Vilniečiai baiminasi nelaimės: byra senamesčio siena

„Vilniaus gynybinę sieną reikia būtinai remontuoti. Dalis mūro užvirto ant automobilio, bet gali nutikti ir didesnė nelaimė.

Byra Ligoninės gatvėje stūksojusios pastato siena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Byra Ligoninės gatvėje stūksojusios pastato siena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Byra Ligoninės gatvėje stūksojusios pastato siena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Byra Ligoninės gatvėje stūksojusios pastato siena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Feb 16, 2016, 9:00 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 8:55 PM

Gyventojai juk negali to darbo imtis, tai kultūros paveldo objektas. Be to, tai ne mūsų jėgoms“, – aiškino sunerimus Ligoninės gatvėje gyvenanti Joana Nedzveckienė.

Siūlo pašalinti medelius

Moters teigimu, Vilniaus gynybinė siena virsta ir į Pylimo, ir į Ligoninės gatvės pusę. Tačiau Kultūros paveldo skyriui atlikus tyrimą paaiškėjo, jog Ligoninės g. 7 esanti siena iš tiesų yra čia stovėjusio ir demontuoto pastato dalis.

„Sienos mūro griūtis įvyko galimai dėl neigiamo atmosferos poveikio (sniego ar lietaus). Apsaugant sieną nuo galimos tolimesnės griūties siūlytina pašalinti ant sienos augančius medelius ir apskardinti mūrą taip pat pašalinti galimai avarinės būklės buvusio kamino dalį“, – rašoma KPD pranešime.

Tikrosios Vilniaus gynybinės sienos paveldotvarkos programoje atkarpai Pylimo gatvėje remontuoti buvo numatyta lėšų, bet jos taip ir neskirtos.

Atnaujino vieną dalį

Paveldosaugininkai sutvarkė kitą gynybinę sieną Šv.Dvasios gatvėje – Medininkų (Aušros) ir Subačiaus vartų atkarpą.

Čia siena buvo smarkiai suirusi: plytos suaižėjusios, vietomis nubyrėjusios, o kai kur mūro plytos ir akmenys visai iškritę.

Gynybinės sienos restauravimo darbai, prasidėję nuo archeologinių žvalgymų, truko porą metų ir baigėsi pernai.

Buvo atstatyta nugriauta sienos dalis, suiręs pamato ir sienos mūras, įstatytos iškritusios plytos ir akmenys. Taip pat buvo restauruojamos pirminę išvaizdą išlaikiusios šaudymo angos ir lizdai.

Miestą gynė nuo priešų

Vilniaus gynybinė siena buvo pastatyta vienu sunkiausių Abiejų Tautų Respublikos laikotarpių, kai per Lietuvos teritoriją žengė priešiškos kariuomenės.

Akmeninės ir mūrinės Vilniaus gynybinės sienos liekanos yra XVI amžiaus pradžios ir XVII amžiaus pirmosios pusės gynybinės architektūros statinys. Ji sumūryta miesto gyventojų prašymu ir lėšomis.

XVII amžiuje, gresiant Maskvos įsiveržimui, buvo imtasi rekonstruoti Vilniaus miesto gynybinius objektus. Vienas svarbiausių to laikotarpio pokyčių – netoli Subačiaus vartų pastatyta bastėja, turėjusi ugnimi atbaidyti priešą nuo miesto.

Daugiausia nuostolių gynybinė siena patyrė Šiaurės karo metais. Dabar gynybinė siena kaip Vilniaus senamiesčio dalis yra pasaulio paveldo objektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.