Seimūnai susirūpino architektūra – skėlė taip, kad sudrebino visą bendruomenę

Devyni Seimo nariai – Juozas Imbrasas, Petras Nevulis, Artūras Skardžius, Valerijus Simulik, Kęstutis Bacvinka, Audrys Šimas, Jonas Jarutis, Aurelijus Veryga ir Andrius Mazuronis – ėmėsi žygių koreguoti Architektų rūmų įstatymą – jiems kliūva tai, jog narystė Lietuvos architektų rūmuose (LAR) ne savanoriška, o privaloma.

Viešbutis „Novotel“, anot L. Rekevičiaus, puikus pavyzdys, kodėl Lietuvai reikalingi Lietuvos architektų rūmai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viešbutis „Novotel“, anot L. Rekevičiaus, puikus pavyzdys, kodėl Lietuvai reikalingi Lietuvos architektų rūmai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viešbutis „Novotel“, anot L. Rekevičiaus, puikus pavyzdys, kodėl Lietuvai reikalingi Lietuvos architektų rūmai.
Viešbutis „Novotel“, anot L. Rekevičiaus, puikus pavyzdys, kodėl Lietuvai reikalingi Lietuvos architektų rūmai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 29, 2020, 6:45 PM, atnaujinta Jan 29, 2020, 8:21 PM

Seimo narių teigimu, architekto profesija ir veikla nėra valstybės kontroliuojama profesija, priešingai nei notarų ar antstolių. Privaloma narystė esą pažeidžia ir Konstituciją, nes pagal Konstitucinio teismo išaiškinimą niekas negali būti verčiamas priklausyti kokiai nors bendrijai, politinei partijai ar asociacijai.

Architektų rūmai, anot Seimo narių, yra tapę konkurenciją ribojančia ir atskirų narių protekcionizmo politika vykdančia institucija. Tam veikia ir jos sukurtos savivaldos institucijos (Atestavimo komisija ir Etikos komisija), tokia LAR veikla neturi nieko bendra su Architektūros įstatyme numatyto viešojo intereso užtikrinimu.

Laikinai einantis pareigas LAR pirmininkas Lukas Rekevičius suskubo paneigti Seimo narių išsakytus argumentus.

Beje, architektas socialiniame tinkle pateikė ir viešbučio „Novotel“, dabar „Novotel Vilnius Centre“, Gedimino prospekte, pavyzdį, kuris, L.Rekevičiaus žodžiais, puikus įrodymas, kodėl Lietuvai tokie svarbūs LAR: „Gal juoksitės, badysite pirštais, esą, rusai, Maskva, bet pasižiūrėkite į mūsų „Novotel“ Gedimino pr., kuris „sutvarkytas“ visiškai analogiškais principais – mansarda per kokius keturis aukštus, vsio zakono.“

Primename, jog architekto Alvido Songailos parengtas viešbučio „Novotel“ projektas priešais Vyriausybės pastatą 2003-aisiais sukėlė nemažai visuomenės ir kolegų protestų dėl paveldosaugos reikalavimų neatitikimo.

Laikinasis LAR vadovas paaiškino, jog, visų pirma, architektų profesija, kaip ir advokatų, notarų, auditorių, antstolių, yra reguliuojama, todėl ir yra privalomas jų dalyvavimas savivaldos asociacijoje – LAR.

„Šių profesijų atstovai arba vykdo valstybės deleguotas funkcijas, arba jų galima nekompetencijos kaina yra labai didelė ir skaudi viešajam interesui. Architektų atveju – dešimtmečius trunkantis blogai suprojektuotų rajonų ar pastatų skausmingas, neracionalus, nepatogus naudojimas ir miesto vizualinė tarša“, – komentavo L.Rekevičius.

Antra, Seimo nariai tvirtina, kad privaloma narystė pažeidžia Konstituciją, tačiau tai netiesa. Konstitucinis teismas, anot L.Rekevičiaus, palaiko reguliuojamų profesijų savivaldą, jei tos profesijos užtikrina viešąjį interesą.

Savivalda negalima be visuotinės narystės. Nes jei narystė bus ne visuotinė, o savanoriška, reiškia, kad tik dalis narių įsipareigos laikytis profesinės etikos, tik dalį narių bus galima patraukti atsakomybėn dėl profesinės etikos nesilaikymo, tik dalies narių projektus bus galima vertinti Regioninėse architektūros tarybose, ir tik dalis narių galės būti atestuoti Rūmuose.

Anot, laikinojo LAR vadovo, visose Europos Sąjungos šalyse be išimties narystė savivaldos organizacijose yra privaloma.

Įstatymo pakeitimo aiškinamajame rašte, anot L. Rekevičiaus, pateikti ir kaltinimai LAR, esą tai konkurenciją ribojanti organizacija, užsiimanti atskirų narių protekcionizmu, tiesa, jokių įrodymų pateikta nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.