Vilniaus centre sustabdė barokinės tvoros griovimą – aiškinsis, ar pagrįstai miestiečiai dėl to piktinasi

Gedimino kalno papėdėje, šalia Lietuvos nacionalinio muziejaus, pradėjus griauti barokinius vartus ir tvorą kilo nemenkas pasipiktinimas, todėl nutarta darbus sustabdyti ir išsiaiškinti, ar yra dėl ko piktintis.

Griovimo darbai šiuo metu sustabdyti – laukiama, ką pasakys komisija.
Griovimo darbai šiuo metu sustabdyti – laukiama, ką pasakys komisija.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2020, 4:07 PM

Statiniai T.Kosciuškos g. 3 buvo pradėti griauti prieš savaitę. Darbas vyko sparčiai. Kai čia apsilankė Seimo narys Naglis Puteikis, pusę tvoros ir vartų varčios dalis darbininkų jau buvo išvežę.

Dar mėtėsi tikrai geros kokybės raudonos ir geltonos restauracinės plytos. Čerpės, kuriomis buvo dengta tvora, irgi puikios.

Architektė Asta Meškauskienė parlamentarui paaiškino, kad ir tvora, ir vartai buvo restauruoti sovietmečiu.

Seniai suderintas projektas

Kultūros paveldo departamentas (KPD) tikino, kad apie griovimo darbus jie žino.

„Šiuo metu vyksta Lietuvos nacionalinio muziejaus vieno iš pastatų, esančių T.Kosciuškos g. 3, restauravimo darbai.

Šių darbų projektas buvo suderintas dar 2009-aisiais. 2013 metais parengta ir suderinta šio projekto laida.

Nacionalinis muziejus teigia, kad tvora buvo avarinės būklės.

KPD Vilniaus skyriaus specialistų tvirtinimu, šiuo metu atlikti tvoros ir vartų statybos darbai vykdomi ne pagal suderintą projektą. KPD laukia rangovo paaiškinimo, renkama detalesnė informacija“, – teigė KPD atstovas.

Tikino, kad tvorą atkurs

Lietuvos nacionalinis muziejus, atsakydamas į kritiką dėl nugriautos tvoros ir dalies vartų, tvirtino, kad nugriautą tvoros dalį atkurs, o likusią restauruos.

„Vykdydamas pastato, esančio T.Kosciuškos g. 3, 2-ojo korpuso rekonstrukcijos darbus ir pritaikydamas erdvę muziejinėms reikmėms muziejus pagal XIX a. medžiagą atkurs dalį šį sklypą juosiančios tvoros su vartais, o autentiška tvoros dalis bus restauruota“, – teigė muziejininkai.

Taip pat muziejus pranešė, kad darbai atliekami pagal 2009 metų Projektavimo ir restauravimo instituto parengtą projektą.

Nutarė darbus sustabdyti

„Atnaujinus darbus 2019 metais buvo dar papildomai įvertinta vartų su tvora konstrukcijų ir mūro būklė.

Nustatyta, kad tvora yra avarinės būklės, pasvirusi, o tvoros mūras apatinėje dalyje pažeistas drėgmės ir smarkiai eroduotas.

Įvertinę pagrindinių vartų ir tvoros architektūrinius tyrimus ir mūro būklę projekto autoriai numatė demontuoti ir naujai permūryti vertingųjų savybių neturinčios tvoros dalį ir restauruoti likusią autentišką.

Demontuotos tvoros struktūra bus išlaikyta atstatant suirusius tvoros mūrinius stulpus su stogeliais.

Įrengiant naują tvoros pamatą, dalyvaujant archeologams, bus galimybė nustatyti tikrąją buvusios tvoros vietą“, – taip paaiškinta muziejaus pranešime.

Vis dėlto balandžio 29-ąją Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė nurodė laikinai sustabdyti pagrindinių vartų su tvora įrengimo darbus.

Taip pat buvo sudaryta komisija, kuriai pavesta organizuoti ir atlikti tyrimą dėl dalies tvoros demontavimo siekiant nustatyti, ar griovimo darbai atlikti nepažeidžiant teisės aktuose nustatytų reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.