Prienuose bus gaivinama bažnyčia – skirta beveik 1 mln. eurų

Kultūros infrastruktūros centro užsakymu bus atnaujinta Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčia. Už beveik 1 mln. eurų bus remontuojamos ir restauruojamos bažnyčios vidaus patalpos.

Už beveik 1 mln. eurų bus remontuojamos ir restauruojamos bažnyčios vidaus patalpos.<br>Wikipedia nuotr.
Už beveik 1 mln. eurų bus remontuojamos ir restauruojamos bažnyčios vidaus patalpos.<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2020, 4:33 PM

Pasak Kultūros infrastruktūros centro direktoriaus Šarūno Šoblinsko, bažnyčią remontuoti būtina, nes medinėse jos lubose yra plyšių, lubų ir tapybos elementų dažai išblukę, dalis sienų apdailos lentų pažeistos puvinio, esama ir kitų interjero detalių pažeidimų.

„Ypač prasta yra bažnyčios elektros įrangos būklė – ji yra nesaugi, morališkai pasenusi. Daug kur sumontuoti neestetiški, nesaugūs ir neekonomiški šviestuvai, stilistiškai nederantys, darkantys bažnyčios interjerą“, – BNS teigė centro vadovas.

Jo teigimu, remonto metu bus pakeista supuvusi dalies bažnyčios grindų konstrukcija, atnaujintas sienų ir lubų apkalimas, sustiprinti bokštą laikančių sijų tarpai, atnaujinta elektros instaliacija, šviestuvai.

Darbus už 944 tūkst. eurų atliks vienintelė konkurso dalyvė bendrovė „Virmalda“.

Prienų bažnyčia yra vienas seniausių ir gražiausių sakralinių pastatų Vilkaviškio vyskupijoje ir viena seniausių medinių bažnyčių Lietuvoje.

Iš pušies rąstų ji buvo suręsta 1750 metais, joje sumontuoti garsaus lietuvių meistro J. Garalevičiaus pagaminti vargonai, 1986 metais atnaujintas altorius.

Bažnyčioje tarnavo vienas žymiausių pokario disidentų ir kovotojų už tikinčiųjų teises kunigas Juozas Zdebskis. KGB persekiotas 1986 metais jis mįslingomis aplinkybėmis žuvo autoavarijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.