Namo, kurio beveik nematyti, gyventojai gėrisi puikia panorama

500 kv. metrų ploto triaukštis namas primena bunkerį – pats statinys yra nelabai matomas, bet būdamas jame gali stebėti aplinką iš visų pusių. Pavadintas „Sodae“, šis namas stovi vienoje privačių Pietų Amsterdamo salų, rašo vienas įtakingiausių architektūros portalų archdaily.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2015, 1:25 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:06 AM

Tai viena tų užmiesčio vietų, kur mažiausiai prisilietė žmogus, ten visur aplink – kone laukinė gamta. Jei miestas ir toliau bus statomas tokiais tempais, architektai prognozuoja, kad panašių į „Sodae“ namų tik daugės.

Neįprasta namo išvaizda buvo priderinta prie sklypo dydžio. Nors iš išorės namas atrodo sandariai uždengtas nuo aplinkinių akių, iš jo vidaus atsiveria panoraminiai vaizdai į visas puses. Tolumoje galima įžiūrėti ir verslo rajoną, Pietryčių Amsterdame stovinčius dangoraižius, taip pat stebėti praskrendančius lėktuvus. Šioje vietoje reikalaujama namus statyti su dvišlaičiais stogais, kad jie derėtų prie tradicinės architektūros, nors toks reikalavimas sunkiai suderinamas su šiuolaikiniu dizainu.

Tačiau „VMX Architects“ biuro architektai į šias taisykles pažvelgė originaliai, jiems pavyko gauti įdomų ir šiuolaikišką sprendimą. Kūrėjai suprojektavo trijų aukštų namą, kurio gyvenamoji erdvė ir virtuvė įkurti kaip loftas, todėl gražiausi vaizdai pro langus yra neužstoti pertvarų.

Intymesnės namo vietos, tokios kaip miegamieji ir vonios kambariai, įrengti sodo pusėje, rūsyje – sporto kambarys ir namų kinas.

Vertikaliai namas suskirstytas į vaikų ir suaugusiųjų erdves. Kiekviena erdvė turi atskirus įėjimus, vonios kambarius bei laiptus, o namo viduryje abi dalys tarsi susilieja į vieną bendrą vonios kambarį.

Viršutiniai ir apatiniai aukštai yra naudojami tiek tėvų, tiek vaikų. Iš jų galima patekti į likusias namo erdves. Toks namo išdėstymas leidžia bendrauti ir kartu suteikia privatumo.

Namas, kurio cokolį atstoja sala, pastatytas taip, kad sujungtų puikius vaizdus, patogumą ir privatumą.

Daugiau architektūros – mūsų „Facebook“ !

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.