5 svajonių namai, kurių statyba kainavo neįtikėtinai mažai

Šiais laikais, kai vis daugiau šalių kovoja su atliekų pertekliaus problema, ir tuo pat metu, kai pasaulyje tolydžio didėjant gyventojų skaičiui trūksta būstų, vis daugiau architektų biurų stengiasi vienu šūviu nušauti du zuikius – tas atliekas panaudoti savo projektuose. 

 „Nederland Colorado Shipping Container Home“.<br> Braden Gunem nuotr.
 „Nederland Colorado Shipping Container Home“.<br> Braden Gunem nuotr.
 „Containers of Hope“.<br> Andres Garcia Lachner nuotr.
 „Containers of Hope“.<br> Andres Garcia Lachner nuotr.
 „Manifesto House“.<br> Antonio Corchera nuotr.
 „Manifesto House“.<br> Antonio Corchera nuotr.
 „Nomad Living Guesthouse“.<br> arch2o.com nuotr.
 „Nomad Living Guesthouse“.<br> arch2o.com nuotr.
 „Drivelines Studios“.<br> Dave Southwood nuotr.
 „Drivelines Studios“.<br> Dave Southwood nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-01-01 10:39

Viena iš dažniausiai naudojamų medžiagų yra transportavimo konteineriai, rašo portalas wprost.pl, remdamasis arch2o.com.

Transportavimo konteineriai dabar labai dažnai panaudojami namų statybai. Tam įtakos turi jų prieinamumas, maža kaina ir atsikratymo problema. 

Daugelis architektų pastebėjo, kad nurašytus konteinerius galima naudingai panaudoti gyvenamųjų pastatų projektuose. 

Jūsų dėmesiui – penki įdomiausi pastatai, suprojektuoti panaudojant nurašytus ir naujam gyvenimui prikeltus konteinerius.

„Nomad Living Guesthouse“

Du būdingi šio namo, stovinčio Portugalijoje, elementai – ryškios, oranžinės spalvos, dėl kurių jis išsiskiria žalio aplinkinio kraštovaizdžio fone, o taip pat plati siena su daugybe stiklinių paviršių. 

Pastatams, kurių architektūriniuose projektuose panaudoti konteineriai, dažnai būdingi dideli langai, kai kada – per visą sieną. 

Viename konteineryje įkurdinti du miegamieji, svetainė su virtuvėle ir tualetas.

„Nederland Colorado Shipping Container Home“

Namas buvo suprojektuotas iš dviejų konteinerių ir didesnės bendros dalies. Konteineriuose įrengti miegamieji ir tualetai. Bendroje dalyje yra didelė svetainė ir virtuvė.   

Ant stogo įrengti saulės moduliai, kurie tiekia šildymui ir oro kondicionavimui reikalingą elektros energiją. Namas įsikūręs ant uolos šlaito, jis pastatytas 2010 metais JAV.

„Manifesto House“   

Pastatas, kuris buvo sukurtas siekiant įrodyti, kad galima pastatyti namą beveik išimtinai iš atliekų ir aprūpinti jį energija iš atsinaujinančių šaltinių. 

Projektas buvo parengtas per tris mėnesius. Namas stovi Čilėje, jis buvo pastatytas 2009 metais.

„Containers of Hope“ 

Dar vienas projektas, kur panaudoti du konteineriai. Kaip ir JAV iškilusiame name, čia taip pat yra bendra dalis, pagaminta iš kitų medžiagų. Taip buvo siekiama padidinti gyvenamąją erdvę. 

Kosta Rikoje pastatytas namas buvo suprojektuotas ir įrengtas taip, kad gyventojai galėtų iš vidaus grožėtis saulėtekiais ir saulėlydžiais. 

Siekiant, kad tai daryti jiems būtų kuo patogiau, dauguma sienų padarytos beveik ištisai stiklinės. Namo statyba atsiėjo 40 tūkst. JAV dolerių.

„Drivelines Studios“

Johanesburge, Pietų Afrikos Respublikoje, 2017 metais buvo perduotas naudoti modulinis gyvenamasis namas, kurio statybai panaudota 140 transportavimo konteinerių. 

Statant namą buvo išsaugotos originalios konteinerių spalvos, o atitinkamai juos išdėsčius buvo sukurtas įdomus fasado vaizdas. 

Pastate gražiai dera modernus požiūris į architektūrą ir „postindustrinis“ rajono, kuriame jis buvo pastatytas, pobūdis.

Parengė Leonas Grybauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.