Palangos gėda vadintas pastatas – jau restauratorių rankose

Palangoje dar šiemet atgims visas XIX amžiaus pabaigoje grafų Tiškevičių pastatytas kurhauzas – antradienį su restauratoriais buvo pasirašyta darbų sutartis dėl medinės šio istorinio pastato dalies atstatymo.

Medinės Palangos kurhauzo dalies statybos darbai bus pradėti po savaitės.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Medinės Palangos kurhauzo dalies statybos darbai bus pradėti po savaitės.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 9:00 AM, atnaujinta Jun 19, 2019, 9:02 AM

Kurhauzą baigs atstatyti Klaipėdos bendrovė „Pamario restauratorius“. Ji laimėjo medinės pastato dalies tvarkybos darbų konkursą.

Iš konkurse dalyvavusių keturių įmonių klaipėdiečiai pasiūlė mažiausią darbų kainą – 974 tūkst. eurų.

Apie 350 tūkst. eurų skyrė Palangos savivaldybė, 150 tūkst. – Kultūros paveldo departamentas, o likusius pinigus tikimasi gauti iš valstybės investicijų programos.

„Pamario restauratorius“ prieš penkerius metus atkūrė ir 2002-aisiais sudegusio kurhauzo mūrinę dalį. Šiemet tos pačios įmonės meistrai sutvirtino ir restauravo medinės dalies pamatus.

„Būtų buvę labai apmaudu, jei ne mums būtų tekusi atsakomybė visiškai atstatyti šį Palangos simbolį, nuo kurio grafai Tiškevičiai pradėjo viso kurorto plėtrą“, – vakar su darbų užsakovės valstybės įmonės „Lietuvos paminklai“ direktoriumi Vydmantu Drumsta pasirašydamas darbų sutartį sakė „Pamario restauratoriaus“ vadovas Aldas Kliukas.

Medinės kurhauzo dalies statybos darbai bus pradėti po savaitės. Iš viso pastatui prireiks daugiau kaip 150 kubinių metrų klijuotos pušies medienos.

Iki metų pabaigos turi būti visiškai atstatytas pastato fasadas su langais ir stogu.

Medinio kurhauzo sienoms bus suteikta pirminė gelsva spalva.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad ši pastato dalis iš pradžių buvo nudažyta tokia spalva. Vėliau, remontuojant kurhauzą, jis ne kartą buvo perdažomas, o prieš gaisrą medinės dalies sienos buvo pilkšvai žalios spalvos.

A.Kliuko teigimu, sunkiausia bus atkurti dideles plytas imituojančias medines sienas. Tokios medienos fragmentus teks ruošti iš anksto dirbtuvėse ir montuoti ant fasado.

Pagal išlikusius autentiškus pavyzdžius ir nuotraukas naujai bus atkurti visi pastato mediniai raižiniai. Dar vykstant pirmojo etapo darbams prasidės ir vidaus pritaikymo darbai.

Jau yra baigiamas vidaus techninis projektas ir iki vasaros pabaigos paskelbus konkursą paaiškės rangovas, kuris rudenį dar statomame kurhauze pradės komunikacijų montavimo darbus.

Visiškai pabaigti įrengti kurhauzo vidų ir jį atiduoti kultūros poreikiams žadama iki 2020 metų pabaigos.

Atstatytoje medinėje dalyje iš viso bus apie 700 kvadratinių metrų patalpų.

Čia numatyta įrengti salę, kuri bus pritaikyta teatro pasirodymams. Kitos patalpos bus skirtos Palangos meno kolektyvų veiklai, svečiams priimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.