinėje.

„Turite tokią vietą, o prisėsti pasišildyti ir išgerti arbatos ar kavos nėra kur. Mane tai stebina.

Puikus pavyzdys, kaip reikia tvarkytis, – aikštelė kitame miesto gale, iš kurios matyti Vilijampolė ir dar pusė Kauno. Pasistatykite bent laikinus statinius“, – pasiūlymų negailėjo britas.

Rengiamas detalusis planas

Valdininkai tikino, kad aikštelės atgaivinimo pradžia – ne už kalnų. Pirmasis žingsnis jau žengtas – pradėtas rengti detalusis šios vietos planas ir formuojamas žemės sklypas.

Pernai buvo pristatyta Aleksoto apžvalgos aikštelės galimybių studija, kurioje pateiktas natūraliame kraštovaizdyje įsikūrusios panoraminės vietos tvarkybos projektas.

Bendrovės „Eurointegracijos projektai“ specialistai, bendradarbiavę su architekte Dovile El Acrouny, šioje vietoje pasiūlė įkurti dviejų lygių aikštelę su pailginta viršutine dalimi, apatiniame lygyje įrengti patalpas kavinei.

Viršuje būtų poilsio zonos su grindinyje įtaisytu apšvietimu, panoraminiais žiūronais.

Kauno miesto kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Andrius Cechanavičius tikino, jog lėšų aikštelei sutvarkyti tikimasi gauti iš ES finansuojamos Integruotų teritorijų 2014–2020 metų programos.

„Projekto vertė gali siekti per 1,5 mln. eurų. Tiek pinigų reikėtų aikštelei, jos prieigoms, laiptams ir įvažai sutvarkyti, kavinei, tualetams įrengti. Jeigu tokios sumos gauti nepavyks, bus svarstoma, ką pakeisti, ko atsisakyti“, – tvirtino A.Cechanavičius.

Daugybė idėjų numarintos

Sutvarkyti apžvalgos aikštelę ir įrengti šioje vietoje kavinę siūlyta ne kartą.

Prieš septynerius metus architektas Rimvydas Jurgis Palys ir Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas Jonas Audėjaitis buvo parengę išsamų aikštelės sutvarkymo bei lauko kavinės su terasa projektą.

Tais pačiais metais buvo pasiūlyta turistų reikmėms panaudoti tuo metu laisvas šalia aikštelės esančios Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos ir teatro akademijos patalpas. Šios aukštosios mokyklos vadovai svečiuodamiesi Lenkijoje, Krokuvos muzikos akademijoje, buvo nusižiūrėję ant šios aukštosios mokyklos stogo veikusios kavinės idėją.

Žmonių netrūksta ir dieną, ir naktį

Liukrecija Navickienė

Aleksoto seniūnė

„Apžvalgos aikštelė – itin patraukli kauniečių ir miesto svečių susibūrimo vieta. Joje žmonių netrūksta nei dieną, nei vėlų vakarą. Čia laiką leidžia ir jaunimas, todėl dėl tvarkos ir saugumo joje dažnai lankosi policijos pareigūnai, jiems talkinantys Aleksoto bendruomenės nariai. Įvažiuoti į aikštelę automobiliu draudžiama, pažeidėjai baudžiami.

Seniūnijos su konkrečiais pasiūlymais, kaip sutvarkyti Aleksoto apžvalgos aikštelę, kauniečiai nėra užvertę, tačiau prašymų šią vietą kuo greičiau sutvarkyti netrūksta.

Daugiausia žmonės prašo įrengti tualetus, sutvarkyti įvažą, aikštelę labiau apšviesti. Esu girdėjusi, kad daug kas nori čia matyti bent laikiną kavinę ir net siūlo, kaip ji galėtų atrodyti.

Į apžvalgos aikštelės atnaujinimo projektą reikėtų žiūrėti kompleksiškai: ne tik įrengti kavinę, bet ir sutvarkyti aikštelę, jos prieigas, galvoti apie papildomas pramogas ir paslaugas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.