Architektūra, kuri 2016-aisiais pradžiugino Lietuvą

Daugybė vizualizacijų – pasaulinio tinklo viešbučių „Hilton“, „Marriott“ ir „Radisson Red“, kaip žadama, per kelerius metus atsirasiančių Vilniuje, įspūdingų biurų „Magnum“, „Arka“, „B66“, iškilsiančių Kaune, net kelių tarptautinių architektūros konkursų, tarp kurių didžiausi – multifunkcio komplekso „k18B“, iškilsiančio sostinės Konstitucijos prospekte, ties Baltuoju tiltu, bei Nacionalinio mokslo centro (NMC) Kaune „Mokslo sala“ – 2016-aisiais išties matėme daug darbų, bet, kaip sakoma, „ant popieriaus“.

Dviejų lygių sankryžos su geležinkeliu Marijampolės miesto Gedimino gatvės rekonstravimas.<br>K.Kurieniaus nuotr.
Dviejų lygių sankryžos su geležinkeliu Marijampolės miesto Gedimino gatvės rekonstravimas.<br>K.Kurieniaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2016, 12:05 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:03 PM

O kokia architektūra galime džiaugtis prisiliesdami prie jos? Kokie įdomiausi projektai šiemet buvo įgyvendinti?

2016 metų pavasarį Kaune buvo atidaryta Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus

Kauniečiams –  architektų studijai „Dviejų grupė“ (Gintaras Balčytis, Kęstutis Vaikšnoras, Asta Prikockienė) puikiai pavyko antram gyvenimui prikelti vertingą XIX a. pabaigos–XX a. pradžios  pastatą, turintį dar ir įdomią istoriją, mat tarpukariu ten buvo įsikūrusi Užsienio reikalų ministerija. 

Pastato interjere išsaugota arba pavyko atkurti daug autentiškų detalių – medines duris ir jų apvadus, langų rėmus bei vidines langų langines, lubų lipdinius, tai išradingai pabrėžė specialiai įrengtu moderniu apšvietimu. Anksčiau nenaudojamoje pastato palėpėje ketvirtajame aukšte įrengti modernūs kabinetai darbuotojams bei mokslininkams. Prie išlikusių nebenaudojamų senų raudonų plytų kaminų priderintos modernios knygų lentynos.  

Taip pat pastate įrengtas ir liftas, kurio niekada nebuvo. Jis įkurdintas tarp pagrindinės ir antrosios, anksčiau tarnams skirtos laiptinės. Naujai pastatytas ir pastogės aukštas su stikliniu stogu, laiptine, vėdinimo ir rekuperavimo sistema.

Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus kuriamas pagal JAV nusistovėjusias buvusių šalies prezidentų  palikimo saugojimo ir sklaidos formas. JAV prezidentams nustojus eiti pareigas, steigiamos jų vardu pavadintos prezidentinės  bibliotekos, kurioms yra perduodami visi prezidento veiklos archyvai.  Tokios bibliotekos misija – ne tik kaupti su V.Adamkaus gyvenimu bei veikla susijusius dokumentus, bet ir tapti inovatyviu kultūros ir mokslo židiniu, kur mokslininkai, jaunoji karta galės semtis specialių žinių, susijusių su Lietuvos ir lietuvių išeivijos istorija. 

Dviejų lygių sankryžos su geležinkeliu Marijampolėje rekonstrukcija

Projekto idėja paprasta – sankryžą kuo minkščiau įsiterpti į esamą  urbanistinį medinį miesto veidą.

„Minčių estetikos linijai suteikė Suvalkijos krašto suarti laukai“, – sako idėjos autorius architektas Mantas Mickevičius. Kartu su bendraminčiais – kompanija „MVM architektūra“,  projektuotojais – bendrove „Kelprojektas“ bei konstruktoriais  Vaidu Mickevičiumi ir Mindaugus Pakniu sumanymą įgyvendinę  2016-aisiais.

„Tikrai retas projekto tipas tarp architektų. Jaunas autorius  daug dėmesio skyrė labai buitiškam infrastruktūros objektui, kuris, tikiu, taps vienu Marijampolės ženklų“, – viliasi Lietuvos architektų sąjungos atstovė Rūta Leitanaitė.  

Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras

Naujasis Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras (NFTMC) Saulėtekio slėnyje Vilniuje simbolizuoja, koks šiandien svarbus mokslas,  – jis šiuolaikiškas ir inovatyvus.

„Tai mikro- ir makropasaulių harmonija, – papildo projekto autoriai – Architektūros kūrybinė grupė. – Visatoje esančių formų ir savybių įvairovė grindžiama elementariųjų dalelių savybėmis, jų išsidėstymu erdvėje. Remiantis šiuo faktu statinio funkcinė schema ir architektūrinių tūrių išdėstymas įkūnija pastato funkcionalumą ir universalumą.“

Galbūt tai nėra įdomiausia architektūra, bet ji tikrai kokybiška ir sudaro vientisą urbanistinę schemą, sukurtą Saulėtekio miestelio plėtrai. Ten formuojasi stambus mokslo centras, patraukli viešoji erdvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.