Iš išorės niekuo nesiskirianti bažnyčia priverčia aikčioti į ją įžengusius

Šios šimtametės bažnyčios išorė mažai skiriasi nuo kitų maldos namų Laneroje, Šiaurės Ispanijoje. Tačiau vos įžengus į romaninės stilistikos pastatą, atsiveria visiškai transformuota bažnyčios erdvė. Čia klauptus pakeitė riedlenčių trasa, o vietoj besilupančių sienų dažų atsirado spalvingi piešiniai.

Iš išorės pastatas atrodo, kaip daugelis kitų bažnyčių šiaurės Ispanijoje.<br>„Facebook“/“laiglesiaskate.com“ nuotr.
Iš išorės pastatas atrodo, kaip daugelis kitų bažnyčių šiaurės Ispanijoje.<br>„Facebook“/“laiglesiaskate.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2016, 6:29 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:54 PM

Pastaruosius penkerius metus vietinė riedlentininkų asociacija stengėsi apleistą bažnyčią paversti išskirtiniu riedlenčių parku.

„Kai tik pradėjome šį projektą, bažnyčia buvo labiau panaši į griuvėsius. Viduje buvo daugybė dulkių, sienos buvo dėmėtos, o dažai – aplaupyti“, – pasakojo projekto iniciatorius Ernesto Fernandezas Ray.

Santa Barbaros bažnyčia buvo pastatyta daugiau nei prieš šimtą metų – 1912 – aisiais, ji tarnavo, kaip pagrindiniai maldos namai šalia veikusio ginkluotės fabriko darbininkams. Tačiau, kai fabrikas buvo uždarytas pasibaigus Ispanijos civiliniam karui, bažnyčia tapo nebenaudojama.

Kai šią vietą atrado F.Rey, ji buvo apleista jau keletą dešimtmečių. Iš pradžių, vyras svarstė bažnyčią panaudoti verslo tikslams, tačiau užklupus šalies ekonominei krizei, jam teko šių planų atsisakyti. Galiausiai trisdešimt šešerių metų ispanas apleistoje bažnyčioje išreikšti savo meilę riedlentėms.

Riedlenčių parko projektas bažnyčioje tapo tikra sensacija, ypač, todėl, jog šioje Ispanijos vietoje lyja net 200 dienų per metus.

Pasivadinę „Bažnyčio brigados“ grupe, F.Ray ir jo draugai subūrė asociaciją ir pradėjo ieškoti lėšų rampos statyboms, iš kurių pavyko pastatyti ne tik rampą, bet ir visą riedlenčių parką.

Apie neįprastą vietą netruko sužinoti ir visas pasaulis, po to, kai žinomas Madrido gatvių menininkas Okunda San Miguelas paviešino bažnyčios nuotrauką internete. Prisidėti prieš šio projekto panoro ir pats menininkas, nusprendęs sukurti naujas bažnyčios freskas.

O. San Miguelas pats pasirūpino projekto finansavimu – sukūrė sutelktinio finansavimo platformą, bendravo su verslo rėmėjais. „Tai tarsi mano asmeninė Siksto koplyčia“, – kalbėjo menininkas. Išskirtinio darbo rezultatas – spalvingi, geometriniai raštai, stebinantys visus čia užsukusius.

Parengta pagal theguardian.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.