Paskelbta, kuo virs garsusis „Lidl“ įsigytas pastatas Vilniuje

Paaiškėjo kone daugiausiai visuomenės dėmesio patraukusio, buvusio Kelių policijos pastato likimas. Pirmadienį Lietuvos architektų sąjunga ir pastato savininkė „Lidl Lietuva“ paskelbė, architektūrinio konkurso rezultatus.

Pirmosios vietos laimėtojai – „Do Architects“.<br>Vizulizacija
Pirmosios vietos laimėtojai – „Do Architects“.<br>Vizulizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 12:11 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:48 PM

Pirmoji vieta skirta „Do Architects“, antroji – „Architektūros kūrybinei grupei“.

Viena iš laimėjusios studijos „Do architects“ kūrėjų Gilma Teodora Gylytė portalui lrytas.lt teigė, jog šis projektas pareikalavo nemažai bandymų. Iš pradžių architektai stengėsi Kelių policijos pastatą pritaikyti prie naujųjų biurų pastatų, tačiau galop suprato, jog esamas pastatas yra išskirtinis dėl to, jog jis yra vienas ir horizontalus.

„Supratome, kad pagrindinė buvusių architektų idėja, vis dėlto yra kompozicija, vienas tūris įsikirtęs į šlaitą, vedantis į upę. Tą principą ir panaudojome, naują biurų parką projektavome horizontaliai, jis ir yra įsikirtęs į šlaitą ir veda prie upės.

Atskira projekto linija – architektūra, pasakojanti istoriją. Išlaikėme buvusio pastato siluetą, erdvės formą. Antrame ir trečiame statybų etape, kai bus statomi kiti pastatai, jų pagrindinės erdvės atrodys, kaip vienas senojo pastato siluetas. Juk architektūra yra įdomi, kai ji susideda iš daug istorinių sluoksnių“, – kalbėjo viena iš autorių.

Pasak G.T.Gylytės, nors dabartinis pastatas nebus išsaugojamas, naujame projekte bus išlaikyta jo kompozicija, išsidėstymas sklype.

„Mano manymu, mes pasirinkome garbingiausią poziciją – sukurti naują projektą tokioje pačioje kompozicijoje, jo ir nepaslepiant ir neapstatant“, – pridėjo architektė.

Trečiąją vietą pasidalijo dvi komandos: „Unitectus“ ir „Domino Navidausko architektų studija“. 

Pirmąją vietą pelniusio projekto autoriams skirtas 5 000 Eur, antrąją – 2 000 Eur prizas. Trečiosios vietos laimėtojams skirti du prizai po 1 000 Eur.   Konkursą užsakiusi dabartinio pastato savininkė „Lidl Lietuva“ su laimėtojais tęs derybas dėl tolesnio biuro parko projektavimo galimybių.   Architektūrinių pasiūlymų konkursas, surengtas „Lidl Lietuva“ bendradarbiaujant su LAS, Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos bei Vilniaus miesto savivaldybe, sulaukė didelio profesionalų susidomėjimo – iki gruodžio 12 d., konkursinių pasiūlymų pateikimo termino, sulaukta iš viso 14-os darbų.

Pateiktus projektus vertino komisija, sudaryta iš architektūros, kultūros paveldo specialistų, „Lidl Lietuva“ bei Vilniaus savivaldybės administracijos atstovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.