Pastatė vilą moteriai, kuri žuvo po motorolerio ratais

Esekso grafystėje, Didžiosios Britanijos pietryčiuose, stovi ryškiai iš aplinkos išsiskiriantis ir nė į jokį kitą statinį aplink nepanašus namukas. Ši vila pastatyta pagal architektų biuro FAT ir menininko Graysono Perry sumanymą projektui “Living Architecture”.

 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
 „Archdaily.com“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 20, 2017, 12:22 PM, atnaujinta Jun 21, 2017, 3:21 PM

Ryškių spalvų pastatas, rodos, visiškai iškrenta iš konservatyvios Didžiosios Britanijos architektūros. Tačiau tuo pačiu atkreipia šalies gyventojų dėmesį į šiuolaikinį meną. 

Namas Esekse” - šeštasis iš dalyvaujančiųjų projekte “Living Architecture” ir pats neįprasčiausias iš visų.

Namas, pastatytas sekant geriausiomis postmodernizmo tradicijomis, ir skirtas Julie Cope personažui, išgalvotam G.Perry. Jos skulptūra įkurdinta ant namo stogo. Kuriama istorija, jog vilą-koplyčią savo žmonos atminimui pastatė antrasis jos vyras. 

Būtent koplyčios, kadaise stovėjusios viduramžių Anglijoje, ir buvo vienas architektų įkvėpimo šaltinių.

Vilos vidų puošia G.Perry darbai. Anot paties dailininko, iš pradžių jis norėjęs pastatyti namuką hobitui ar pastatą serialo “Sostų karai” motyvais. Tačiau menininkui į galvą šovė vilos-memorialo, primenančio Faberge  kiaušinį, mintis. 

Savo kūrinį dailininkas pavadino “Tadž Mahalas ant Stauerio upės”

Dairantis po vilos vidų visur kur gali skaityti Julie istoriją: žmogaus ūgio statulose, spalvose ir miniatūrose. Legenda apgalvota iki smulkmenų: Kolčesterio gyventoja misis Cope buvo dusyk ištekėjusi, ji turi vaikų, tačiau moteris taip ir nerealizavo savęs. Jos gyvenimas baigėsi 2014-aisiais, Julie einant 61-uosius metus. Moteris žuvo po maistą išvežiojančio motorolerio ratais. Beje, šviestuvas svetainėje šios transporto priemonės formos. 

Namas, nepaisant jo ekscentriškumo, turi visus patogiam gyvenimui privalomus atributus: du miegamuosius, virtuvę, svetainę, vonios kambarius. 

Vilos interjeras sukurtas vadovaujantis postmodernizmo dvasia: vidiniai balkonai, spalvota keramika, gobelenai... Tradiciniuose britų namuose tai atrodo labiau nei neįprastai. 

Personažo J.Cope namų virtuvė – ryškių šiltų tonų. Panašu, jog tai – vienintelė vieta visoje viloje, kur nėra priminimo apie moterį, kuriai skirtas šis namas. 

Pastatas padalintas į keturias dalis, tolygiai pereinančias viena į kitą.

Iš pradžių šio keisto statinio fasadą jo autoriai norėjo padengti Esekso architektūrai būdingais lipdiniais, tačiau galiausiai nusprendė pasirinkti glazūruotus koklius. Stogas dengtas vario lydiniu, o pro langus žvelgia Julie iš skirtingus gyvenimo etapus vaizduojančių portretų.

Glazūruotose spalvingose plytelėse įspausti simboliai, vienaip ar kitaip susiję su išgalvota namo šeimininke: segtukas, širdis, Esekso herbas, jos inicialas „J“, kasetė muzikos grotuvui. 

Pastato fasadą puošia daugybė Julie miniatiūrų, primenančių viduramžių būtybę, kurios atvaizdais kadaise puošdavo šventoves tikint, jog tai atbaidys nuo piktųjų dvasių. 

Namukas traukia turistus iš viso pasaulio. Kai kuriomis žiniomis, čia galima apsistoti. Tiesa, kaina ne tokia jau ir menka: už dvi naktis darbo dienomis čia suplosite apie 1,2 tūkst. eurų, o už tris naktis savaitgalį – 2 tūkst. eurų. Tačiau yra tvirtinančiųjų, jog vilos išsinuomoti neįmanoma, nes tai – G.Perry dirbtuvės ir jo paveikslų saugykla. 

G.Perry darbuose itin ryškios prievartos namuose, moterų teisių pažeidimų, socialinės nelygybės ir gyvenimo neteisingumo temos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?