Vilniečiai piktinasi: jų pamėgta kultūros erdvė bus paversta biurais

Socialiniame tinkle aktyvūs vilniečiai ėmė nuogąstauti, jog tęsiamas Vilniaus tapatumo naikinimas, mat buvusius Vilniaus geležinkelininkų kultūros rūmus, šiuo metu kultūros barą „Kablys“, ateityje planuojama paversti biurais. Ir išties sostinės savivaldybėje paskelbti šio 1957 metais iškilusio pastato paprastojo remonto projektiniai pasiūlymai, kuriuos parengė architektų biuras „Mažasis atriumas“.

Geležinkeliečių kultūros rūmai „Kablys“ bus pritaikomi biurams.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Geležinkeliečių kultūros rūmai „Kablys“ bus pritaikomi biurams.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2020, 6:04 PM, atnaujinta Jan 3, 2020, 8:46 PM

Kaip teigiama projektiniuose pasiūlymuose, paprastojo remonto projekto vykdymo metu jokie statybos darbai nenumatomi, o kultūros paskirties pastato – kultūros rūmų – paskirtis bus keičiama į administracinio pastato.

Nei laikančiosios, nei nelaikančiosios konstrukcijos nebus keičiamos.

Pagrindinė salė po remonto taps konferencijų sale, mažesnės salės – kabinetais. Bendrųjų

patalpų – koridorių, fojė, sanitarinių mazgų ir kt. – paskirtis nesikeis.

Automobilių stovėjimo vietos išliks esamos.

„Didžiojoje dalyje įsikūrusios kavinės, barai, įstaigos, nakvynės namai. Ir interjeras yra puikus, tas „apšepęs“ įvaizdis yra suvaldytas ir suderintas su šiuolaikiniais poreikiais. Žmonės, kuriems įgrisęs Vilniaus viešųjų erdvių, kavinių sterilumas ir suvienodėjęs įvaizdis, „Kablyje“ turi, kur akis paganyti.

Ten sutiksi daug turistų, užsieniečių, nepaaugliško amžiaus žmonių, kurie ieško jaukios išskirtinės vietos. Praeiviui, kuris niekad nieko nežinojo apie „Kablį“, perdažytas pastatas gal ir labiau džiugins akį, bet kitiems visa ši pertvarka bus netektis“, socialiniame tinkle apgailestavo dėl „Kablio“ ateities susirūpinę vilniečiai.

Situaciją suskubo aiškinti Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis. Jo teigimu, privalu keisti paskirtį, nes tą daryti įpareigoja sutartis su Nacionaline žemės tarnyba. Anot Vilniaus savivaldybės atstovo, kito varianto nėra, nes kitaip bus nutraukta žemės nuomos sutartis. P. Poderskis ramino, jog pastato paskirties keitimas nekeis jo naudojimo paskirties – toliau vyks koncertai ir t. t. Pats kablys taip pat išliks.

„Žinoma, tai jokiais būdais neapsaugo nuo to, kad taip viskas ir liks amžinai, nes pastatas yra privatus ir gali keistis jo panaudojimas“, – socialiniame tinkle reziumavo P. Poderskis.

Beje, pastatas nėra įtrauktas į kultūros vertybių registrą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.