Tarp apdovanotų knygų – ir architektūros albumas

Vilniaus knygų mugėje kasmet apdovanojami ne vien knygų autoriai, bet ir dailininkai, leidėjai bei spaustuvės. Šiemet ypatingo dėmesio sulaukė knyga „Ambraso architektų biuras. Darbai 1998–2014“.  

Apdovanota knyga – tai dvikalbis albumas, pristatantis A. Ambraso architektų biuro kūrybą, pripažintą tiek Lietuvos, tiek užsienio profesionalų. Jame pateikiama ne architekto biografija, o brėžiniai, eskizai, vizualizacijos, įgyvendintų projektų nuotraukos bei projektų aprašai.<br>V.Pranaitytės nuotr.
Apdovanota knyga – tai dvikalbis albumas, pristatantis A. Ambraso architektų biuro kūrybą, pripažintą tiek Lietuvos, tiek užsienio profesionalų. Jame pateikiama ne architekto biografija, o brėžiniai, eskizai, vizualizacijos, įgyvendintų projektų nuotraukos bei projektų aprašai.<br>V.Pranaitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2015, 4:25 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:35 AM

Ji įvertinta net dviem apdovanojimais: jos dailininkai Zigmantas Butautis bei Dovilė Krikščiūnaitė pelnė premijas knygos meno konkurse „Vilnius 2014“, o šios knygos dailininkų, leidyklos bei spaustuvės darbą  įvertino bendrovė „Papyrus Lietuva“.

„Maketas apgalvotas, atitinka knygos architektoniką, reprezentatyvu, suvaldyta iliustracinė medžiaga, šriftai, tinkamas popierius; drąsu, inovatyvu, taikli ir deranti tipografika, avangardiška,“ – rašoma komisijos narių atsiliepime.

Apdovanojimai šio specifinio žanro knygai – ne tik didžiulis knygos dailininkų, jaunos leidyklos „Lapas“ bei spaustuvės „Balto print“ įvertinimas, bet ir dar vienas svarus žingsnis siekiant tinkamai reprezentuoti ir populiarinti šiuolaikinę Lietuvos architektūrą.

Architektas ir architektūrinės leidybos pradininkas Lietuvoje Audrys Karalius džiaugėsi, jog bene pirmą kartą lietuviškos architektūrinės leidybos praktikoje turime adekvatų formos ir turinio rezultatą. „Knyga savo dizainu, maketu, popieriumi bei  įrišimu harmoningai atitinka publikuojamos architektūros turinį. Netgi, sakyčiau, kilsteli A. Ambraso architektūrą iki nevienadienio reiškinio lygmens“, – sakė A.Karalius.

Apdovanota knyga – tai dvikalbis albumas, pristatantis A. Ambraso architektų biuro kūrybą, pripažintą tiek Lietuvos, tiek užsienio profesionalų. Jame pateikiama ne architekto biografija, o brėžiniai, eskizai, vizualizacijos, įgyvendintų projektų nuotraukos, projektų aprašai – visa tai supažindina su įdomiu architektūros kūrybos procesu ir leidžia architektūrą pamatyti kaip kultūros reiškinį.

„Leisti knygą sumąstė patys architektai, pradėjo maketuoti, dėlioti vizualinius pasakojimus apie objektus – tiek realizuotus, tiek likusius tik popieriuje, tarsi pasiūlymus miestams, vizijas, kaip jie galėtų vystytis toliau. Didelį darbą suvaldant medžiagą atliko D. Krikščiūnaitė kartu su studijos vadovu A. Ambrasu.

Vėliau pakvietėme Z. Butautį, kad architektų maketą paverstų profesionaliu leidiniu – solidžiu, tačiau ne sunkiasvoriu architektūros albumu. Manau, šie skirtingi požiūriai į knygą ir į architektūrą bei aistringos diskusijos proceso metu ir lėmė šių džiugų rezultatą,“ – sakė leidyklos „Lapas“ vadovė Ūla Ambrasaitė.

Leidykla „Lapas" toliau tęsia architektūros ir išskirtinių meno knygų leidybos kryptį. Ką tik pasirodė leidinys „Kaunas 1918–2015. Architektūros gidas“, kurio tiražas jau beveik išseko, tęsiant reikšmingiausių šalies architektų studijų kūrybos pristatymą rengiamas dar vienas albumas, taip pat Marijos Drėmaitės studija apie pramonės architektūrą, eksperimentinis fotomenininko Liudo Parulskio fotografijų manipuliacijų albumas bei kiti leidiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.