Pasigrožėkite: istorinį Kauno pastatą papuošė dvi garsios damos

Kauniečiai gatvės menininkai ir architektai įsitikinę, kad atnaujinimo laukiančių pastatų fasadus gali papuošti išradingi piešiniai. Taip pasielgta ir su vieno universiteto priestatu, ant kurio atsirado klasikos ir modernaus gyvenimo atspindžiai.

KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto fasadą puošia šachmatų lenta ir sumodernintos L.da Vinci kūrinių herojės.<br>M.Patašiaus nuotr.
KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto fasadą puošia šachmatų lenta ir sumodernintos L.da Vinci kūrinių herojės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tapybą Vilniaus dailės akademijoje studijuojantis L.Kaziulionis piešinį tapė teptukais ir voleliais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tapybą Vilniaus dailės akademijoje studijuojantis L.Kaziulionis piešinį tapė teptukais ir voleliais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieš 10 metų ant KTU Informacinių technologijų pastato sukurtas saulės laikrodis buvo pripažintas didžiausiu Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieš 10 metų ant KTU Informacinių technologijų pastato sukurtas saulės laikrodis buvo pripažintas didžiausiu Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tapybą Vilniaus dailės akademijoje studijuojantis L.Kaziulionis piešinį tapė teptukais ir voleliais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tapybą Vilniaus dailės akademijoje studijuojantis L.Kaziulionis piešinį tapė teptukais ir voleliais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Feb 22, 2016, 4:41 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 12:25 AM

Kauniečiai vis labiau pamėgsta gatvės meną ir pasitelkdami menininkus dailina pastatų fasadus.

Neseniai didžiuliu piešiniu papuoštas Kauno technologijos universiteto (KTU) Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto fasadas. Atšilus orams dar vienas interaktyvus piešinys atsiras ant KTU studentų bendrabučio.

Profesionalūs architektai įsitikinę, kad jaunimui neretai stinga motyvacijos kurti, todėl tokie projektai daro gerą įtaką ne tik studentams, bet ir visiems kauniečiams.

Piešinį pamato pastabieji

Kauno centre, A.Mickevičiaus gatvėje, stovi 37-uoju numeriu pažymėtas pastatas. Jame 1922 metais buvo atidarytas Lietuvos universitetas – pagrindiniai ir tuo metu vieninteliai šio universiteto rūmai.

1958 greta jų buvo pastatytas priestatas. Dabar visame pastatų komplekse studijuoja KTU studentai.

Tai, kad dalis istorinio pastato fasado atrodo neįprastai, pastebi ne kiekvienas praeivis. Rudenį buvo išgražintas atokiau nuo gatvės vidiniame kieme esančio sovietmečiu iškilusio priestato fasadas.

Tik vaikščiojant šia gatve ir atidžiau dairantis galima pamatyti, kad ant jo atsirado didžiulis piešinys.

Ant fasado pavaizduotos dvi moterys. Tai – vieno garsiausių renesanso dailininkų ir išradėjų Leonardo da Vinci paveikslų fragmentai – dvi moterys. Jas kūrėjas savo laiku nutapė paveiksluose „Dama su šermuonėliu“ ir „Gražioji Forenjė“.

Priestatą ketina atnaujinti

Renesanso kūrėjo darbas sumodernintas. Moterys ant ausų užsidėjusios šiuolaikines ausines tarsi klausosi muzikos ir žaidžia šachmatais, nes ant fasado nupiešta ir didelė šio intelektualaus žaidimo lenta.

KTU muziejaus atstovė pasakojo, kad pastato A.Mickevičiaus g. 37 priestatą per artimiausius 5 metus ketinama atnaujinti, apšiltinti jo sienas.

O kol tai įvyks, besilaupančias išorės sienas buvo nuspręsta pagyvinti.

Rinkosi iš kelių idėjų

Universiteto studentai ir dėstytojai vieningai sutarė, kad darbą galima būtų patikėti gatvės meno kūrėjams.

„Norėjome piešinio, atspindinčio KTU stiprybes: tarpdiscipliniškumo siekį, socialinių ir humanitarinių mokslų sąsajas su technologijomis, kūrybiškumą ir platų akiratį“, – sakė KTU atstovė.

Savo sumanymus ir eskizus universiteto bendruomenei pristatė keli menininkai. Laimėjo Vilniaus dailės akademijos tapybos specialybės ketvirtakursio Lino Kaziulionio idėja.

Klasiką derino su šiandiena

L.Kaziulionis pasakojo, kad yra kaunietis, todėl pagražinti gimtąjį miestą jam buvo malonu.

Kadangi L.da Vinci yra vienas garsiausių visų laikų menininkų ir išradėjų, jo paveikslų fragmentus ir pasirinko. Taip pat pabandė juos suderinti su dabartiniam jaunimui suprantamais simboliais. Menininkas darbui panaudojo fasadams dažyti skirtus akrilo dažus. Piešinį tapė teptukais ir voleliais. Tapyba ant fasado užtruko kelis mėnesius.

L.Kazilionis sakė žinantis, kad jo darbo po kelerių metų neliks.

„Tačiau gatvės menas toks ir yra. Jo paskirtis stebinti, puošti erdves, tačiau nebūtinai tai turi trukti ilgai. Be to, per tą laiką atsiras naujų dar įdomesnių kūrinių“, – užsiminė dailininkas.

Mona Liza bus interaktyvi

KTU atstovai ketina įdomiai padailinti ir vieno studentų bendrabučio fasadą. Dabar jis nudažytas paprasčiausia balta spalva.

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai (KAUET) KTU atstovai šį projektą pristatė praėjusių metų pabaigoje. KTU rinkodaros ir komunikacijų direktorė Ornela Ramašauskaitė specialistams papasakojo apie savo sumanymą.

KTU studentų miestelyje ant Studentų gatvės 71-ojo pastato, kuriame įsikūręs bendrabutis, planuojama nupiešti taip pat L.Da Vinci „Moną Lizą“.

Ji akis turėtų slėpti specialiais akiniais, sukurtais iš apšvietimo sistemos vamzdžių. Tamsoje akiniai švies visą laiką.

Ant fasado bus sukurtas ir matematinis uždavinys, kuris bus matomas tik apšvietus specialiais spinduliais. Išsprendus uždavinį ir atsakymą nusiuntus SMS žinute, uždavinys ims blyksėti.

KAUET nariai tokiai idėjai pritarė. Dabar leidimai darbams derinami su savivaldybe.

Menininkas L.Kaziulionis sakė, kad tokiu kūriniu, kurį ketina sukurti ant bendrabučio fasado, nori praplėsti tradicinio meno suvokimo ribas, jį pateikti naujai, interaktyviai. Darbą menininkas ketina pradėti vos atšilus.

2006 metais ant KTU studentų miestelyje esančio pastato, kuriame dabar įsikūręs Informacinių technologijų departamentas, sienos buvo įrengtas saulės laikrodis. Rekordus fiksuojanti agentūra „Factum“ KTU vertikalųjį saulės laikrodį pripažino didžiausiu Lietuvoje.

Projektas gali paskatinti imtis kūrybos

Dalius Šarakauskas

Architektas, KAUET narys

„Iniciatyvas, kai pastatus ima gražinti profesionalai, ypač jauni žmonės, būtina palaikyti. Jaunimui labai stinga motyvacijos kurti, sumanyti ir įgyvendinti projektus, kurie būtų naudingi visuomenei.

Tokios iniciatyvos, kokių ėmėsi KTU atstovai, gali padaryti daug geros įtakos dideliam būriui žmonių.

Gatvės meno kūrėjai iki šiol yra pelnę ne visai gerą reputaciją. Gyventojams namų fasadų tepliojimai daugiausia ir siejasi su gatvės menu. Tačiau pamažu mieste atsiranda ir profesionalių gatvės meno atstovų, kurie įrodo, kad tai – visavertė meno šaka. Tokie projektai po truputį keičia visuomenės nuomonę.

Matydami, kaip pasitelkus gatvės meną galima pagražinti, paįvairinti savo aplinką, kauniečiai ir patys pamažu jau imasi iniciatyvų savo namų fasadus papuošti būtent tokiu būdu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.