Banką, gaisrinę ir prokuratūrą apgulė minios smalsių žmonių

Visiškai sutariama, kad visuomenę reikia šviesti apie architektūrą, daugiau apie ją kalbėti, rengti paskaitas, vaikų dirbtuves. Bet dažniausiai interviu su architektais – pamokomo tono: taip ar anaip daryti negražu, vieną reikia vertinti, o kito – ne. Nuobodu. Panašiai yra ir su paskaitomis, parodomis: jos gal ir profesionalios, ir protingos, bet labai dažnai nuobodžios.

Gaisrinė ir Bendrasis paglbos centras ( „L&amp;G Projektai“, architektai – G. Vieversys, L. Tuminienė, A. Šablevičius, V. Stupak, D. Čipkus).<br>L.Garbačausko nuotr.
Gaisrinė ir Bendrasis paglbos centras ( „L&amp;G Projektai“, architektai – G. Vieversys, L. Tuminienė, A. Šablevičius, V. Stupak, D. Čipkus).<br>L.Garbačausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2015, 2:26 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:53 AM

O štai atviros architektūros festivalis „Open House Vilnius“ praėjusį savaitgalį leido žmonėms patiems viską pamatyti ir patirti – duris atvėrė 30 architektūros objektų.  Visame pasaulyje populiarus renginys ypatingas tuo, jog jo metu miestiečiai gali žvilgtelėti į slapčiausias pastatų kertes ir, kaip tikina organizatoriai, išgirsti netikėtas pastatų istorijas.

Architektūra nėra tik pastatų, kuriuos kiekvieną dieną matome gatvėse, fasadas. Tai kultūros dalis, savotiškas architekto parašas miesto erdvėje. Pastatai kuria miesto charakterį, jį ir kvietėme pažinti. Norime, kad tarp žmonių ir architektūros pranyktų barjeras, ji taptų pažįstama ir atpažįstama.

O tą padaryti galima tik tiesiogiai ją patiriant“, – sakė viena iš festivalio „Open House Vilnius“ organizatorių architektė Vita Soltonaitė.

„Žinoma, gal rytoj prekybos centro „Senukai“ dizaino ir interjero skyrius nebankrutuos, bet užtikrinu, kad tie, kurie užsiropštė ant kurio nors pastato stogo ar pakilo į 16-tą „Swedbank“ aukštą ir pasidarė asmenukę, pamatė kiek kitokį, neįprastą, miestą – tie turės jautresnį ir išsamesnį supratimą apie miestą.

Kitą kartą važiuodami pro Nacionalinę dailės galeriją ir pamatę du keistus tūrius, jie gudriai šyptelės ir mintyse sau tars: „Žinau kas ten viduje.“ 

Miestiečiai susipažino su miestu, užmezgė asmeniškesnį santykį su tam tikrais pastatais.

Galbūt jie ir rūpėti labiau pradės. Bet ne kažkokių pokyčių puoselėjimas svarbiausias tokiame renginyje, o geroje aplinkoje gerai praleistas laikas. Koks architektūros tikslas?

Ji yra miesto ir mūsų gyvenimo dalis. Būtų kvaila eiti spoksoti tik į architektūrą. Retai kas stato architektūrą dėl architektūros. Todėl mane džiugina miestiečių atradimai keliaujant po „Open House Vilnius“ pasiūlytus pastatus. Pasirodo, edukacija gali būti smagi“, – festivalio idėją gyrė architektas Andrius Ropolas.

Lietuvos architektūrinės padangės viešintojas ir švietimo skleidėjas „Architektūros fondas“ jau daugelį metų organizuoja įvairius nemokamus atvirus renginius. Pradedant ekskursijomis, paskaitomis ir baigiant po Lietuvos kaimus keliaujančiomis vaikų architektūros dirbtuvėmis. Bet nė vienas iš šių renginių dar niekada nesulaukė tokio dėmesio kaip „Open House Vilnius“.

A.Ropolas suskaičiavo, kad per dvi dienas socialiniame nuotraukų tinkle „Instagrame“  1327 asmenukės, beveik visi atsitiktiniai miesto panoramos kadrai turėjo bendrą žymę: openhousevilnius. Regis, gausybę nuotraukų „Facebook" tinkle paskelbė ir 2695 „Open House Vilnius“ „Facebook“ paskyros sekėjai. „Dviejų dienų renginiui tai yra visiška fantastika“, – įvertino architektas.

„Swedbank“ centrinę būstinę per dvi dienas aplankė 1350 lankytojų, Gaisrinę ir Bendrąjį pagalbos centrą, biurų kompleksą „Pirklių klubas“ ir Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centrą – maždaug po 600, o LR prokuratūros pastatą – apie 400 lankytojų.

Parengė Inga Junčienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.