Kauno centrinis paštas neteko savo simbolio: žinomas architektas pasiūlė jam kitą vietą

Tuščias Kauno centrinio pašto patalpas planuojant paversti skiepijimo nuo koronaviruso punktu, jo valdytojai nuo fasado nuėmė ir daug metų statinį puošusias tūrines raides. Ką apie tai mano paveldosaugininkai?

Kauno centrinio pašto fasado nebepuošia prieš 30 metų pritvirtintos tūrinės raidės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno centrinio pašto fasado nebepuošia prieš 30 metų pritvirtintos tūrinės raidės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Iš spalvotojo metalo pagamintos raidės saugomos buvusiose pašto patalpose.<br>A.Kunigonio nuotr.
Iš spalvotojo metalo pagamintos raidės saugomos buvusiose pašto patalpose.<br>A.Kunigonio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 13, 2021, 10:22 AM, atnaujinta Jan 13, 2021, 10:54 AM

Tuščio Kauno centrinio pašto fasado nebepuošia tūrinės raidės „Paštas“, kurias kauniečiai buvo pratę matyti eidami pro šį tarpukario laikais iškilusį architektūros perlą.

Tai, kad raidės buvo išmontuotos, sukėlė nemažą miestiečių nepasitenkinimą. Ar pastato valdytojas, bendrovė Lietuvos paštas, nesunaikino vertingo palikimo, klausė kauniečiai.

Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Liakas patikino, kad antradienį susisiekė su Lietuvos pašto atstovais, apsilankė Kauno centrinio pašto patalpose ir apžiūrėjo nuimtas ir vienoje pastato erdvėje sudėtas raides.

„Šios raidės iš spalvotojo metalo buvo pagamintos ir sumontuotos 1990 metais. Jos nebuvo pripažintos kaip vertingoji pastato dalis, todėl statinio valdytojai neprivalėjo iš paveldosaugininkų gauti leidimo jas nuimti.

Lietuvos pašto atstovai tikino, kad jas nuėmė dėl praeivių saugumo. Raidės prieš 30 metų buvo pritvirtintos plona varine viela, kuri jau buvo susidėvėjusi“, – aiškino A.Liakas.

Pasak paveldo specialisto, toks argumentas jį įtikino. Nuimamos raidės nebuvo sulaužytos, nenukentėjo.

„Lietuvos pašto atstovai ir toliau jas privalės saugoti ir, kai atsiras naujas pastato šeimininkas, perduoti, nes vis dėlto tai yra istorijos dalis“, – sakė A.Liakas.

Bendrovės Lietuvos paštas Komunikacijos departamento vadovė Ugnė Bartašiūtė pranešė, kad buvo nuimtos raidės ir dar viena informacinė lenta.

„Nuimant raides galvota apie žmonių saugumą. Raidės nėra istorinis paveldas, bet jos gana senos. Įvertinę raidžių būklę nusprendėme jas nukabinti ir taip apsaugoti gyventojus nuo galimų nelaimingų atsitikimų.

Be to, raidės, kartu ir informacinė lenta teikė klaidinančią informaciją – klientai šiame pastate neaptarnaujami jau kurį laiką, administracija taip pat dirba kitur, todėl abu ženklai nukabinti“, – dėstė U.Bartašiūtė.

Raidės, kaip ir kiti pastate esantys daiktai, pasak U.Bartašiūtės, bus saugomos ir tinkamai prižiūrimos – artimiausiu metu jokių pastato išorės ar vidaus pokyčių neplanuojama.

Buvusį Kauno centrinį paštą Kauno savivaldybė yra nusprendusi paversti skiepijimo nuo COVID-19 viruso punktu. Pastatas tam tikslui bus nuomojamas iš Lietuvos pašto.

Paveldo specialistas A.Liakas teigė, kad ir dėl šio sprendimo Kauno centrinio pašto valdytojai su paveldosaugininkais nesitarė.

„Tai būtų privaloma, jei pastatą būtų ketinama pradėti remontuoti ar restauruoti“, – paaiškino A.Liakas.

Turėtų eksponuoti

Gintaras Balčytis

Architektas,

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas

„Nors Kauno centrinio pašto raidės ir nėra pripažintos paveldo saugoma vertybe, jų negalima sunaikinti. Taip pat manau, kad ir saugoti paslėpus nuo žmonių akių jų nereikėtų, nes kauniečiai prie tokio užrašo buvo pratę ir jis jiems brangus.

Geriausiai jas būtų eksponuoti pačiame pašte, kad čia ateisiantys žmonės tokį istorinį palikimą matytų. Taip pat tai galėtų būti vienas iš eksponatų, jei vis dėlto Kauno centriniame pašte ateityje atsirastų Architektūros centras ar muziejus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.