Kryžiams Kaune prireikė ypatingos technikos

Šią savaitę ant Šv.Mykolo arkangelo (Įgulos) bažnyčios stogų buvo užkelti 4 kryžiai. Jie buvo atkurti pagal netikėtai prieš kelerius metus atrastą pavyzdį. Kryžiams užkelti neužteko net aukščiausio mieste krano.

Kiek aukštesnių nei 2 metrai kryžių užkėlimo ant stogų operacija buvo sudėtinga. Kranas buvo pastatytas ant specialaus tako, kuris apsaugo aikštės grindinį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kiek aukštesnių nei 2 metrai kryžių užkėlimo ant stogų operacija buvo sudėtinga. Kranas buvo pastatytas ant specialaus tako, kuris apsaugo aikštės grindinį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kiek aukštesnių nei 2 metrai kryžių užkėlimo ant stogų operacija buvo sudėtinga. Kranas buvo pastatytas ant specialaus tako, kuris apsaugo aikštės grindinį.
Kiek aukštesnių nei 2 metrai kryžių užkėlimo ant stogų operacija buvo sudėtinga. Kranas buvo pastatytas ant specialaus tako, kuris apsaugo aikštės grindinį.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 17, 2019, 5:40 PM

Pamatę į Nepriklausomybės aikštę atriedėjusią sunkiąją techniką, iš jos iškeliamus ir kranu ant Soboro keliamus ir darbininkų tvirtinamus masyvius kryžius praeiviai sustoję stebėjo ir fotografavo vykstančius darbus.

Kryžius ant Įgulos bažnyčios tvirtino šios šventovės stogus atnaujinančios bendrovės „Statybos ir restauravimo darbai“ atstovai.

Bendrovės vadovas Saulius Kaminskas sakė, kad prieš keletą metų paveldosaugininkai atrado vieną seną kryžių, kuris nuo bažnyčios buvo nuimtas 1978 metais. Jis buvo sutrūnijęs, tačiau restauratoriai pagal jo pavyzdį sukūrė 4 naujus medinius kryžius, kurie buvo apskardinti ir nudažyti.

„Kiek aukštesnių nei 2 metrai kryžių užkėlimo ant stogų operacija buvo sudėtinga. Sunkiasvorė technika naujuoju Laisvės alėjos ir Nepriklausomybės aikštės grindiniu važiuoti negali. Todėl kranas buvo pastatytas ant specialiai įrengto tako, kuris apsaugo dangą. 52 metrų ilgio krano neužteko, prie jo reikėjo papildomai pritvirtinti 16 metrų strėlę“, – pasakojo S.Kaminskas.

Pastatyti kryžius ant bažnyčios stogų ir juos pritvirtinti darbininkams padėjo keli alpinistai.

Kitą gana įspūdingą operaciją kauniečiai matė dar spalio mėnesį. Tada alpinistams teko kopti į daugiau nei 40 metrų aukštį ir saugiai prisitvirtinus valyti ir cinkuoti bažnyčios kupolą dengiančią skardą.

„1895 metais pastačius Soborą pirmą kartą Lietuvoje ant šios bažnyčios buvo įrengtas 16,3 metro skersmens gelžbetoninis kupolas. Dirbti ant tokio objekto viršūnės mūsų atstovams buvo įdomu, net nelengva“, – teigė S.Kaminskas.

Soboro kupolą dengianti skarda nuo klimato poveikio kai kuriose vietose buvo surūdijusi, kitur apsinešusi apnašomis. Specialistai ją valė, cinkavo.

Įgulos bažnyčios stogų konstrukcijos atnaujinamos nuo praėjusių metų pabaigos. Konstrukcijų mediena apdorota taip, kad būtų apsaugota nuo kenkėjų ir laiko poveikio, taip pat padidintas medinių konstrukcijų atsparumas ugniai.

„Dabar liko nucinkuoti mažuosius bažnyčios kupolus ir mūsų darbas bus baigtas. Manau, kad tai padarysime pavasarį, nes dirbti, kai lyja ir sninga, yra pavojinga“, – sakė S.Kaminskas.

Visi Įgulos bažnyčios atnaujinimo darbai turėtų būti baigti 2020 metų vasarą.

Paveldo sargams radinys buvo netikėtas

1890–1895 m. statant karo inžinieriaus, papulkininkio Konstantino Limarenkos projektuotą Kauno Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią ant keturių skliautinių stogų iškilo ąžuoliniai, metalu kaustyti kryžiai su žiedais centre.

Sovietmečiu, šventovėje įrengiant Vitražo galeriją, masyvūs kryžiai buvo nuimti. Ilgą laiką manyta, kad jie dingo be žinios. 2017 metų rudenį apžiūrėdami Lietuvos kariuomenės Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono teritorijoje esančius kultūrinės vertės pastatus Kultūros paveldo departamento Kauno padalinio darbuotojai netikėtai aptiko vieną iš keturių Įgulos bažnyčios kryžių.

Sausose švariose sandėlio patalpose šalia nenaudojamų baldų, metalinių konstrukcijų ir kitokių nereikalingų daiktų jis stovėjo atremtas į sieną ir čia išbuvo 20 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.