Ypatingame Lietuvos kampelyje statys užsienyje populiarias mokyklas – lankytojus mokys atsakingumo

Kuršių nerijos nacionaliniame parke pradėtos ilgai lauktos Gamtos mokyklos statybos. Duris moksleiviams ir gamtos mėgėjams numatoma atverti 2022 metų pavasarį. Gamtos mokykla įsikurs pastatuose Smiltynėje ir Nidoje.

Kuršių nerijos nacionaliniame parke pradėtos ilgai lauktos Gamtos mokyklos statybos.<br>Vizual.
Kuršių nerijos nacionaliniame parke pradėtos ilgai lauktos Gamtos mokyklos statybos.<br>Vizual.
Kuršių nerijos nacionaliniame parke pradėtos ilgai lauktos Gamtos mokyklos statybos.<br>Vizual.
Kuršių nerijos nacionaliniame parke pradėtos ilgai lauktos Gamtos mokyklos statybos.<br>Vizual.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2021, 11:49 AM, atnaujinta Jan 6, 2021, 12:01 PM

Čia įrengtose ir mokymuisi pritaikytose patalpose Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija siūlys įvairios trukmės žaliąsias edukacines programas, skirtas ne tik moksleiviams, bei ir šeimoms, įvairaus amžiaus grupėms.

Svarbu, kad Kuršių nerijos lankytojai suvoktų šio pusiasalio gamtos išskirtinumą, atpažintų joje vykstančius procesus, sužinotų, kas yra vertingiausia ir prisiliestų prie laukinės gamtos paslapčių.

Tikimasi, kad neseniai pasibaigęs gamtos gidų projektas, kuriuo metu buvo apmokyti daugiau kaip 20 vietinių gidų, prisidės prie intensyvesnės gamtos mokyklos veiklos.

Šiuo metu saugomose teritorijose yra 6 gamtos mokyklos: Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose, taip pat Sirvėtos, Kauno marių, Varnių ir Žagarės regioniniuose parkuose. Dar trys gamtos mokyklos duris atvers šiais ir kitais metais – Kuršių nerijos nacionaliniame parke, Žuvinto biosferos rezervate ir Kurtuvėnų regioniniame parke. Planuojama bei projektuojama Nacionalinė gamtos mokykla Vilniuje.

Steigiant gamtos mokyklas saugomose teritorijose, siekiama, kad Lietuvos gyventojai suprastų, kas yra laukinė gamta, suvoktų gamtinį kraštovaizdį, jame vykstančius procesus, kraštovaizdžio komponentų tarpusavio sąveiką, pažintų gamtos vertybes, suprastų, kam reikia jas saugoti.

Gamtos mokyklos labai populiarios Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje, kitose Vakarų Europos šalyse. Net mažiausi Norvegijos vaikai itin daug laiko praleidžia gamtos mokyklose ir gamtoje, nepriklausomai nuo oro sąlygų.

Gamtos mokyklose mokytojai su mokinių grupėmis, organizuotos lankytojų grupės gali užsisakyti žaliąsias edukacines programas. Saugomų teritorijų specialistai moko elgtis gamtoje atsakingai, padeda formuoti palankų visuomenės požiūrį į saugomas teritorijas ir gamtosaugos svarbą.

Gamtos mokyklų projektinė dokumentacija ir statybos finansuojamos iš ES struktūrinių fondų lėšų, koordinuojant Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai prie AM.

Naujausios mokyklos statomos pagal projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (II)“, kurio tikslas – užtikrinti gerą saugomų teritorijų kraštovaizdžio, gamtos ir kultūros vertybių būklę, tinkamą naudojimą, tvarkymą, pritaikyti jas lankyti ir pažinti, įskaitant sąlygų gamtosauginiam švietimui ir mokymui vykdyti sukūrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.