Du viename: rado būdą, kaip neskausmingai namą padalinti dviem kartoms

Tamsaus cinko lakštais ir medžiu dengtas namas pasakoja šeimos istoriją. O drauge tai pavyzdys, kaip priemiesčio kvartalai gali prisitaikyti prie kartų kaitos bei staigiai kylančių nekilnojamojo turto kainų.

Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų.<br> D.Swalwellio/archdaily.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jul 22, 2018, 9:52 AM

Šis namas stovi rytiniame Malverne, Australijoje. Sklypą, kuriame padirbėję „Pandolfini architects“ architektai sukūrė netipišką būstą, šeima įsigijo 1972-aisiais.

Ilgus metus jis buvo architektų studijos klientų šeimos namai. Per keturis dešimtmečius vaikai užaugo, išsikėlė, o anksčiau čia stovėjęs pastatas apgriuvo. Aplinkybės pasikeitė, todėl vienam iš sūnų ir jo jaunai šeimai prireikė grįžti gyventi į tėvų namus.

Pasitarusi šeima nutarė tame pačiame sklype pasistatyti du skirtingus namus, kad dvi kartos galėtų gyventi ir kartu, tačiau drauge – ir kiekviena sau.

Žaliame Melburno priemiestyje namai stovi vienas prie kito, daugelio jų fasaduose – garažai, o kambarius gyventojai pasiekia eidami ilgu koridoriumi.

Australijoje dirbantys architektai „Pandolfini architects“ tokį išplanavimą apvertė aukštyn kojomis – jie patalpas išrikiavo vieną už kitos. Dėl to į kiekvieną iš namų patenkama per erdvius prieškambarius, o kitos erdvės ir sodai orientuoti į šiaurinę pusę.

Už tai namo fasadas – kiek atitokęs nuo gatvės, rašo archdaily.com.

Paprasta medžiagų paletė: juodo cinko lakštai ir juodai dažytos medžio lentos – pastatui suteikia skulptūrišką formą. Raštuoti medžio skydai nuo gatvės pusės pridengia didelius langus – taip šeimininkai išlaiko privatumą.

Du namai buvo suprojektuoti būtent taikantis prie jų būsimų gyventojų: dviejų miegamųjų namas sklypo priekyje – seneliui, didesnis, trijų miegamųjų būstas atokiau gatvės – sūnui su šeima.

Į galinį namą patenkama per išraiškingą fojė, kuri kyla per du namo aukštus. Ši erdvė apšviečiama tik pro apskritą stoglangį patenkančios natūralios šviesos: sukantis saulei, keičiasi ir vieta, ant kurios krinta šviesa. Iš fojė į antrą aukštą kylama tvirtais plieniniais laiptais.

400 kv. m ploto namo interjere sienos dengtos betonu ir juodu medžiu.

Virtuvei, kurioje dominuoja amerikietiškas ąžuolas ir marmuras, architektai numatė vietą prie vidinio kiemo – su juo patalpa ribojasi didelėmis stumdomomis stiklinėmis durimis.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.