Naujajam Vilniaus daugiaaukščiui – aštrios kritikos strėlės

Vilniaus miesto veidą turėtų papildyti dar vienas komercinis daugiaaukštis pastatas – jis turėtų išdygti Konstitucijos prospekte, prie Baltojo tilto. Tačiau kol kas šį projektą stabdo pora dalykų – statinio architektūriniai sprendimai sulaukė nemažai ekspertų kritikos, be to, tokio aukšto pastato statybos šioje vietoje dar nėra galimos.

Pirminis „Lords LB Special Fund I“ pastato projektas sulaukė nemažai ekspertų kritikos.<br>Vizualizacija
Pirminis „Lords LB Special Fund I“ pastato projektas sulaukė nemažai ekspertų kritikos.<br>Vizualizacija
Pirminis „Lords LB Special Fund I“ pastato projektas sulaukė nemažai ekspertų kritikos.<br>Vizualizacija
Pirminis „Lords LB Special Fund I“ pastato projektas sulaukė nemažai ekspertų kritikos.<br>Vizualizacija
Urbanisto M.Pakalnio nuomone, šioje Konstitucijos prospekto vietoje galėtų būti statomas aukštybinis pastatas.<br>T.Bauro nuotr.
Urbanisto M.Pakalnio nuomone, šioje Konstitucijos prospekto vietoje galėtų būti statomas aukštybinis pastatas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Erika Bružaitė

Oct 4, 2015, 5:41 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 11:33 PM

Centras sujungtas su pėsčiųjų tuneliu

Sostinės centre prie „Lietuvos“ viešbučio bei VCUP bendrovė „Lords LB Special Fund I“ planuoja pastatyti šešiolikos aukštų pastatą, į kurį ruošiamasi investuoti per 40 mln. eurų. Nedidelėje 64 arų teritorijoje turėtų tilpti 20 tūkst. kv. m A klasės biurų pastatas, kurio projektą parengė architektūros studija AKG.

Pagal projekto planą, pirmajame pastato aukšte turėtų veikti restoranai, kavinės bei kitokios komercinės erdvės, o viršutiniai aukštai būtų skirti biurams. Po statiniu taip pat buvo planuojama trijų aukštų požeminė automobilių aikštelė, kurios antrajame aukšte siūlytas pėsčiųjų tunelis. Pasak projekto kūrėjų, šis tunelis turėjo sujungti Šnipiškių skverą su požemine perėja, vedančia į Europos aikštę.

Ekspertams pastatas atrodė per grubus

Praėjusią savaitę „Lords LB Special Fund I“ projektas buvo pristatytas ir visuomenei, šiek tiek anksčiau – Lietuvos architektų sąjungos ekspertams, o jie šiai verslo centro vizijai negailėjo pastabų. Ekspertų nuomone, dabartinio pastato formos yra pernelyg grubios ir stambios, jos užstoja antrajame plane esančius aukštuosius pastatus. Komisijai abejonių sukėlė ir plačių stačiakampių siluetas.

Jos manymu, siūlomas ploto užstatymas per didelis, ekspertų neįtikino ir požeminio pėsčiųjų tunelio sprendimas. Pasak jų, viešųjų erdvių sujungimas yra nepatrauklus, todėl kūrėjams pasiūlyta ieškoti kitų alternatyvų planuotai pėsčiųjų ašiai.

Dabartinė vizija nederama ir netinkama

Vieno iš komisijoje dalyvavusių architektų Rolando Paleko nuomone, kol kas dabartinis projektas Vilniaus centrui yra nederamas ir netinkamas. „Šis pastatas čia netinka ne tik dėl jo aukštingumo – tai tik vienas iš aspektų vertinant architektūrą. Pristatytame projekte yra ne viena problema“, – teigė R.Palekas. Architekto manymu, šis projektas yra klasikinis privačių ir viešųjų interesų konflikto pavyzdys, kai verslo atstovai siekia didesnio pelno, o viešojo intereso atstovai – estetiško ir patogaus miesto vaizdo.

„Labai tikiuosi, kad su ekspertų komisija susitiksime dar kartą dėl šio projekto, nes miesto taškas, apie kurį kalbame, yra ypač svarbus miestui – kokį tūrį susikursime, tokį ir turėsime dešimtis metų“, – kalbėjo pašnekovas. Jis pabrėžė, jog vis dėlto architektų sąjungos ekspertų tarybos vertinimai nėra privalomi – jie patariamojo pobūdžio, o galutinį sprendimą dėl šio pastato priims Vilniaus miesto savivaldybė.

Reikėtų keisti miesto planą

Verslo centrui skirtas sklypas nėra itin didelis, o pagal bendrąjį miesto planą, jame kol kas negalima aukštybinių pastatų statyba. Tačiau, remiantis urbanisto ir architekto Mindaugo Pakalnio išvadomis, šioje vietoje galėtų būti statomas aukštesnis nei 35 metrų vertikalios raiškos pastatas. „Plačiai pasklidusi žinia, jog prie Baltojo tilto dygsta naujas verslo centras, nėra visiškai teisinga, nes kol kas pastato šiame sklype statyti tiesiog negalima, tam pirma reikėtų pakeisti bendrąjį miesto planą“, – teigė M.Pakalnis.

Jam antrino ir projekto architektas Remigijus Bimba. Jis teigė, jog dabartinės darbo stadijos tikslas buvo išsiaiškinti, ar šioje zonoje bus galima statyti aukštybinius pastatus ar ne. O pasiūlytas pastatas tėra vienas galimų variantų, prie kurių teks ilgai dirbti norint surasti kompromisą su Lietuvos architektų sąjungos ekspertais. „Žmonės, pamatę šias vizualizacijas, manė, kad būtent tokį pastatą ir statys projekto užsakovai. Tačiau čia planuojamas statinys tikrai neatrodys taip, kaip jis suprojektuotas dabar“, – patikino R.Bimba.

M.Pakalnio nuomone, projekto tobulinimo darbai turėtų užtrukti ne mažiau nei metus, nes reikia koreguoti dabartinę pastato architektūrinę išraišką, o kitą laiko dalį skirti teisiniam reguliavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.