Keistoje miesto vietoje įrengtas namas apstulbino pasaulio architektūros elitą

Paslaptingi liukai, judančios sienos ir stumdomos kopėčios – tik keletas architekto Richardo Murphy sukurto namo išskirtinumų. Edingburge įsikūręs būstas pelnė net tik šeimininkų, bet ir specialistų pagyras – jis buvo pripažintas geriausiu 2016 metų namu prestižiniuose RIBA apdovanojimuose.

Geriausiu Jungtinės karalystės namu pripažintas būstas buvo kuriamas beveik dešimt metų.<br>„Archdaily.com“ nuotr.
Geriausiu Jungtinės karalystės namu pripažintas būstas buvo kuriamas beveik dešimt metų.<br>„Archdaily.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 6:41 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:22 PM

Kasmet Didžiojoje Britanijoje organizuojami apdovanojimai renka geriausius naujus projektus, šiemet, namas, pramintas „Murphy“, sugebėjo pralenkti kitus 19 atrinktų būstų.

Vidutinio dydžio, 165 kv. metrų ploto namas yra beveik dešimtmetį trukęs R.Murphy projektas. Įkvėpimo ieškojęs garsių architektų Carlo Scarpa ir Johno Soane darbuose, kūrėjas šiame name įrengė skirtingai pritaikomas erdves ir daugybę kitų sumanių funkcijų.

Pasak architekto, šį namą sudaro: „ketvirtadalis Soane'o, ketvirtadalis Scarpa'os, ketvirtadalis ekologiško namo, ir ketvirtadalis animacinio filmo „Wallace and Gromit“ herojų įkvėptą erdvę.

Namas pastatytas iš smiltainio suformuotų sienų, kurios dera kartu su kaimyniniais pastatais. Akį patraukia itin status namo stogas, ant kurio įrengti saulės kolektoriai.

Namo šeimininkai gali patys reguliuoti erdvės privatumą ir natūralų apšvietimą, keisdami sudedamas sienų plokštes. Būste netrūksta ir kitų išradingų detalių, pavyzdžiui, čia galima rasti užmaskuota vonią ar pakeltą virtuvės erdvę, kurios netvarkos nematys į namus užsukę svečiai.

Pasinaudojus stumdomomis kopėčiomis, galima patekti į požeminę biblioteką, o atsipalaiduoti ant namo stogo įrengtoje terasoje ar kieme.

„Murphy“ namas buvo tikra gudrybių dėžute, spindinti unikaliu ir žaismingu charakteriu. Nors namo plotas yra nedidelis, tačiau sumaniai suplanuotos zonos leido sukurti erdvumo pojūtį.

Terasa ant stogo primena tikrą oazę, kurią papildo aplinkos apsaugai skirtos detalės. Mums buvo malonu čia apsilankyti ir aš tik galiu įsivaizduoti, kaip smagu tokiame name gyventi“, – kalbėjo vienas iš RIBA komisijos narių Philipas Thornas.

Pasak apdovanojimų prezidentės Jane Duncan, „Murphy“ namas yra geriausias šių metų pavyzdys, kaip įveikti būsto planavimo apribojimus ir kaip gana keistoje urbanistinėje erdvėje sukurti stulbinantį namą.

„Dalis namo primena dėlionę, kurioje paslėptos netikėtos erdvės, kita – animacinio filmo „Wallace and Gromit“ namus, kuriuose gali pranykti sienos“, – pagyrų projektui negailėjo J.Duncan.

Parengta pagal dezeen.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.